Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Geld en spiritualiteit: een onmogelijke combinatie? 5 tips om financiële vrijheid te bereiken

Inspiratie
Bas Van Vugt
09/06/2021
Geld en spiritualiteit: een onmogelijke combinatie? 5 tips om financiële vrijheid te bereiken

Spirituele ondernemer Bas van Vugt traint in zijn bedrijf ‘Hooggevoelig ondernemen’ andere hoogsensitieve zelfstandigen om niet ondanks, maar juist dankzij hun gave hun onderneming te laten groeien. Betekenisvol ondernemen is de rode raad in het verhaal van de hooggevoelige ondernemer. Toch is een goede financiële basis belangrijk om te doen waar je blij van wordt en zo een betekenisvol bestaan te leiden. In deze bijdrage bespreekt Bas de ogenschijnlijk onmogelijke combinatie: geld en spiritualiteit.

De keerzijde van zinvol ondernemen

De afgelopen jaren mocht Bas Van Vugt met zijn bedrijf ‘Hooggevoelig ondernemen’ 3500 mensen begeleiden om hun zielenmissie meer en betekenisvoller in de wereld te zetten. Mensen die vanuit betekenis willen ondernemen zijn van nature vaak al spiritueel georiënteerd. Ze zoeken naar zingeving en dat vindt Bas uiteraard volkomen fantastisch. Zingeving is toch een van de dingen die ons als mens gelukkig maakt en ons laat ervaren hoe een vervullend leven er dan precies uitziet. Helaas is zinvol ondernemen niet zonder een keerzijde. De desinteresse voor de materiële driedimensionale wereld waarin we leven en waarin zaken ook bureaucratisch goed geregeld moeten zijn.

Iets dat bij ‘Hooggevoelig ondernemen’ heel nauw aan het hart ligt, is dat spirituele mensen die een schitterende boodschap in de wereld willen brengen vaak struggelen met de praktische kant van het ondernemerschap. Eens je weet hoe en wat besef je dat het allemaal zoveel simpeler kan.

Op school leren we namelijk weinig tot niets over deze materie. We worden in het radje gehouden van goede cijfers, werken en sparen voor ons pensioen. Dan komt het allemaal wel goed. Niet dus. Bas ziet de andere kant. De kant van tekorten. Je kunt als spiritueel mens verbonden zijn met alle kanalen, ontelbare boodschappen doorkrijgen en fantastisch werk leveren, maar zolang het aardse financiële aspect niet goed geregeld is, ontstaat er een uitdaging. Zelfs zo erg dat je je zorgen begint te maken over je financiële situatie en dat is op zijn beurt weer niet goed voor onze natuurlijke staat van zijn; namelijk: overvloed.

Wat is dan wel de oplossing?

Spiritualiteit Geld Bloom Web 2021 Staandjpg

Een oplossing is altijd dichterbij dan we vaak beseffen. Spiritueel auteur Deepak Chopra beschreef het al zo mooi: “Voor elke uitdaging die we praktisch gezien tegenkomen, mogen we een laag dieper gaan in onszelf om het probleem op te lossen en ermee aan de slag te gaan.” Maar een kant-en-klare oplossing? Die bestaat niet. Behalve dan het advies dat financiële intelligentie altijd heel erg fijn is om gedurende ons leven te ontwikkelen. En nee, dan bedoel ik niet sparen. Daarmee kom je niet ver in het kapitalistische systeem. Je moet anders tegen het thema geld gaan aankijken.

“Heb je genoeg geld?” Het is een van de vragen die ik mijn klanten vaak stel. Het antwoord is dan ja. Of nee natuurlijk. Maar mogen we dit aspect van ons leven niet wat meer in perspectief zien. Zolang je geld in je leven nodig hebt uit je inkomen, betekent dit dan niet dat je spiritueel gezien nog ergens aan vast hangt? Dat het aspect geld je blokkeert? Spiritueel gezien is echte financiële overvloed de mogelijkheid om je leven in te richten zoals je dat zelf wilt? Je leven inrichten zoals jij dat wenst en je zielenmissie volgen zonder je zorgen te hoeven maken over geld. Vrij zijn kunnen we allemaal. Tenminste voor een paar dagen of weken. Maar echte vrijheid op financieel vlak heeft een prijs. Ben jij bereid die te betalen?

Die echte financiële vrijheid komt niet voor niks. Daar is werk voor nodig.

5 tips om financiële vrijheid te bereiken.

”Voor elke uitdaging die we praktisch gezien tegenkomen, mogen we een laag dieper gaan in onszelf om het probleem op te lossen en ermee aan de slag te gaan. - Deepak Chopra”

1. Je ideale leven helder voor ogen hebben

Deze eerste stap in zeer belangrijk. Het spreekwoord gaat ‘Eerst zien dan geloven’. Zelf denk ik dat het net omgekeerd zou moeten zijn, namelijk eerst geloven en dan zien. Onze praktische driedimensionale wereld komt nu eenmaal makkelijker mee als we ons doel helder voor ogen hebben. Heb jij je ideale leven helder? Volledig uitgeschreven? Welke rol spelen goede en vooral gezonde financiën daarin? Schrijf dit voor jezelf eens op. Het kan veel verduidelijken. Iemand die fulltime wil werken heeft bijvoorbeeld een heel ander leven dan iemand die een fulltime ouder wil zijn.

2. Durf de financiële output los te laten

Geld verdienen en in financiële overvloed leven. Dat komt voort uit een skill: waardevol zijn voor anderen. Als ondernemer wordt geld afgemeten aan de mogelijkheid hoe goed jij waarde weet te brengen naar ‘de markt’. Meer verdienen? Dat betekent dus waardevoller worden voor ‘de markt’. Door je financiële situatie als output wat losser te benaderen en je meer te richten op waardevol zijn voor anderen kun je je financiële situatie blijvend verbeteren. We leven immers in een bedankeconomie. Een economisch model waarbij we bedankt worden op financieel vlak voor hoe goed we mensen mogen helpen in hun processen. Ik zie dat dit voor veel intuïtieve ondernemers een heel mooi gegeven is. Juist omdat het zo dichtbij ligt bij wie ze in de kern zijn: schitterende liefdevolle mensen die anderen verder willen helpen.

3. Financiële intelligentie ontwikkelen

Klinkt logisch. Toch is het dat niet. Er valt echt veel te leren over geld. Op school leren we weinig tot niets over geld. Hoog tijd dus dat je je financiële intelligentie serieus neemt. Een van de vragen die ik mijn cursisten vaak stel is: “Is schuld goed of niet?” Vaak kijken ze een beetje rond zoekend naar het antwoord. Het antwoord? Heel simpel: het hangt ervan af. Betaal je zelf de lening? Slechte schuld. Betaalt een ander de lening? Goede schuld. Je zou hierbij kunnen denken aan het verhuren van een rendabel appartement. Elke maand betaalt de huurder een deel van jouw hypotheek af. Financiële intelligentie is eindeloos en het kan je veel opbrengen.

4. Controle krijgen én houden over geld

Ik zal nooit de vrouw van de piloot vergeten in een van mijn trainingen. Ze kwam naar ons toe met de vraag of we haar wilden helpen haar financiën te verbeteren. Haar man werkte als piloot en tikte gemakkelijk een salaris van €200.000 aan. Een mooi bedrag, maar toch kwamen ze er niet van rond. Het is helaas geen uitzondering. Financieel vooruitkomen betekent echte controle hebben over jezelf en over je uitgaves. Het enige advies dat we haar konden geven was best wel basic: uitgaves verlagen. Denk aan de lange termijn en focus je op de rijke mindset. Hierin speelt het inkomen een minder grote rol. Het belangrijkste zijn de bezittingen zoals huizen en aandelen.

5. Pay yourself first

Betaal eerst jezelf. Dit vloeit uit het vorige punt. Eens je de uitgaves onder controle hebt, blijft er geld over. Jezelf eerst betalen is een proces. Je zet elke maand een vast percentage van je inkomen opzij om mee te investeren. Je betaalt jezelf eerst voordat alles opgaat aan rekeningen. Dit kan gaan om 10%. Hoe meer, hoe beter is de kern van het devies. Zo ontstaat je investeringspot. Deze investeringspot kun je dan weer gebruiken om je financiële toekomst veilig te stellen of zelfs vorm te geven en zo te bouwen aan je financiële vrijheid. Geheel zoals jij wil leven en wie je wilt zijn.

Hoe dan ook, hou altijd in het achterhoofd dat geld niet gelukkig maakt. Het maakt alleen ongelukkig als je het niet hebt. En dat kan nooit de bedoeling zijn.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Voeding & Gezondheid

3 tips om beter voor jezelf te zorgen

In de hectiek van het dagelijks leven vergeten we vaak één van de belangrijkste dingen: onszelf.…

Lees meer
Spiritualiteit

Hoe je als Starseed hier op aarde kunt aarden

Sommige zielen zijn gewoon anders. Ze vinden hun plekje niet op deze aarde. Het gevoel hier niet…

Lees meer
Astrologie

Nieuwe Super Maan in Vissen • zondag 10 maart 2024 • Kies je intenties wijs

Op zondag 10 maart om 10.02 uur staat de Nieuwe Maan in het sterrenbeeld Vissen. Er hangt een…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom