Home

Overige

Mijn account

Spirituele Bloom Fairs najaar 2023
24 september 2023 • De Qubus • Oudenaarde
Koop tickets >

Ook last van huidhonger? Ontdek het belang van aanrakingen.

Huis & Thuis
Cathy Camertijn
12/11/2019
Ook last van huidhonger?

Wanneer kreeg je voor het laatst nog eens een goeie, stevige knuffel? Een hand die je hele lichaam streelt, zacht, teder en liefdevol? Misschien is dat al een poosje geleden. Nochtans hebben aanrakingen een enorm helend effect op het lichaam. Zeker in onze contreien wordt dat wel eens vergeten, daarom lijden we massaal aan huidhonger. We zijn nogal koel en afstandelijk, weet je wel. Daarom pleit Cathy Camertijn voor een knuffelmoment, elke dag.

Aanrakingen zijn een heel natuurlijke manier van communiceren. Ze brengen je opnieuw in contact met je lichaam, dat bij een – gewenste welteverstaan – aanraking meteen overschakelt naar de ontspanningsmodus. We leven in een maatschappij die heel ‘mind-gericht’ is en daardoor missen we het fysieke contact.

De symptomen van een chronisch aanrakingstekort

Wanneer je onvoldoende fysiek contact ervaart, ontstaat er ‘huidhonger’. Een aanraking, zo nu en dan, is een basisbehoefte, zoals eten en drinken. Wanneer dit tekort bij baby’s voorkomt, ontwikkelen ze zelfs een zwakkere weerstand door een verlaagde aanmaak van antistoffen. Als volwassene brengt het je vooral emotioneel uit balans en het maakt van jou een harder mens. Op termijn krijg je last van een lager zelfbeeld en je hebt het gevoel dat je je 24/7 sterk moet houden.

Huidhonger aanraking knuffel 2 Bloom web

Je huid is je primaire communicatiemiddel en je belangrijkste beschermer. Meer dan vijf miljoen gevoelscellen reageren op elke aanraking. Het oppervlak van je huid bezit een geweldig aantal receptoren die hitte, kou, aanrakingen en pijn registreren. Huidcontact stimuleert de zenuwuiteinden, die op hun beurt signalen uitsturen naar de hersenen. Daar worden vervolgens allerlei processen in gang gezet, waaronder de productie van endorfine. Die laatste stof zorgt er niet alleen voor dat je je goed voelt, maar activeert eveneens het genezingsproces. Deze neurotransmitter stimuleert het immuunsysteem, de spijsvertering en de stofwisseling. Een tekort aan endorfine kan een depressie in de hand werken en de regeneratie van het lichaam in de weg staan. Zo'n tekort kan prima aangevuld worden door een extra dosis aanraking. Een eenvoudige actie met bijzonder positieve gevolgen dus!

Bewuster leven

Ook op mentaal vlak biedt een knuffelsessie heel wat voordelen. Zo vormt aanraking de ultieme uitdrukking van verbondenheid met jezelf, met je medemens en het hoger bewustzijn. Aanraken en aangeraakt worden is het oudste medicijn op aarde. Het betekent tevens een enorme boost voor je bewustzijn. Een liefdevolle aai of schouderklopje bevordert het geluksgevoel en de innerlijke vrede. Bepaalde onderzoeken wijzen uit dat veelvuldige aanrakingen tussen mensen in het algemeen resulteert in minder conflicten, minder echtscheidingen en meer vreugde, zelfvertrouwen en optimisme.

The (un)happy single life

Huidhonger aanraking knuffel getuigenis Bloom web

Pronostieken vertellen ons dat tegen 2060 maar liefst de helft van de Belgen alleenstaand zal zijn. Daaronder valt uiteraard een grote groep weduwen en weduwnaars, maar ook de alom bekende (happy) singles. Het effect van aanrakingen is pas optimaal als je aangeraakt wordt door iemand die je liefhebt. Dat zorgt ervoor dat deze groep alleenstaanden kwetsbaarder wordt. Een deel van de oplossing van het probleem bestaat erin, dat aanrakingen niet enkel bij koppels sociaal aanvaard worden, maar dat het ook als normaal beschouwd wordt dat twee vrienden/vriendinnen elkaar kunnen omhelzen, zonder dat daar andere connotaties worden aan gegeven. Daarnaast is er nog een groep die ernstig te lijden heeft onder deze lichamelijke armoede: de partners van mensen die last hebben van een depressie, burn-out, chronische ziekte, enz… Die partner cijfert zichzelf geregeld weg, genereert extra zorg en inkomsten, maar verliest daarbij zichzelf uit het oog. Energetische behandelingen kunnen hierbij soelaas bieden. En dat huidhonger ook voorkomt bij zogenaamde 'gewone' koppels hoeft geen betoog, want maar al te vaak gaapt er een enorme kloof tussen verwachting en realiteit.

Help mee de wereld een beetje zachter te maken en geef vandaag nog iemand een knuffel.

Vanaf de crisis voorbij is elke dag knuffeldag. Who’s with me?

Word ook Bloomer en krijg toegang tot volledig archief astrologische artikelen – Grote Banner

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Spiritualiteit

Psychometrie en leren helderzien met foto’s

De term psychometrie doet alvast een belletje rinkelen. Foto’s dragen immers energie met zich mee…

Lees meer
Inspiratie

Bloom 7 is uit! Voorwoord van Bloom eindredactrice Eva Vanooteghem

In het voorwoord van Bloom editie 7 - 2023 werpt hoofdredactrice Eva Vanooteghem een blik op het…

Lees meer
Astrologie

Venus retrograde • 23 juli t/m 4 september 2023 • do’s & dont’s

Van 23 juli t/m 4 september 2023 loopt de liefdesplaneet Venus astrologisch gezien retrograde in…

Lees meer
Bloom 7 - 2023

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2023, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2023,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom