Summer Bloom Festival - Oostende - tickets >

Digital detox? Moddergat is the place to be

Gelukkig Leven
Christophe Lefebvre
25/08/2021
Digital detox? Moddergat is the place to be

We zijn altijd en overal online én verbonden. De mondialisering heeft de wereld een stuk kleiner gemaakt. In een click zijn we verbonden met onze verre familie in Amerika en bestellen we de handigste gadgets uit Australië. We leven in een technologisch tijdperk en hoewel dat vele wonderen met zich meebrengt, is het zowel een zegen als een vloek. We worden afhankelijk van onze apparaten. We gaan de deur niet meer uit zonder onze smartphone en delen dagelijks onze activiteiten op onze story’s. Maar leunt deze afhankelijkheid niet tegen een verslaving? Digital detoxen is de oplossing.

Digital detoxen is meer dan alleen een modewoord, een trend, een hype waar we vooral mee uitpakken in deze digitale wereld. In onze maatschappij leven we aan 400 per uur. Altijd proberen we permanent ‘connected’ te zijn en proberen we appjes en smsjes direct te beantwoorden. En als ons dat niet lukt, voelen we ons uitgesloten. Een Fear of Missing Out is het (FOMO) gevolg en de reden dat onze gsm’s aan onze handen vastgeroest zitten. Cold turkey afkicken biedt uitkomst. Met een digital detox gaan we volledig off grid. Elke connectie met de digitale wereld schakelen we uit in de hoop minder afhankelijk te worden.

Ontgiften van alle likes, digitale invloeden en comments, we hebben er allemaal wel eens nood aan. Een moment alleen in alle rust waar tijd en plaats volledig samensmelten en waar je volledig tot jezelf kan komen. Maar waar vind je deze oase van rust? En hoe werkt digital detoxen precies? Heb je er speciale vakkennis voor nodig? Verschillende experts bieden complete cursussen aan, maar het enige dat je echt nodig hebt is een retourtje Moddergat.

Moddergat, groots in het klein zijn

Moddergat Digital Detox Online Bloom 2021 2

Hoewel de naam je misschien eerder laat denken aan obscure websites, is Moddergat echter een klein gehucht in het noorden van Nederland. Met nog geeneens 300 inwoners, valt Moddergat moeilijk een metropool te noemen. Echte toeristische trekpleisters zul je er niet vinden. Moddergat ligt in een uithoek van Nederland en met het openbaar vervoer is het nagenoeg onbereikbaar. Ook het weer valt ontzettend tegen. Tropische temperaturen zul je hier niet beleven en het internet laat te wensen over. Wifi bestaat alleen als de wind goed staat. Reden genoeg dus om niet die kant uit te trekken.

Toch trekt Moddergat, tot ieders verbazing, jaarlijks een handvol moderne reizigers, kunstenaars en mensen die de drukte van het dagelijks leven proberen te ontvluchten. Wie wil begrijpen waarom dit gehucht een haast magische aantrekkingskracht uitoefent, moet terugkeren in de tijd. Terugkeren naar een periode waar van een digitale maatschappij nog geen sprake was.

Moddergat was een afgelegen commune, waar mensen leefden van landbouw en vooral van de visvangst. De visserij zorgde er voor de levensbehoeften en voor net voldoende handel. Toen de economie een explosie kende, steeg ook de vraag voor enkele grondstoffen zoals zeezout. Moddergat verscheen al snel op de radar van enkele handelsmaatschappijen, die ervan overtuigd waren dat ze er enorme fabrieken konden neerpoten. Er woonde nagenoeg niemand en de weinige mensen die er woonden, konden met gemak worden overtuigd met geld. Exploitatie na exploitatie werd er geopend, de zout business was booming en iedereen leek gelukkig met de gang van zaken. Maar toen kwam 1883.

De natuur, genadeloos mooi

Moddergat Digital Detox Online Bloom 2021

De visserij was altijd al een manier van leven geweest. De mensen keken en luisterden naar de zee en de natuur en regelden er ook hun leven naar. Met de komst van de industrialisatie kwam hier een einde aan. Verschillende zoutbekkens werden aangelegd om de steeds maar toenemende vraag naar zeezout te kunnen beantwoorden. De vissers werden verplicht hun sloepen verder en verder te plaatsen en de natuur werd naar de hand van de industrie gezet. Op 5 maart 1883 besloot diezelfde natuur dat ze er genoeg van had en combineerde springtij met een storm van een ongeziene kracht. Vissers werden verrast doordat ze te ver van huis waren, het thuisfront kon het drama niet zien vanwege de zoutbekkens die tot ver in zee reikten. De zee nam 17 sloepen en 83 levens die nacht, waardoor het dorp in één klap bijna de helft van haar inwoners kwijt was. Niemand kon hulp dienen vanwege de afstand. De mens had gepoogd de natuur om te buigen en had gefaald.

Het drama van Moddergat heeft voor een elektroshock gezorgd. Moeder Natuur had duidelijk laten blijken dat haar geduld eindig was en dat ze genoeg had van onze hebzuchtige fratsen. De overgebleven inwoners van Moddergat zwoeren dan ook dat ze, vanaf die dag, in harmonie met de natuur zouden leven. Nooit zou dergelijk drama nog plaatsvinden, nooit nog zouden mensen het slachtoffer worden van hun eigen superioriteitsgevoel, nooit nog zou de natuur moeten wijken voor winst.

Weinig en toch veel

Moddergat Digital Detox Online Bloom 2021 3

Vandaag helpen twee zaken de bewoners en bezoekers van Moddergat nog te herinneren aan het drama. Een monument ter ere van de 83 ontnomen levens en het totale gebrek aan zowat alles wat we in onze moderne maatschappij als vanzelfsprekend nemen. Facebook, Twitter, surfen, mailen, Whatsapp en zelfs bellen zijn er onderworpen aan de wil van de natuur. Bij slecht weer is er totaal geen ontvangst, bij goed weer bijna geen ontvangst. Wie naar Moddergat gaat, valt buiten het bereik van ieder modern netwerk. Het is meteen ook de reden waarom deze plaats een herboren aantrekkingskracht uitoefent op de mens.

Doorheen de jaren werd het een plaats waar kunstenaars inspiratie vonden, waar bedrijfsleiders de last van het leven van zich konden afwerpen en waar zowat iedereen zich los kon wrikken van de dagdagelijkse stress. Vergeet de eindeloze telefoontjes of het permanent connected zijn, er is helemaal geen verbinding. Een soort back-to-basics attitude die een nieuwe definitie geeft aan een digital detox. Door opeens zo volledig afgesloten te worden van de online wereld, creëer je zeeën van tijd om je aandacht en energie ergens anders aan te besteden. Kom bijvoorbeeld in contact met jezelf door te mediteren, lees een aantal inspirerende boeken of ontwikkel je schrijfkunsten. Detox niet alleen, maar bevorder ook je persoonlijke ontwikkeling.

Een verblijf in Moddergat is natuurlijk niet oneindig. Na een verblijf van enkele dagen in het kleine gehucht, is de herintrede in de normale wereld voor heel veel mensen een keiharde ontnuchtering. De eindeloze stroom aan telefoontjes hervat en mails, die eigenlijk niet zo belangrijk zijn, dienen terug meteen te worden beantwoord. Probeer hier op voorhand rekening mee te houden en beslis voor jezelf welke mails, appjes en smsjes dringend beantwoord moeten worden. Van onnodige apps kun je de meldingen uitschakelen.

Nood aan een digital detox?

Voor wie wil gaan genieten van een totaal isolement, begint het avontuur reeds bij de planning. Moddergat wordt bewust klein gehouden en plaatsen om er te verblijven zijn dan ook op een hand te tellen. Tijdig boeken is geen overbodige luxe maar aan de andere kant, slapen op het strand met een zee die inbeukt op de kustlijn, kan ook helend werken.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Voeding & Gezondheid

Het verband tussen lichamelijke gezondheid en geestelijk welzijn

De wereld van vandaag eist veel van ons. Zowel lichamelijk als geestelijk. Daarom is de relatie…

Lees meer
Astrologie

Nieuwe Maan in Waterman • 9 februari 2024 • Stap in je kracht

Op vrijdag 9 februari 2024 om 23u59 staat de Nieuwe Maan in het luchtteken Waterman. Een bijzonder…

Lees meer
Inspiratie

Claim je stem terug & neem je plaats in

We hebben het wellicht allemaal al eens ervaren dat onze mond wordt gesnoerd of dat we niets meer…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom