Home

Overige

Mijn account

Spirituele Bloom Fairs najaar 2023
24 september 2023 • De Qubus • Oudenaarde
Koop tickets >

Vitamine D

Column
Eva Daeleman
04/08/2019
Column Eva Daeleman: discipline

Er zijn zoveel dingen waar ik oorspronkelijk een bloedhekel aan had. Het woord discipline én zijn betekenis is er net zo eentje. Een gelaten “laat-mij-toch-gerust-met-uw-discipline” sloop regelmatig langs mijn lippen. Hoewel er thuis steeds het onderste uit de kan werd gehaald om mij op te voeden als een actief wezen met een doel in het leven, heb ik de laatste jaren ontdekt dat er een serieuze luiwammes in mezelf schuilt.

Eva Daeleman Bloom Web

Wanneer ik zonder duidelijke richting door de gangen van het leven struin, dan kan het me allemaal bitter weinig schelen. Ik zou permanent de dagen doorbrengen in een huispak met soep- en melkvlekken. Mijn haar zou eruitzien alsof het op een laagje verse brillantine was getrakteerd. Mijn wallen zouden de kleur van een typische bewolkte Belgische lentelucht aannemen en mijn adem zou al snel iets mee hebben van de geur van een vogelkooi. Echt, ik kan zo’n vuile pitou zijn als je me een tijdje laat doen. Gelukkig steekt het leven daar een stokje voor en bestaan er tegenwoordig talloze mensen en activiteiten waar ik het huis wél voor verlaat. Zijnde na een douche of met een likje deodorant.

”There's no need to be perfect to inspire others. Let people get inspired by how you deal with your imperfections.”

En hoewel ik dus mijn lange leven geen fan was van discipline, behalve als het maar voor heel even was (les 1, 2 en 3 van Start to Run), vind ik het tegenwoordig een heerlijk ding. Ik merk dat discipline aan de dag leggen zorgt voor vrijheid. Pas op, begrijp me niet verkeerd. Ik leef niet alsof ik lid ben van het leger en moet klaargestoomd worden voor een missie. Neen, discipline brengt me eigenlijk terug naar waar ik vandaan kom: mezelf. Het helpt me de lagen afpellen, de beschermende jassen die ik heb aangetrokken ter goedkeuring van alles en iedereen rondom mij. Waardoor die kern verloochend werd en ik uiteindelijk goed de mist in ging. Discipline brengt me weer dichter bij wie ik diep vanbinnen ben en wil zijn. Het is mijn wekker die afgaat en ervoor zorgt dat ik tijd vrijmaak om te mediteren en mijn brein te onderhouden.

Het is de applicatie op mijn telefoon die me eraan herinnert dat het 'work-outdag' is, én mijn lijf dat daar ook om vraagt, ook al schreeuwt mijn hoofd moord en brand. Het is toch die sportschoenen aantrekken of de mat uitrollen. Het is ik die beslis me aan de laptop te zetten en dit stuk te schrijven voor de deadline. Het is de discipline die zorgt voor balans. Uiteraard is disbalans vaker aanwezig, maar het d-woord brengt me steeds weer dichter bij mezelf. Als een volleerde weegschaal van goede prijs-kwaliteitverhouding. Eentje waar je op kan rekenen, tenzij je ze laat verroesten in je vochtige kelder. Discipline brengt diepgang en comfort, dat laatste vooral op lange termijn. Iemand die het fijn vindt om constant tegen de golven in te peddelen ben ik nog niet tegengekomen, maar ik weet wel dat iedereen die zich eraan waagt een gevoel van voldoening ervaart. En is het dat niet waar het om draait in het leven? De berg na de klim? De zonsopgang na de indigo nacht?

Discipline is niet altijd fijn. Het is net als kauwen op sla, niet altijd even smakelijk, maar wel voedzaam. Dus maak de keuze, zet die wekker en kies voor een portie D van tijd tot tijd. Je zal het je niet beklagen, want weet je wie er uiteindelijk de vruchten van plukt en de kers op de taart krijgt? Jij, lieve lezer. Vitamine D is zoveel meer dan je zou denken.Door Eva Daeleman:
yogi, bewustzijnscoach, waterrat, schrijver, reiki-master, ondernemer en spreker met een groot hart voor bewustzijn en duurzaamheid.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

'Simply the Best' Tina Turner is niet meer: een horoscoopanalyse

Geboren als Anna Mae Bullock op 26 november 1939, begon Turner haar carrière in de jaren '50 samen…

Lees meer
Gelukkig Leven

Boekreview: Lief voor jezelf - Ellen Hartl

Het boek 'Lief voor jezelf' van auteur Ellen Hartl is een magische handleiding voor het omarmen van…

Lees meer
Huis & Thuis

Creëer jouw eigen comfortabele thuisomgeving!

Jouw thuis is jouw toevluchtsoord, dé plek om te ontspannen en tot rust te komen na een lange dag.…

Lees meer
Bloom 7 - 2023

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2023, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2023,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom