Summer Bloom Festival - Oostende - tickets >

Vakantieproof de zomer in: onverbloemde tips voor hardnekkige workaholics

Vakantieproof de zomer in

Je leest het goed: ‘vakantieproof’. En dat is toch nog net iets anders dan ‘bikiniproof’. Al is dat laatste voor velen, mezelf inbegrepen, een al even begeerlijk doel dat niet altijd vanzelfsprekend is, om maar niet te zeggen al jaren geleden vervangen werd door ‘min of meer badpakproof’. Deze ‘vakantieproof’ gaat niet over het wegwerken van die laatste wintervetjes of hardnekkige overtollige kilo’s, niet over het weg scrubben van die laatste dode huidcellen voor een optimaal bruin resultaat. Dit artikel gaat des te meer over de binnenkant. Meer bepaald: hoe zorg jij ervoor dat je straks maximaal van je vakantie kan genieten? Je werk even helemaal achter je kunt laten. Vakantie? Genieten? Jaaa! Ook al sta je voor je gevoel nog met één been in de laatste resten van de lenteschoonmaak, de zomer komt eraan. Get ready!

Voorpret of stress?

”Hoe komt het toch dat de ene niet kan wachten om die zomerse vakantie te boeken, terwijl het voor de andere elk jaar weer een ware martelgang is?”

Hoe komt het toch dat de ene niet kan wachten om die zomerse vakantie te boeken, terwijl het voor de andere elk jaar weer een ware martelgang is? Door keuzestress of juist door een gebrek aan inspiratie. Door budgets en wensen die niet of onvoldoende op elkaar afgestemd zijn. Door verschillen in voorkeuren binnen het gezin. Je herkent er vast wel iets van. Maar wat als het uitkijken naar de vakantie simpelweg belemmerd wordt door tijdsgebrek vanwege een teveel aan werkdruk? Wat als werkstress, al dan niet voortkomend uit een maand mei waarin het soms wel lijkt alsof we van de ene verlofdag in de andere stappen en er van werken helemaal niets in huis komt, het voor jou onmogelijk maakt om nu al aan de vakantie te denken? En dat terwijl je omgeving het over niets anders meer lijkt te hebben?

Heb jij eindeloze stapels met to do’s op je bureau liggen? Staat je hoofd helemaal nog niet naar de vakantie? Ben je naar jaarlijkse gewoonte straks ook tijdens je vakantie nog steeds bezig met je werk? In wat volgt een aantal tips om, zelfs als hardnekkige workaholic, ‘vakantieproof’ de zomer in te gaan.

De emotionele bankrekening

Vakantieproof de zomer in workaholics duiken Bloom web

We hebben allemaal minstens één bankrekening waarop we geld kunnen storten en waarvan we geld kunnen afhalen. En we weten allemaal dat meer afhalen dan storten op een niet te vermijden moment zal leiden tot een negatief banksaldo. Niets nieuws onder de zon. Maar hetzelfde geldt voor onze energiebalans. Kijk maar naar al die mensen die tegen een burn-out aanlopen. Het is simpel.

Ze hebben, bottom-line, veel te hard gewerkt en veel te weinig rust genomen. Om welke reden dan ook.

Een te groot verantwoordelijkheidsgevoel. Bewijsdrang. Het niet kunnen accepteren van hulp. Het niet tijdig of niet weten hoe te delegeren. Het gevoel alles zelf te moeten doen. Het gevoel op niemand te kunnen rekenen. Geen ‘neen’ kunnen zeggen. En ga zo maar door.

Het is gemakkelijk als het over een ander gaat. Voor onszelf vinden we dat heel wat lastiger. Tot het zomer is, en de nog openstaande taken je eigenlijk helemaal niet toelaten om ‘er even helemaal tussenuit’ te gaan. Omdat er niemand is die het op een goede manier van je over kan nemen. Of omdat je het zo graag zelf wilt doen. En dus doe je opname na opname. Haal je steeds meer
centen van die rekening af. Tot je in het rood staat. Niet letterlijk maar figuurlijk in dit geval.
Nu al de
vakantie plannen? Niet voor mij. Ik heb het veel te druk.

Keuzes maken

Bovenstaande is natuurlijk, hoe herkenbaar ook, een beetje cynisch geformuleerd. We weten dat we vakantie en rust nodig hebben om goed te blijven presteren. Niemand wil in het rood staan op de eigen rekening. We willen mentaal fit zijn, competent, daadkrachtig, energiek en succesvol. En dat betekent dat vakantie niet alleen leuk is, maar ook onmisbaar. Hoe zorg je er dan voor dat het geen noodzakelijk kwaad wordt, maar iets waar je met volle teugen kan van genieten? Er is maar één manier: maak vooraf de goede keuzes. We hebben als mensen ‘maar’ 100% energie en daar moeten we het mee doen. Wees je dus heel bewust van waar jij wel en niet je energie in stopt. Neem enkel die zaken aan waarvan je weet dat ze haalbaar zijn. En accepteer geen projecten met te strakke deadlines die ervoor zorgen dat ‘genieten’ aan de Costa del Sol betekent dat jij straks op het strand achter je laptop zit te tokkelen.

Vakantieproof de zomer in workaholics zee Bloom web

Jouw persoonlijke missie

Keuzes maken, hoe doe je dat? Hoe weet je wat wel en niet belangrijk is? Wat er wél en niet toe doet? Het antwoord op die vraag vind je in jouw persoonlijke missie. Die persoonlijke missie omschrijf ik graag als een kapstok waar je verschillende jassen aan op kunt hangen. Je kiest, binnen jouw missie, voor een kapstok voor gele en blauwe jassen bijvoorbeeld. Als de jas die je aangereikt wordt, een groene jas is, dan weet je dat die niet bij jouw kapstok hoort. Niet aansluit bij jouw persoonlijke missie. En dan kan je met gemak ‘neen’ zeggen. Want de to do sluit niet aan bij jouw missie en waar jij naar toe wil. Iets waar je, met een gerust geweten, neen kan tegen zeggen dus. Maar ook een kapstok voor gele en blauwe jassen kan op een bepaald moment ‘vol’ hangen. En die extra gele jas, die kan er op dat moment gewoon niet meer bij. Wees dus realistisch in de workload die je aanneemt, zeker in aanloop naar de zomervakantie toe.

Vakantieproof de zomer in workaholics ijs Bloom web

Losse eindjes

Vanuit mijn ervaring als executive coach weet ik dat het niet enkel de lopende projecten zijn die beslag kunnen leggen op het al dan niet ‘vakantieproof’ zijn. Met een goede en realistische planning en communicatie kan je die projecten immers vaak eenvoudigweg over je vakantie heen tillen. Die zaken die de meeste onrust veroorzaken zijn vaak die kleine dingetjes die nog open staan. De losse eindjes die je eigenlijk al lang had moeten aanpakken, maar die om de één of andere reden steeds zijn blijven liggen. Hou er in de laatste weken vóór je vakantie rekening mee dat het wegwerken van deze losse eindjes minstens even belangrijk is als het ‘op schema zitten’ binnen de lopende projecten. Bouw hiervoor de nodige ruimte in in je agenda. Kijk wat je kan delegeren en wat je echt zelf moet gaan oppakken. Hoe eerder hoe liever. Je reisgezelschap zal je straks dankbaar zijn.

Maximaal genieten

Het klinkt zo simpel. Vakantie nemen is noodzakelijk om je energie op peil te houden. Het is dus geen kwestie van wel of niet, het is van levensbelang als je goed wilt blijven presteren op je werk. Om dat mogelijk te maken is het verstandig om je energie nu al bewust te besteden aan die zaken die aansluiten bij jouw persoonlijke missie, die zaken die belangrijk voor je zijn. En als je er dan ook nog voor zorgt dat je planning realistisch is en dat je zo weinig mogelijk losse eindjes met je meedraagt, dan kunnen jij en je reisgenoten maximaal van de aankomende vakantie genieten. Dat is als jij je overdreven verantwoordelijkheidsgevoel en bewijsdrang een plekje kunt geven. Hulp kunt aannemen. En leert te delegeren. Want je hoeft niet alles zelf te doen. Je kan er ook voor kiezen om op andere mensen te rekenen. Dat is niet ‘neen’ zeggen, maar anderen een kans geven om je te helpen. En dat schrijf ik met een knipoog. It takes one to know one.

Geniet van de voorpret!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

 • >

  8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • >

  toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • >

  EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • >

  kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • >

  unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom