Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

De noodzaak van aanraking

De noodzaak van aanraking

Een aanraking, al is ze nog zo subtiel, schept verbondenheid met de ander. Een schouderklopje, een hand op de knie, een aai over de rug, een knuffelsessie… En ja, ook een plaag- of vrijpartijtje tovert al snel een spontane glimlach op je gezicht! Je wordt er diep vanbinnen zo gelukkig van. En toch ontberen we allen wel eens die zachte aanrakingen. Wat is de achterliggende reden? En waarom is fysiek contact voor de mens zo bijzonder belangrijk?

De drempel

Soms creëer je, vanuit een natuurlijke impuls, een soort schild om jezelf te beschermen tegen afwijzingen. Je kruipt in je cocon waardoor anderen jou niet meer durven te benaderen. Dat belemmert het uitwisselen van een knuffel nóg meer. We vieren niet voor niets elk jaar de internationale knuffeldag: we hebben het allemaal nodig. Want een gebrek aan knuffels, of andere fysieke aanraking, leidt mogelijks tot sociale, mentale en fysieke ongemakken. Hoe komen die gevolgen tot stand?

Knuffels beïnvloeden je lichaam meer dan je zou denken. Bij het ontvangen van een knuffel komen er neurotransmitters vrij in je hersenen, zoals serotonine en oxytonine. Deze zogenaamde 'gelukshormonen' spelen een grote rol in jouw geluksgevoel. Nemen we de triggers van deze stoffen weg, dan lijken die nare gevolgen niet zo ondenkbaar meer. Aan de andere kant kunnen deze neurotransmitters ook afgeremd worden door zaken zoals stress, wat resulteert in een te hoog cortisolniveau (dé grootste serotoninekiller).

Gebrek aan affectie

De Noodzaak Van Aanraking Man En Vrouw Bloom Web

De eerste plaats waar we hunkeren naar aanrakingen, is uiteraard in een liefdesrelatie. Eerst even verduidelijken: een relatie is geen aaneenschakeling van enkele wittebroodsweken. Het leven is allesbehalve een coninuüm van rozengeur en maneschijn. En al zeker wanneer je al enige jaren op de teller hebt staan. Dan wordt het zelfs als 'heel normaal' beschouwd dat je je handen van je geliefde weet te houden. Maar wanneer het fysieke contact volledig wegvalt, dan is er wel degelijk sprake van een probleem. Die ontbering aan knuffels zadelt je op met een emotioneel kwetsbaar gevoel. Die stevige omhelzing, die smakkerd, zijn van grote invloed op iemands zelfbeeld. Een tekort eraan kan ertoe leiden dat je je niet meer bijzonder voelt voor je partner. Dan is de kans groot dat de verbondenheid zoek blijft tussen jij en je wederhelft. Allesbehalve een droomscenario, dus.

Gebrek aan intimiteit

Als affectie achterwege blijft, dan verhoogt de drempel tot aanrakingen zienderogen. Vooral vrouwen hebben nood aan een emotionele band om zich open te kunnen stellen voor fysiek contact. Het is dan ook een uitzonderlijk ingewikkelde situatie: jullie zijn nog partners, maar al wat rest is nog een fractie van een broer-zusband. Het ontstaan van een gevoel van eenzaamheid is zeker niet uit te sluiten in zo'n geval. Dit lijkt overroepen, maar dat is het niet. Maar liefst 60 tot 80% van de menselijke communicatie verloopt non-verbaal. Aanrakingen vormen daar een significant onderdeel van. Neem dat element weg uit de som, en de communicatie binnen een relatie ondervindt al snel stoorelementen.

In die communicatie sluiten alle verschillende vormen namelijk naadloos op elkaar aan. Als één van die elementen niet goed zit, dan is de kans groot dat de rest ook onderuit gaat. Dit gebeurt niet meteen, maar het falen laat zich onvermijdelijk na een tijdje merken.

Wanneer je aan de startblokken van een relatie staat, is het moeilijk om je in te beelden dat de intimiteit tussen jullie twee ooit zal afzwakken. Want waarom zou je dat laten gebeuren, het is toch fijn? Jammer genoeg heeft niemand een oneindig abonnement op die roze wolk, en zijn er veel redenen waarom de intimiteit in een relatie na verloop van tijd op een laag pitje gaat staan. Vaak primeert tijdsgebrek als de belangrijkste reden. Dat laat zich in veel gevallen het snelst merken in de slaapkamer: het ó zo belangrijke voorspel valt als het eerste slachtoffer. Het is dus belangrijk om elk aspect van je relatie grondig te bekijken, en zo te ontdekken waar de oorzaak van het probleem precies ligt. Dit vraagt wat sleutelwerk, but nobody said it was easy :).

Stressstofjes vs. geluksstofjes

”A hug a day keeps the doctor away”

Het wordt te weinig benadrukt in de reguliere media, maar je merkt het vast door dit artikel te lezen: knuffels en aanrakingen zijn elementaire behoeften, net zoals voeding, water en slaap. Een gemis hieraan tast mogelijks je immuunsysteem aantasten omdat je meer stress- dan geluksstofjes vrijmaakt. Zoals eerder vermeld, hebben we het hier over de neurotransmitters, en de hormonen die de gezonde werking ervan belemmeren. Die geluksstofjes (bv. endorfine), die worden geboost door fysiek contact, zorgen er op hun beurt dan weer voor dat jouw persoonlijke drempel om een ander aan te raken weer lager ligt. We kunnen spreken van een vicieuze cirkel van aanrakingen. Een verbonden gevoel kan echter ook op andere manieren ontstaan, bijvoorbeeld door een verruimend gesprek. Praten werkt (vooral voor vrouwen) opluchtend en het creëert orde en/of ruimte in je hoofd. Je weet nu dat er iemand is die oplossingsgericht met je meedenkt, dat werkt geruststellend en helpt een vertrouwensband te scheppen.

Voordelen van aanrakingen

  1. Aanrakingen verlichten onrust. Een simpele aanraking door iemand anders, dat moet niet noodzakelijk een geliefde te zijn, bezorgt je een accuut zelfzeker en kalm gevoel.

  2. Ze verminderen angsten, je voelt je veilig(er). Ook bij het slapengaan is lichaamscontact des te belangrijk. Dat hoeft daarom niet seksueel getint te zijn, denk maar aan een streling door je haar of een schattig kusje op je neus. Dus als je je even in de 'stresszone' bevindt, aarzel niet om om aanraking te vragen!

  3. Fysiek contact is noodzakelijk voor een sterke hechting! Aanraking is één van de facetten waarmee partners een band met elkaar opbouwen.

  4. Ouders scheppen ook een diepe(re) band wanneer de gevoelscellen van hun kinderen regelmatig worden gestimuleerd. Regelmatig contact maken is één van de manieren waarmee we voortdurend de banden geliefden bevestigen.

  5. Aanrakingen werken bloeddrukverlagend! Studies hebben aangetoond dat mensen die regelmatig lichamelijk contact ervaren een lagere bloeddruk hebben dan degenen die dat moeten missen. Geen mensen in je omgeving waarvoor je hier een beroep op kan doen? Huisdieren zijn ook uitstekende knuffelpartners ;-).

  6. Aanraking vertraagt de hartslag en helpt het herstelproces tijdens ziekte/ herstel.

  7. Je bekijkt het leven vaker door een roze bril. Fysiek contact scherpt namelijk je vertrouwen in anderen aan.

  8. Het vermindert de stress in ons dagelijkse leven en verbetert alle relaties en banden.

  9. Al onze fysieke zintuigen zijn belangrijk voor een goede ontwikkeling. Alle verschillende soorten van aanraking, van een kusje op je wang tot een diepe massage, sturen onze hersenen de fysieke input die we nodig hebben om op emotioneel vlak goed te functioneren.

  10. Een verkwikkende/relaxerende massage zorgt voor je gezondheid en welzijn.
De Noodzaak Van Aanraking Kader Bloom Web

Je weet wat jou te doen staan: presenteer deze 10 redenen voor de neus van jouw ouders/kinderen/broers/zussen/vrienden/partner, en ga een toekomst vol knuffels tegemoet!





Wil je hier meer over weten of heb je zelf nood aan coaching?

www.alokalifecoach.nl

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Dossier 2024

Retrograde planeten 2024

In dit artikel vind je een praktisch overzicht van alle planeten én de periode waarin ze in 2024…

Lees meer
Spiritualiteit

Zijn vrouwen spiritueler dan mannen?

Het wordt vaak gezegd dat vrouwen meer spiritueel ingesteld zijn dan mannen. De spirituele vrouw…

Lees meer
Lifestyle

Zwarte katten en bijgeloof: het symbool voor ongeluk

Oktober is Halloweenmaand, en daar kun je in de winkelstraten niet naast kijken. Etalages vol…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom