Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Van een fixed mindset naar een growth mindset: brain balance experte Charlotte Labee vertelt hoe

Voeding & Gezondheid
Bloom
16/02/2022
Van een fixed mindset naar een growth mindset: brain balance experte Charlotte Labee vertelt hoe

Charlotte Labee, Brain Balance expert, bleef niet bij de pakken zitten toen ze de ene tegenslag na de andere te verwerken kreeg. Na een burn-out, een failliete kledinglijn en baarmoederhalskanker ontwikkelde ze een methode om haar brein opnieuw te programmeren, waarmee ze niet enkel haar eigen leven en gezondheid verbeterde, maar ook die van duizenden anderen. Bloom ging in gesprek met Charlotte Labee over de gezondheid van ons brein en het doorbreken van een fixed mindset.

”Fouten maken hoort bij het leven, het is leerzaam en net goed voor het brein.”

BLOOM: Hoe zie jij jezelf? Kan je de Bloom-lezers kort schetsen hoe jouw missie eruitziet?

Charlotte: Ik ben Brain Balance expert en mijn missie bestaat erin mensen hun brein beter te leren begrijpen, want als we beter voor ons brein zorgen, kunnen we ziekten zoals alzheimer, dementie, burn-out en depressie voorkomen. Op vandaag heeft de mensheid te maken met de grootste mentale disbalans ooit. Nooit eerder in de geschiedenis ging het zo slecht met de breingezondheid van de aardbewoners. De wereld verandert voortdurend, en wel in een danig snel tempo, dat voor het oeroude brein niet valt bij te houden. Dat veroorzaakt een conflict tussen het onderbewuste en bewuste brein. Mentale vermoeidheid, korte lontjes, niet lekker in je vel zitten, slecht slapen en fysieke klachten zijn hier enkele veel voorkomende uitingen van. Als we deze symptomen lange tijd negeren, dan merken we dat de klachten verergeren. De rek is eruit. Onze hersenen hebben nood aan evenwicht, ontspanning en gezonde voedingsstoffen.

BLOOM: Je hebt het over een fixed mindset en een growth mindset. Zou je – beknopt – kunnen uitleggen wat het verschil tussen beide is?

Charlotte: Iedereen wordt geboren met een growth mindset, een brein dat zich wil ontwikkelen, dat uitdagingen wil aangaan, dat dingen wil uitproberen en fouten kan maken, juist opdat we zouden kunnen leren. Daarom zijn kinderen net als een spons, ze nemen alles op, zowel negatieve als positieve dingen. Maar, en hier knelt het schoentje, sommige ervaringen kunnen je growth mindset omzetten in een fixed mindset. Dat is het moment waarop je vast komt te zitten in je eigen overtuigingen. Mensen met een fixed mindset zijn vaak negatiever, hebben meer last van stress en zijn minder wendbaar en flexibel. Gelukkig zijn we in staat om ons brein te beïnvloeden en te veranderen. Dat heet neuroplasticiteit, de mogelijkheid om je brein aan te passen.

"Ouders dienen hun kinderen niet te straffen voor de fouten die ze maken. Fouten maken is leerzaam en juist goed voor het brein."

Charlotte Labee

BLOOM: Iedereen wordt geboren met een growth mindset. Baby’s zien een opportuniteit in elke situatie. Toch verliest bijna de helft van de kinderen zijn growth mindset. Hoe komt dat, denk je?

Charlotte: Dit komt omdat we leren van onze omgeving . Een brein leert niet door wat er gezegd wordt, maar door wat het ziet. Indien een kind opgroeit in een omgeving waarin fouten bestraft worden en niet gezien worden als kansen, dan zal het sneller een fixed mindset ontwikkelen. Daarnaast mag de rol van de mainstream media niet onderschat worden. Zij schetsen immers een negatief en bedreigend beeld van de wereld. Ons brein is driemaal alerter en gevoeliger voor negativiteit, stress en gevaar dan voor positiviteit. Op die manier draagt de media bij aan het creëren van een fixed mindset bij jonge kinderen.

BLOOM: Hoe kunnen ouders voorkomen dat hun kinderen een fixed mindset ontwikkelen?

Charlotte: Ouders dienen hun kinderen niet te straffen voor de fouten die ze maken. Ze horen hun kinderen juist te stimuleren en uit te leggen waarom bepaalde zaken fout zijn. Fouten maken hoort bij het leven, het is leerzaam en net goed voor het brein. Het kind regelmatig een complimentje geven kan zeker geen kwaad, want die schouderklopjes stimuleren de groei en zorgen ervoor dat het kind zelfverzekerd wordt. Sluit de dag af met alles te benoemen wat leuk was en waar je dankbaar voor bent. Dankbaarheid is een bijzonder positieve emotie. Wanneer we het brein vertrouwd maken met die staat van dankbaarheid is er geen ruimte voor negativiteit. En in een positieve context krijgt de growth mindset alle kansen om zich te ontwikkelen.

"Ik sta nu veel positiever in het leven. Overal zie ik kansen en mogelijkheden, ongeacht de omstandigheden, gebeurtenissen of tegenslagen."

Charlotte Labee

”Door mijn eigen denken te observeren en te leren begrijpen waarom mijn brein zo negatief ingesteld was, kon ik veranderingen aanbrengen.”

BLOOM: Had je zelf te maken met een fixed mindset? En hoe heb jij het klaargespeeld om voor jezelf een growth mindset te creëren?

Charlotte: Jazeker, ik heb serieus geworsteld met een fixed mindset. Het was een periode in mijn leven met enorm veel stress. Ik was compleet uitgeput en ik kon me niet meer opladen. Door mijn eigen denken te observeren en te leren begrijpen waarom mijn brein zo negatief ingesteld was, kon ik veranderingen aanbrengen. Je kunt je hersenen alles leren. Pas toen ik besefte hoe het in elkaar zat, ging er een wereld voor me open. Ik begon stapvoets, met hier en daar een kleine aanpassing. Al snel voelde ik me een pak energieker. Dat was een eerste beloning voor mijn hersenen. Uiteindelijk ben ik erin geslaagd mijn hele brein te herprogrammeren. Momenteel sta ik veel positiever in het leven. Overal zie ik kansen en mogelijkheden, ongeacht de omstandigheden, gebeurtenissen of tegenslagen.

BLOOM: Een fixed mindset lijkt wel een vicieuze cirkel. Op welke manier kunnen we die doorbreken?

Charlotte: Je kunt die doorbreken door je gedachten te observeren en te evalueren. Wanneer je zelf waarnemer bent en je brein vanuit een andere point of view gadeslaat, dan zal je je op een gegeven moment realiseren dat je gedachten niet de waarheid zijn, maar enkel kunnen ontspruiten vanuit de informatie die je brein ter beschikking heeft. Je brein is als een computer en je gedachten kan je gerust vergelijken met het computerprogramma. Als jij het programma niet update of herschrijft, dan blijft de output altijd dezelfde. Zo leer je niet op een andere manier omgaan met moeilijkheden of tegenslagen. En het is precies deze vicieuze cirkel die je moet doorbreken, al moet dat wel op de juiste manier gebeuren.

BLOOM: Hoelang duurt het gemiddeld om de fixed mindset te doorbreken?

Charlotte: Dat verschilt van mens tot mens en is afhankelijk van de hoeveelheid tijd en aandacht die je eraan besteedt. Een neuraal netwerk kan je binnen één à twee maanden veranderen en aanpassen, op voorwaarde dat je er voldoende mee bezig bent. En laat dit nu net het punt zijn. Mensen zijn te druk. We zijn koortsachtig op zoek naar geluk en gezondheid, maar we nemen helaas te weinig tijd om er daadwerkelijk iets voor te doen.

BLOOM: Hoe kun je voorkomen dat je ter plaatse blijft trappelen?

Charlotte: Weet dat je gedachten niet de waarheid, maar je breinwaarheid zijn en dat je dit kunt aanpassen. Je moet niet altijd geloven wat je brein je ingeeft. Verbreed je horizon door op een andere manier naar de wereld te kijken; dat creëert andere gedachten en gevoelens. Wanneer je iets denkt, ontstaat er een biochemische reactie, waarmee je je hormonen aan- of uitzet. Wanneer je aan iets onprettig denkt, verhoogt meteen het cortisolgehalte, dat op zijn beurt de hoeveelheid adrenaline doet toenemen. Nu kan je niet verder meer kijken dan de informatie die je hersenen je toesturen. Het terugdringen van de stress is de eerste stap om het tij te doen keren.

Tip Charlotte Labee Brain Growth Mindset Bloom Online

BLOOM: Wat wil je de Bloom-lezers nog meegeven?

Charlotte: Leer je brein (beter) kennen en begrijpen en ga ermee aan de slag. Werk vanuit een preventief oogpunt, zo voorkom je mentale problemen. In deze woelige en onzekere tijden verdient elk brein extra zorg. Wacht niet tot het te laat is!

Charlotte Labee

Portret Charlotte Labee Brain Growth Mindset Bloom Online

... is Brain-Balance Expert. Mensen bewust maken van hun groeimogelijkheden en ze helpen om daadwerkelijk persoonlijk te ontwikkelen is wat haar drijft.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Yulenachten

Het einde van het jaar nadert. Traditiegetrouw draait de eindejaarsperiode steevast om het…

Lees meer
Astrologie

13 december 2023 • Nieuwe Maan in Boogschutter • Doelen & Daadkracht

Op woensdag 13 december 2023 om 00.31 uur vinden we de Nieuwe Maan in het teken Boogschutter. De…

Lees meer
Voeding & Gezondheid

De impact van voeding op je gemoedstoestand

Als je weet wat de impact van verschillende voedingsmiddelen is op je gemoedstoestand, kun je voor…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom