Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

Tandpasta tabletten? Het duurzame alternatief voor poetsen met pasta uit een plastic tube!

Voeding & Gezondheid
Bloom
24/08/2022
Tandpasta tabletten? Het duurzame alternatief voor poetsen met pasta uit een plastic tube!

Wist je dat tandpasta op twee manieren slecht is voor het milieu? Bijna alle tandpasta komt in een plastic tube en in sommige tandpasta’s kan zelfs microplastic zitten. Dit microplastic spoelt rechtstreeks het riool in. Tenminste, het grootste deel, want een deel komt in je lichaam te zitten! En de plastic tube? Deze is meestal van niet-gerecycled plastic gemaakt. Het gaat volgens onderzoek om zo’n 1,5 biljoen tubes per jaar. Redenen genoeg voor verandering dus en gelukkig is er inmiddels een oplossing.

Duurzame tandpasta tabletten

Duurzame tandpasta tabletten zijn het alternatief voor de vervuilende tubes en het schadelijke microplastic. De verpakking van deze tandpasta tabletten is meestal van glas, dus dat is prima recyclebaar. En de tabletten zelf? Deze zullen uiteraard ook geen microplastics bevatten. Wel bevatten ze tal van andere goede stoffen. Duurzame tandpasta tabletten kopen doe je namelijk niet alleen voor het milieu, maar ook voor jezelf.

Charcoal tandpasta tabletten

Er is de laatste jaren steeds meer aandacht voor charcoal. Zelfs de Keuringsdienst van Waarden heeft er een programma aan gewijd. Ook in tandpasta heeft het een effect bij veel mensen. Mensen die met charcoal tandpasta tabletten poetsen ervaren een schoner en witter gebit. Als je het nog niet geprobeerd hebt, dan is dit zeker de moeite waard om te bekijken.

Wat maakt tandpasta tabletten nog meer duurzaam?

We hebben het gehad over de verpakking en over de microplastics, daarnaast hebben we de charcoal genoemd. Maar wat maakt dat duurzame tandpasta tabletten nog meer een goede keus zijn? Doordat tandpasta voor een deel uit water bestaat, transporteer je eigenlijk gewoon water. Onzin, want dat komt toch al uit de kraan als je tanden poetst. Je kunt dus prima even je mond spoelen, op een tandpasta tablet kauwen en daarna lekker je tanden poetsen. Geen onnodig water transporteren dus en een kleinere voetafdruk voor het milieu.

Minder gebruik

Wist je dat veel mensen te veel tandpasta gebruiken? Die bedekken de hele tandenborstel met tandpasta! Niet nodig, de hoeveelheid van een tablet bevat zoveel je gemiddeld nodig hebt. Sommige mensen gebruiken een half tablet indien ze het anders te veel vinden. Hoewel tandpasta tabletten soms wat minder schuimen dan sommige tandpasta uit tubes, is de werking er niet minder door.

Bevatten tandpasta tabletten fluoride?

Er bestaan tandpasta tabletten met en zonder fluoride. Veel tandartsen raden tandpasta met fluoride aan, maar sommige mensen hebben liever zonder. Overleg met jouw tandarts wat hij of zij voor jouw gebit adviseert. Fluoride maakt het tandglazuur sterker waardoor het minder snel oplost. En je glazuur beschermt je tegen gaatjes en tandbederf. Fluoride wordt in een kleine dosering niet als gevaarlijk geacht, vandaar dat het in tandpasta zit. De voordelen zijn groter dan de nadelen.

Waar kun je tandpasta tabletten kopen?

Je tandpasta in de supermarkt kopen is lang de standaard geweest. Steeds vaker zie je webshops in specialistische tandpasta, zoals de tandpasta tabletten. Vaak verkopen ze er ook andere specialistische producten voor tandverzorging. Eens verder kijken dan alleen de tandpasta tabletten is zeker de moeite waard. Er is veel innovatie op dit gebied en met een goede tandverzorging kun je langer mooie tanden houden.

Duurzaam bezig!

Als je echt duurzaam bezig wilt zijn, bekijk dan ook andere producten die je veel gebruikt. Denk aan het gebruik van een bamboe tandenborstel of een houten kam. Het zijn juist die kleine plastic producten die een grote impact kunnen maken. Het blijft een wegwerp product en alle mensen bij elkaar gebruiken er ontzettend veel van. Waar kun jij verduurzamen? Begin in je badkamer!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Huis & Thuis

Hoe kan ik mijn spirituele levensstijl integreren in mijn keukenontwerp?

Een spirituele levensstijl draait vaak om de zoektocht naar diepe verbinding, balans en vrede met…

Lees meer
Inspiratie

Ontdek de wereld

Word jij blij van de natuur en ervaar je een bepaalde rust als je in de natuur bent? Wil je graag…

Lees meer
Lifestyle

Hoe duurzaamheid en spiritualiteit samengaan

Duurzaamheid en spiritualiteit lijken op het eerste gezicht verschillende paden te bewandelen, maar…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom