Bloom 2 is uit! Chinese Jaarhoroscoop 2024 >

Bevlogen dierenarts met een vleugje Ajax

Column
02/01/2019
Column Belinda Inhulsen: dierenliefde

Kwebbelende poezen, buitelende visjes en eigenzinnige knaagdiertjes, allemaal heb ik ze met liefde en enthousiasme een warm nest kunnen bieden, en dat doe ik nog steeds uit volle overtuiging. Een leven zonder huisdier is niets voor mij. Ook al went het nooit wanneer het ziek wordt of in het ergste geval, spontaan of via een prik, toch nog gaat hemelen. Anderzijds hoort dit nu eenmaal bij het leven en heeft het mij nooit weerhouden om er uiteindelijk weer voor te gaan. Leven en dood zijn immers onlosmakelijk met elkaar verweven.

Columniste Belinda Inhulsen Bloom Web

In al die jaren hebben mijn viervoetertjes, bij ziekte en andere ongemakken, veel baat gehad (en nog steeds) bij de deskundige behandelingen van een bevlogen dierenarts met een overduidelijke missie. Ondersteund door een toegewijd 21 koppig tellend team, waar een transparante sfeer en een hoogwaardige kwalitatieve zorg de normaalste zaak van de wereld is.

Het gaat in deze column dan ook over mijn favoriete dierenarts Lodewijk Kamps: trotse eigenaar (i.s.m. mede-eigenaar Bernadette van den Brink - van Schie) van Sterkliniek Dierenartsen met vestigingen in Hillegom, Nieuw Vennep en Hoofddorp en tevens de Kattenkliniek. Bloeiende praktijken waar zowel mens als dier 24/7 voelbaar welkom zijn. Beroepentesten brachten al rond zijn 14e zijn affiniteit met de medische wereld aan het licht maar er gingen uiteindelijk toch nog een aantal jaren voorbij voordat hij bewust besloot om dierenarts te worden. De loting aan de Faculteit Diergeneeskunde pakte subliem uit zodat zijn plek als jongste broekie van de klas, tot zijn verrassing, toch nog snel bezegeld werd.

Freewheeler of ondernemer?

Na het behalen van de vereiste papieren, had Lodewijk niet de ambitie om zich gelijk te confirmeren aan een serieus ondernemerschap. Zijn passie voor dieren bracht hem naar een Duitse praktijk voor zwerfdieren in Napels. Een soms moeilijke, maar tevens inspirerende periode waarin hij de kneepjes van het vak, zoals het steriliseren en castreren maar ook het houden van een spreekuur (in het Italiaans!), al doende leerde.

Het was de ontmoeting van zijn ware liefde Ingrid, telg uit een gedegen ondernemersfamilie, die hem in 1997 motiveerde te kiezen uit een drietal aangeboden dierenartspraktijken. Na heel wat wikken en wegen koos hij voor de praktijk in Hillegom en niet die van Eindhoven. Tot grote teleurstelling van zijn tweede grote liefde: Ajax. De praktijk in Eindhoven was immers gevestigd aan de Ajaxlaan!

Emotie pur sang

Column Dierenliefde Belinda 2 Bloom Web

Naast de liefde voor dieren, is het omgaan met mensen, eveneens een belangrijk aandachtspunt. Deze, soms ingewikkelde mix, is niet voor iedereen weggelegd. Toch vindt Lodewijk dat hij nog steeds het allermooiste beroep van de wereld heeft en hebben de soms torenhoge emoties, in geval van ziekte of het moeten laten inslapen van hun oogappeltje, geen vat op zijn missie om dieren weer gezond te maken.

De digitale snelweg informeert de nieuwsgierige lezer dat het beroep dierenarts vanaf het begin van de 21e eeuw in de lift zit, vanwege een veranderde functie en betekenis van onze dieren in de samenleving. Nieuwe ontwikkelingen en technologieën volgen elkaar in een snel tempo op. Daardoor is er steeds meer mogelijk. Het verhelpen van gebitsproblemen bij een 19-jarige kat met hart- en nierproblemen of het toepassen van laproscopie en echoscopie, zijn fantastische ontwikkelingen die hij 10 jaar geleden niet voor mogelijk hield. Chemotherapie en bestraling is volgens Lodewijk een ontwikkeling waar eigenaar en behandelend dierenarts uitvoerig over moeten praten.

Werk rebus

Operaties worden thuis zorgvuldig voorbereid in een poging om deze binnen een bepaalde tijd af te hebben. De praktijk is vaak anders dan de theorie zodat vlot schakelen bij een acute situatie, een dagelijkse flow is geworden. Het tijdstip van de lunch en avondeten staat hierdoor wel regelmatig onder druk, maar is het toch die hectiek die het innerlijke batterijtje voedt.

Gemiddeld werkt Lodewijk 35 uur per week overdag, aangevuld met een avonddienst en/of weekenddienst. Vanwege de onregelmatige diensten, haakt de groep millennials (drukbezette mannen en vrouwen tussen de 25 en 35 jaar) vaak voortijdig af omdat de dagelijkse invulling van het beroep hen tegenvalt. Wanneer de aandacht dan ook nog verdeeld moet worden tussen vrienden, sport en 1001 andere dingen, ligt een burn-out snel op de loer. Een zorgwekkende ontwikkeling zodat het rondkrijgen van een weekenddienst steeds vaker op een ingewikkelde rebus begint te lijken.

De ultieme keuze

”Until one has loved an animal, a part of one's soul remains unawakened.”

Mijn nieuwsgierigheid prikkelt hem te vragen waarvoor hij zou kiezen als puntje bij paaltje komt: het dier of de mens? Lodewijk kiest met volle overgave voor de mens en beschouwt het hebben van dieren als luxe. Pas als je goed voor jezelf kunt zorgen kun je je leven verrijken met een huisdier! Thuis wordt sinds een jaar of zes, in navolging van zijn dochters, veelal vegetarisch gegeten. Het beetje vlees dat nog op het bord belandt heeft het EKO- (biologisch vlees) of MSC-keurmerk (duurzame visvangst).

Naast het dierenarts zijn, schrijft Lodewijk ca 15 jaar voor een lokale krant in de Bollenstreek. In zijn rol als dierenarts, liefhebbende echtgenoot en vader, weet hij op een ongekunstelde manier, zijn lezers elke keer te boeien. Een blijmakende ontwikkeling omdat het schrijven oorspronkelijk bedoeld was om enkele zaken vast te leggen voor zijn twee dochters voor later. Er gebeurt immers zo veel binnen een paar jaar dat je niet alles kunt onthouden. Sinds 2004 zijn er 4 boeken ter perse gegaan maar er is nog genoeg stof om over te schrijven. En de late uurtjes vanwege de wekelijkse deadline wanneer het gezin op een oor ligt? Die neemt hij inmiddels op de koop toe.

Bijzonder en betrokken

Na 13 jaar in Hillegom te hebben samengewerkt met zijn echtgenote, maakte zij de ommezwaai door dieren (veelal hond en paard) te behandelen met behulp van chiropractie en osteopathie. Google weet mij te vertellen dat beiden onder de noemer alternatieve geneeskunde vallen waarbij de handen de feitelijke instrumenten zijn om bepaalde dysfuncties van het bewegingsapparaat op te sporen, te behandelen en zelfs te voorkomen. Zijn vrouw wist hem uiteindelijk zo ver te krijgen om ook maar eens een afspraak met een chiropractor te maken. Het effect van dat allereerste consult was werkelijk openbarend. Door het laten behandelen van zijn scheefstaande rug, kwam er zo veel energie vrij dat hij, ondanks zijn vermoeidheid, twee nachten niet kon slapen. Een bijzondere ervaring die hem deed beseffen hoe waardevol en effectief chiropractie is.

Zijn gezin en het werk zijn de pijlers van zijn vreugdevolle bestaan en hij geniet hiervan met volle teugen. Een krakkemikkige oude dag, na het bereiken van de AOW-leeftijd, is dan ook niet iets waar hij naar uitkijkt. De tijd zal het leren. De drukke werkdag is voor Lodewijk nog niet ten einde wanneer wij op die nazomerse middag, hartelijk afscheid nemen. Alvorens hij naar huis gaat, besluit hij eerst nog even een kijkje te nemen in Hillegom waar een kat tobt met haar gezondheid. Hij kan het gewoon niet laten.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Spiritualiteit

Ayahuasca: het grote mysterie

Een goede vriend vertelde me dat hij zou deelnemen aan een Ayahuascaceremonie. Ik had eerder al…

Lees meer
Astrologie

Volle Maan in Stier • 28 oktober 2023 • Geloof in jezelf

In 2023 zijn er nog drie Volle Manen en de eerste daarvan zien we zaterdag 28 oktober om 22u23. De…

Lees meer
Spiritualiteit

Ontmoet je Lichtmeester • Het verlangen van je ziel

Hoe zou het zijn om volledig aanwezig te zijn in je licht, op alles niveaus die je bent en om…

Lees meer
Bloom 2 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom