Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

Mag het wel? Een uiteenzetting van Floor Van Egghen

Mag het wel? Een uiteenzetting van Floor Van Egghen

In je jeugd en tijdens je opvoeding heb je geleerd hoe je je moest gedragen. Daarmee onderdrukte je - vaak onbewust - je eigen natuurlijke instinct. In deze uiteenzetting behandelt Floor Van Egghen hoe je weer met je innerlijk vuur kunt connecteren en het kindperspectief achter je kunt laten.

“Ik heb recht op wat ik voel.”
Ik zat in de auto. Alleen. Onderweg naar de winkel. Niemand die me hoorde. Alleen ikzelf. En ik zei het luidop. Tegen niemand…

Het was wellicht daardoor dat het netjes terug kwam en zodoende subtiel de deur op een kier duwde voor een nieuw inzicht dat zich doorheen voorbije ervaringen al een tijdje een weg naar mijn bewustzijn probeerde te banen.

Ik…

heb recht…

op wat ik voel…

En op dat moment voelde ik me onwaarschijnlijk boos. En niet gezien. Maar… Zag ik mezelf wel?

Ownership

We zijn intussen een dik jaartje verder na dit voorval. Het thema dartelt zoals Roodkapje met haar mandje nog steeds rond me op het bospad, neemt me mee in nieuwe situaties, nodigt en daagt me uit en draagt in haar mandje de belofte van een vernieuwde ontmoeting met mezelf. Daarvoor ga ik althans. Een vriendin van me had het woord “ownership” al wel vaker in de mond genomen. En iedere keer dat ze het uitsprak zag ik mezelf enthousiast knikken.

Als ik er nu vele jaren later naar terugkijk, begreep ik er in die tijd helemaal niks van. Er zijn echt heel veel laagjes aan dat woord. Maar… intussen voel ik dat de ware betekenis ervan doorheen de situaties die ik zelf doormaak, steeds meer ingekleurd geraakt. Ownership is de diepe verankering in jezelf. Het is intens gaan voelen dat je jezelf ziet in wat je nodig hebt, in wat/wie jij bent, in wat je voelt. Het is bijgevolg ook ruimte geven aan jouw “anders zijn” dan anderen. Want dat mag toch wel helder zijn: niemand is hetzelfde.

En dat hoeft ook niet. Jij hoeft geen kopij te zijn van je vader, je moeder, je broer, je zus, je vriend, je partner, je collega’s op het werk…
Jij mag je eigen zelf zijn. Dat weet je ergens wel…

Maar mag je het ook wérkelijk? Van jezelf?

Kinderperspectief

”Het duurt doorgaans vele jaren voor we het inzicht en daarmee samengaand de kracht vinden om het kindperspectief achter ons te laten.”

We leren al heel vroeg dat het niet altijd goed afloopt wanneer we ons overgeven aan onze instinctieve natuur, of anders gezegd, aan wie we zijn. We leren ons aan te passen,
want anders worden we misschien zelfs gestraft of moeten we afkeurende blikken en harde woorden ondergaan, of zelfs erger. Als kind ontvangen we dit niet genuanceerd. Het is rood of groen licht. Groen licht betekent dat het veilig is. Rood betekent dat in geen geval. Gaandeweg onderdrukken we bijgevolg die instincten die beantwoord worden met dat rode licht. Want het is vaak beschamend, vernederend, onterend, straffend, en het doet verdomd veel pijn. Waarom? Omdat de tegenwind die we met dat rood krijgen, dikwijls niet evenredig is met het begripsvermogen dat we op dat ogenblik, als kind, hebben opgebouwd. En het duurt doorgaans vele jaren voor we het inzicht en daarmee samengaand de kracht vinden om het kindperspectief achter ons te laten.

“Kindperspectief” is hier een woord dat uitdrukt hoe kinderen dergelijke situaties beleven. Die beleving is specifiek gekoppeld aan het kind-zijn. Omdat we dan nog steeds in volle ontwikkeling zijn én in sterke mate afhankelijk van onze ouders en opvoeders, vertalen we dit soort situaties ook vanuit die beleving. We redeneren; dit is niet goed, dus we doen het ook niet meer. Die redenering komt er voornamelijk in situaties waar de tegenwind onredelijk/ongepast is. En… bijgevolg onderdrukt het kind op dat moment ook volledig zijn natuurlijke impuls die mogelijk enkel wat subtiele bijsturing nodig had. Hierdoor ontstaat een afscheiding van “Het Zelf”.

Vuur en macht

“Macht” is een beladen woord. Dat is niet zo vreemd als je gewoon kijkt naar hoe “macht” in de wereld van nu wordt ingevuld. Ga maar even voor jezelf na wat het bij jou oproept. Al op heel jonge leeftijd leren we dat macht iets is waarmee je kan overheerst worden of waarmee je zelf kan overheersen. Je leert dat het misbruikt kan worden, dat je er mee kan manipuleren. De rode draad die hier doorheen loopt is dat het “heersende” aspect niet op een correcte manier wordt ingezet. Macht is dan destructief en enkel gericht op de persoonlijke belangen van de machtdrager.

Persoonlijke macht is het vermogen om op onszelf te kunnen functioneren. Om als afzonderlijk persoon naast anderen te kunnen bestaan, met onze persoonlijke noden en opvattingen. We kunnen voor onszelf handelen, spreken, zorgen enz. en we ondernemen daar de nodige actie voor. Persoonlijke macht is verbonden met ons derde chakra. Deze chakra ligt ter hoogte van onze maag en wordt ook wel Zonnevlecht genoemd - in deze context voel je opnieuw de aanwezigheid van het element “vuur”. En de mooiste metafoor voor persoonlijke macht, ís echt ook vuur.

Het is niet zo vreemd dat we het element vuur treffen rond het gebied van onze maag, waar ons eten verwerkt wordt tot een bron van energie – brandstof dus. Die energie hebben we nodig om te kunnen functioneren, om tot actie te kunnen komen en iets “in gang te zetten”.

Het is dan ook niet meer zo moeilijk om te begrijpen dat vuur een scheppende en transformerende kracht is. We weten echter ook allemaal dat het een vernietigende kracht is als het niet “beheerst” wordt. Wanneer je zelf al eens een kampvuur maakte dan weet je dat. Het vraagt kennis van zaken om het vuur op een gepaste manier aan te wakkeren, brandend en binnen de grenzen te houden. En je moet ook zorgvuldig zijn in de buurt van vuur en voldoende tijd voorzien om het te laten uitdoven.

Maar… we kunnen niet zonder vuur. We hebben vuur nodig om iets te kunnen verwezenlijken. Zowel het fysieke vuur, als het vuur dat energetisch genesteld is in ons derde chakra. Want, Als we geen verbinding kunnen maken met ons innerlijke vuur, voelen we ons nogal snel machteloos.

Het vuurseizoen

Weldra breekt het Ram-seizoen aan. De Zon bevindt zich in Ram en ook de Nieuwe Maan voltrekt zich in dit enthousiaste, vurige sterrenbeeld. Met het aanbreken van het Ram-seizoen breekt tevens het ‘astrologisch nieuwjaar’ aan. We ervaren de vuurenergie in haar puurste vorm. Een golf van productiviteit en drive spoelt over ons heen. In deze periode mogen we ons innerlijk vuur aanwakkeren. Erover contempleren en ermee connecteren.

Ga je mee op queeste?

Ik heb iets voor je gemaakt. Maar het vraagt wat uitleg en je moet er iets voor doen. Als het een beetje meezit, lees je dit artikel nog voor de Nieuwe Maan op 21 maart 2023. Én dus ook aan de vooravond van de cyclus van Ram. Net op tijd dus! De voorbije maanden werkte ik aan een dagboek-challenge; een eenvoudig vormgegeven bundel met teken-, kleur- en schrijfbladen die je doorheen de verschillende maanfases loodsen én dit helemaal in verbinding met de thema’s van Ram.

Waarom?

Omdat deze Maan- en Ramcyclus je als geen ander zal uitdagen om jezelf te tonen, om in je vuurkracht te gaan staan. Schrijven, kleuren en tekenen helpen je om te vertragen. En dat vertragen helpt om beter te kunnen kijken naar jezelf en vooral beter te kunnen opmerken wat je juist voelt.

Nieuw! Volg het Elemententraject van Floor Van Egghen
& stem je leven af op het ritme van de Maan en haar tocht door de dierenriem.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

De 5e eedaflegging van Poetin als president van Rusland: een siderische transithoroscoop

Vladimir Poetin legde op 7 mei om 12.00 uur GMT +3 voor de vijfde keer de eed af als president van…

Lees meer
Lifestyle

Nachtrust draagt bij aan een harmonieus en gebalanceerd leven

Een goede nachtrust is een cruciaal onderdeel van een gezonde levensstijl. Het is de periode waarin…

Lees meer
Kristallen & Edelstenen

Natuurlijke schoonheid en positieve energie met edelstenen

In de wereld van natuurlijke schoonheid en positieve energiebronnen spelen ruwe edelstenen en…

Lees meer
Bloom 5 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom