Summer Bloom Festival - Oostende - tickets >

De vernietiging van de stuwdam in Oekraïne: een horoscoopanalyse

De vernietiging van de stuwdam in Oekraïne: een horoscoopanalyse

Op 6 juni 2023 omstreeks 2:50 uur verklaarde de president van Oekraïne, Zelenski, dat de stuwdam bij Nova Kachovka was vernietigd door Russische terroristen. Volgens de Oekraïense autoriteiten werd er een explosie waargenomen in de machinekamer. Aan de andere kant beweerde Rusland dat Oekraïne zelf verantwoordelijk was voor de vernietiging van de dam. Siderisch huisastroloog Yves Polet neemt de gebeurtenis onder de astrologische loep.

Stuwdam oekraine 2023 bloom yves polet

Horoscooptekening vernietiging Oekraïnse stuwdam

06/06/2023
02.50 uur
Kherson, Oekraïne
Siderische astrologie

SIDENOTE

Het betreft hier een siderische geboortehoroscoop én bespreking.

Download hier de Horoscooptekening

Een gigantische ramp

Deze dam bevindt zich namelijk op de frontlinie tussen het Russische leger en Oekraïne. Verschillende dorpen en steden, waaronder Cherson, zijn geheel of gedeeltelijk overstroomd. Het is overduidelijk dat we hier te maken hebben met een enorme ramp. Op internetbeelden was te zien hoe een enorme hoeveelheid water in hoog tempo wegstroomde. Het ergste moest echter nog komen op 7 juni, vanwege het stijgende waterpeil. Volgens de Russische hulpdiensten werden aan hun kant meer dan 600 huizen overstroomd. Aan de rechteroever van de Dnjepr-rivier, die onder controle staat van Oekraïne, bevonden zich meer dan 16.000 mensen in een kritieke zone.

De riviergebieden werden geëvacueerd en meer dan 25 dorpen zijn overstroomd. Aan de linkeroever, die onder controle staat van Rusland, bevinden zich 22.000 mensen in overstroomd gebied. De stuwdam bij Nova Kachovka is ongeveer 30 meter hoog en 3,2 kilometer lang. Deze dam, die in 1956 is gebouwd op de rivier Dnjepr, maakt deel uit van een waterkrachtcentrale. Achter de dam bevindt zich een reservoir met een capaciteit van 18 miljard kubieke meter water. Het Oekraïense ministerie van Energie verklaarde dat de elektriciteitsvoorziening van het land niet in gevaar is, maar dat er wel aanzienlijke problemen zijn in de regio. De exploitant van de waterkrachtcentrale meldde dat deze volledig verwoest is en niet meer gerepareerd kan worden.

Het is belangrijk om op te merken dat het reservoir achter de dam ook zoetwater levert aan het schiereiland de Krim, dat in 2014 illegaal door Rusland werd geannexeerd. Hierdoor ontstaat er een ernstig watervoorzieningsprobleem. Bovendien levert het reservoir koelwater aan de kerncentrale van Zaporizja, de grootste van Europa. De Oekraïense exploitant van de centrale, Energatom, waarschuwde dat het reservoir snel leegloopt, wat een extra bedreiging vormt voor de tijdelijk bezette kerncentrale in Zaporizja. President Zelenski benadrukte ook dat Rusland door de vernietiging van de dam een ecologische ramp heeft veroorzaakt.

Landbouwgronden en natuurparken werden weggevaagd, waardoor dieren en vogels hun leefgebied verloren. Duizenden dieren kwamen om bij de overstromingen in het gebied. Rivieren werden vervuild door chemicaliën, gelekte olie en ander afval. Er is geen drinkwater meer beschikbaar in de regio. Bovendien vond er een massale sterfte plaats van vissen en zeedieren. Ondanks het verzoek van de Verenigde Naties weigert Rusland toegang te verlenen tot de door hen gecontroleerde gebieden die getroffen zijn door de recente doorbraak van de Kachovka-dam. De damdoorbraak heeft duizenden mensen aan beide zijden van de rivier uit hun huizen verdreven.

Rusland blijft de verantwoordelijkheid ontkennen, maar de voorzitter van de VN heeft overtuigend verklaard dat deze ramp het directe gevolg is van de Russische invasie in Oekraïne. Volgens de Geneefse Conventie wordt de vernietiging van de stuwdam beschouwd als een oorlogsmisdaad. Bovendien vormt de vernietiging van de Kachovka-dam een directe bedreiging voor de strategisch gelegen stad Cherson, wat het langverwachte Oekraïense tegenoffensief kan bemoeilijken. Hoewel de Verenigde Staten nog geen officiële verklaringen hebben afgelegd, hebben Amerikaanse militairen en strategen aangegeven dat deze ramp een strategisch voordeel oplevert voor de Russen. Het is interessant om op te merken dat de Russen tijdens de Tweede Wereldoorlog een vergelijkbare tactiek hebben toegepast tegen de Duitsers. Ook België herinnert zich nog goed hoe het onderwater zetten van de Ijzervlakte in de Eerste Wereldoorlog de Duitse opmars wist te stoppen.

Jupiter in Ram: het tegenoffensief?

Op 6 juni 2023 kunnen we in de siderische uurhoroscoop de gebeurtenissen rondom de explosie in de stuwdam om 2u50 aflezen. We zien een sterke spanning ontstaan door vierkante aspecten tussen Jupiter in de ascendant in Ram aan de ene kant, en aan de andere kant de uiteinden van Pluto in Steenbok tegenover het duo Venus-Mars in Kreeft. De Maan, die het dagelijks leven symboliseert, staat onder hoge druk door een 150° aspect met Mars en een driehoeksverbinding met Jupiter. De Maan en Jupiter staan in de vuurtekens Boogschutter en Ram, en zijn sterk gespannen met Mars, wat symbolisch overeenkomt met de explosie in de stuwdam. Jupiter is sinds begin mei 2023 siderisch door het sterrenbeeld Ram gaan lopen.

De positieve kant van Jupiter in Ram is dat het veel initiatief en ondernemingsgeest met zich meebrengt voor het komende jaar. Echter, in deze horoscoop moeten we ook het onstuimige karakter van Ram benadrukken. Mars is de heerser van Ram, en in de mondiale astrologie symboliseert Mars militaire macht en oorlog. Historisch gezien hebben de Romeinen en Arabieren veel belang gehecht aan de stand van Mars voor oorlogsvoering. Hieruit kunnen we concluderen dat Jupiter in Ram de energie vertegenwoordigt van het tegenoffensief dat Oekraïne het komende jaar zal ondernemen tegen Rusland. Het is interessant om op te merken dat Jupiter ook samengaat met de Noordelijke Maanknoop of Rahu in de Vedische astrologie. Rahu duidt op toekomstig karma voor een groep mensen.

Een ander belangrijk aspect in de horoscoop is de oppositie tussen Pluto in Steenbok en Venus en Mars in Kreeft. Laten we eerst de transformerende en dwingende kracht van Pluto in Steenbok benadrukken. Mensen die de behoefte hebben om controle over anderen uit te oefenen, hebben vaak een dominante Pluto in hun geboortehoroscoop. In 2020 begon Pluto in Steenbok te lopen en stond het samen met Saturnus, wat symbolisch was voor de periode van de coronapandemie. In februari 2022, tijdens de Russische invasie in Oekraïne, stonden Pluto, Venus en Mars samen in Steenbok, wat ook een zorgwekkende situatie was. Pluto is dus een belangrijke kosmische kracht in de spanning tussen Oekraïne en Rusland.

In de horoscoop van 6 juni 2023 staan Mars en Venus in het waterteken Kreeft, ongeveer 180° tegenover Pluto in Steenbok. Deze spanning creëert een transformerende en veranderende situatie door de doorbraak van de dam en de daaropvolgende hevige overstroming. Het is een daad van machtswellustige individuen. Mars en Venus in het waterteken Kreeft in het vierde huis symboliseren het wegstromende water. Kreeft is ook het sterrenbeeld van families en huishoudens die slachtoffer werden van deze wateroverlast. Het vierde huis vertegenwoordigt de woonplaats van de slachtoffers. Mars en Venus staan ook onder spanning met Jupiter, de planeet van uitbreiding, wat aangeeft dat het hier om een grote hoeveelheid water gaat.

In februari 2024 zal de oorlogsplaneet Mars retrograde lopen in Steenbok. Deze periode zal een sterke interactie tussen Mars en Pluto veroorzaken, wat een belangrijk teken kan zijn van een serieuze confrontatie tussen beide landen. Het kan het begin zijn van een definitieve afhandeling van deze gruwelijke oorlog. In de astrologische geschiedenis werd Rusland vaak geassocieerd met Saturnus en Waterman. In deze horoscoop zien we dat Saturnus in Waterman een uitdagende hoek maakt van ongeveer 90° met de Zon in Stier. Dit spanningsaspect creëert obstakels en beperkingen die de Russen hebben opgelegd door middel van de overstroming, als een hindernis voor het Oekraïense tegenoffensief.

The day after

Horoscooptekening een dag na de vernietiging van de Oekraïnse stuwdam

07/06/2023
09.00 uur
Kherson, Oekraïne
Siderische astrologie

In de tweede horoscoop van 7 juni, de dag na de explosie in de stuwdam, zien we het leed van de bevolking en de milieuramp voor de omgeving. Naarmate het water die dag bleef stijgen, op sommige plaatsen zelfs met meer dan 8 meter, werden de gevolgen steeds ernstiger voor de omgeving en de bevolking. De Maan stond conjunct met Pluto in Steenbok en symboliseert het leed voor de bevolking, dieren en de natuur. Via de media wordt de wereldbevolking getuige van deze wereldramp. Venus, die vaak geassocieerd wordt met het kleine geluk, staat in oppositie met Pluto en de Maan. In deze horoscoop wordt Venus volledig overweldigd door de destructieve combinatie van Pluto en de Maan in Steenbok. De Maan staat ook ongunstig in Steenbok met betrekking tot het gezin en het moederlijke. Kreeft is het sterrenbeeld dat geassocieerd wordt met het gezin en de moeder. Deze symbolen van het leven worden zwaar getroffen doordat Pluto en de Maan tegenover Kreeft staan, wat een spanning van 180° veroorzaakt.

Hoewel we tegenwoordig veel signalen zien van positieve vooruitgang voor de mensheid in het algemeen, zoals de groei van spiritueel bewustzijn, een respectvollere omgang met anderen en de strijd tegen klimaatverandering, moeten we helaas blijven vechten tegen negatieve krachten. Het doen van het goede en het volgen van positief denken zijn de juiste wegen om als mens te groeien en deze wereld aangenamer te maken. Laten we ons daar samen aan vasthouden!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date!

Word op de hoogte gehouden van de laatste Bloom-nieuwtjes.

In onze Privacy Verklaring & cookie policy informeren we u over de gegevens die wij verzamelen wanneer u onze website bezoekt en waarvoor we die gebruiken.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

 • >

  8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • >

  toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • >

  EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • >

  kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • >

  unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom