Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

How to: bewust en duurzaam reizen

Gelukkig Leven
Phebe Somers
17/07/2019
How to: bewust reizen

Duurzaamheid: het modewoord van 2018, en het ziet ernaar uit dat dat in 2019 niet anders wordt. Verpakkingsloze winkels maakten hun opmars, lokale producten waren nooit zo populair en iedereen schafte zich een herbruikbare drinkfles aan. Maar liefst 20 donderdagen lang maakten duizenden scholieren, studenten en sympathisanten een statement in Brussel en andere grote steden door te spijbelen om de klimaatproblematiek hoger op de politieke agenda te krijgen. We still have a long way to go, maar steeds meer mensen zijn zich bewust van de gevolgen van de menselijke activiteit op de aarde. De tijd dringt om onze oude, vertrouwde (westerse) levensstijl een make-over te geven, op álle vlakken. Want duurzaam leven is meer dan linnen tassen meezeulen naar de supermarkt en afval recycleren. Wist je dat je ook duurzaam kon reizen?

Guilty pleasure

Westerlingen reizen graag. De Belgische reisblog TravelRebel.be (recent genomineerd voor de Belgische Reisblog Awards) wil daarom iedereen graag bewust maken van de impact van het toerisme. Want jammer genoeg resulteert onze 'wanderlust' vaak in oververzadigde toeristische steden, een grote ecologische én economische last op de schouders van de plaatselijke bevolking en soms zelfs verloedering van de natuur en cultuur. Gelukkig zijn er ook tal van tips en tricks om op een meer bewuste manier de wereld rond te trekken.

Duurzaam reizen sustainable travel foto reis 3 Travelrebel Bloom web

De ‘basics’

Als we met vakantie zijn, durven we onze goede manieren al eens te vergeten. We maken er ons makkelijk vanaf door te denken ‘het is toch mijn huis niet’. Het is niet zo dat we onze waarden overboord moeten gooien van zodra we de Belgische/Nederlandse grens oversteken. Gedraag je in je hotel/vakantiehuisje/appartement zoals je dat thuis zou doen. Dat wil zeggen: het licht doven als je je logement verlaat, het water niet nodeloos laten lopen, de airco niet aanzetten wanneer het raam wagenwijd openstaat, enz. Was jij thuis elke dag je lakens en je badhanddoeken? Neen, dus hang dat ‘do not disturb’-bordje maar gerust aan je deur. Wat je met die extra ongestoorde tijd in je hotelkamer doet, mag je zelf invullen... :)

"Duurzaam reizen moet eenvoudig zijn. Ik zeg altijd tegen mijn studenten: there is no right or wrong. Je moet voor jezelf vragen durven stellen en nagaan wat jij wilt/kunt doen om een positieve impact te maken." – Charlotte van TravelRebel

Waag je aan het onbekende

Duurzaam reizen sustainable travel foto reis 1 Travelrebel Bloom web

Waar gaat de reis naartoe? Elke reiziger heeft uiteraard zijn budget, maar dat wil niet zeggen dat degenen met een minder dikke portemonnee gedoemd zijn om het bij de klassieke bestemmingen te houden. Integendeel, minder bekende/populaire bestemmingen zijn doorgaans budgetvriendelijker. Zo is het in Nicaragua een heel pak goedkoper dan in buurland Costa Rica. Waarom allemaal als haringen in een ton naar Bali? Indonesië heeft zo veel meer te bieden! Sulawesi (Indonesië) kwam door een natuurramp in het nieuws, maar geen paniek, want Charlotte van TravelRebel kon ons garanderen dat de toeristische dienst intussen groen licht geeft voor dit paradijselijke eiland.

Leef lokaal

We gaan op reis om een andere cultuur te leren kennen, dus waarom dan inkopen doen in die ene grote internationale supermarkt? Als je dan toch wat geld te spenderen hebt, doe dat dan in zoveel mogelijk verschillende lokale winkels en restaurantjes. Zo ontdek je pas écht de plaatselijke lekkernijen
en krijgen je familieleden een origineler souvenir cadeau dan die magneten of t-shirts die je in elke luchthaven kunt vinden.

Duurzaam reizen quote the world is a book travel Bloom web

Respecteer de natuur

Duurzaam reizen sustainable travel foto reis 2 Travelrebel Bloom web

Bij ons is sluikstorten verboden, dus er is geen reden om in het buitenland snoeppapier of blikjes op de grond te gooien. Ook al reis je naar een land waar sorteren nog niet echt is ingeburgerd... Ben je avontuurlijk aangelegd en wil je het ruige ‘wildlife’ van dichterbij ontdekken? Geen probleem, zolang je de biodiversiteit van de omgeving respecteert. De borden ‘do not feed the animals’ staan er niet omdat ze die beestjes willen uithongeren, maar wel omdat je door het voederen de natuurlijke gang van zaken ernstig kunt verstoren. Kijken mag dus, aankomen niet.

Toerist is géén koning

Jij bent een ‘vreemde, een indringer’ in een ander land, en je geniet het voorrecht van de gastvrijheid van de plaatselijke bevolking. Je aanpassen aan de andere cultuur doe je door gewoonweg wat te googelen. Leer over de gebruiken, de heilige plaatsen, de etiquette en allerhande zaken vooraleer je het vliegtuig opstapt. Zo vermijd je dat je ongewild op de tenen van de ‘locals’ trapt. A happy host is a happy guest.

Voel je je door het bovenstaande getriggerd en wil je nog meer lezen over duurzaam reizen? Bezoek dan zeker de blog TravelRebel (@travelrebel.be).

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Kaartleggen

Systemisch werken met Tarot: wat je familie te vertellen heeft

Welke invloed heeft je familiesysteem op je leven? Wat draag je mee dat niet van jou is, maar dat…

Lees meer
Huis & Thuis

Creëer een unieke badkamer: Originele inrichtingsideeën die indruk maken

De badkamer is vaak een ondergewaardeerde ruimte in ons huis. Maar waarom zou het niet net zo…

Lees meer
Inspiratie

Welke boom ben jij? • Jouw boomtype volgens de Keltische boomhoroscoop

De westerse en Chinese astrologie en horoscopen zijn voor ons de meest bekende, maar het zijn lang…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom