Summer Bloom Festival - Oostende - tickets >

Gezonde voeding leidt tot spiritueel welzijn

Voeding & Gezondheid
Gastschrijver
09/07/2024
Gezonde voeding leidt tot spiritueel welzijn

Verantwoord eten doe je niet alleen om ziektes van het lijf te houden. Gezondheid is namelijk veel meer dan de afwezigheid van pijntjes en kwalen. In onze zoektocht naar een gelukkig leven wordt spiritueel welzijn helaas nog wel eens over het hoofd gezien. Terwijl dat in het verlengde ligt van onze ziel en geest. In dit artikel bespreken we het verband tussen gezonde voeding en spiritueel welzijn.

De holistische benadering van welzijn

Iedereen is op zoek naar levensgeluk en bewustwording. Er zijn helaas geen trucjes of shortcuts om dat te realiseren. In de holistische benadering zijn lichaam, geest en ziel één geheel. Spiritueel welzijn wordt vooral gekoppeld aan de ziel. Maar die is weer afhankelijk van het lichaam. Een gezonde geest en ziel zijn dus alleen haalbaar als je goed voor je lichaam zorgt. Dat begint met verantwoorde voeding en gezonde leefpatronen.

Fysieke gezondheid en energie

Een spirituele verkenningstocht vereist energie en concentratie. Dat vraagt dan weer om een goede fysieke gezondheid. Dat geeft nog maar eens aan dat lichamelijk in orde zijn de basis is van iedere vorm van welzijn. De afwezigheid van gezondheidskwalen zorgt er daarnaast voor dat je minder aan je hoofd hebt. Je houdt daarom veel meer tijd over om te werken aan zaken als mindfulness en het verkennen van bewustzijn.

Vasten is een mooie manier om je bewust te worden van mensen die het minder goed hebben en in armoede en honger leven. Een andere reden is detoxificatie van het lichaam, oftewel ontgifting.

”De uitspraak “je bent wat je eet” komt niet uit de lucht vallen.”

Bewustwording van wat je eet

Compleet bewust zijn van wat je eet is een spirituele oefening op zich. Je houdt veel meer rekening met wat je eet en geniet er daardoor automatisch meer van. Dat laatste is een bijkomstig voordeel, want het gaat er vooral om dat je een diepere connectie opbouwt met waar je voedsel vandaan komt. De uitspraak 'je bent wat je eet' komt niet uit de lucht vallen. Ons voedsel vormt de bouwstenen voor ons lichaam. Door diepere kennis te vergaren over wat je eet, voel je beter aan wat je lichaam wel of juist niet nodig heeft. Ergens actief over nadenken en bewustwording creëren is trouwens ook een mooie manier om je perspectief te veranderen.

Detoxen en spirituele reiniging

Periodes van vasten of het volgen van een specifiek dieet zijn een onderdeel van talloze spirituele tradities. Daar zijn verschillende redenen voor en vaak werken deelnemers aan meerdere doelen tegelijk. Vasten is bijvoorbeeld een mooie manier om je bewust te worden van mensen die het minder goed hebben en in armoede en honger leven. Een andere reden is detoxificatie van het lichaam, oftewel ontgifting. Deelnemers houden zich een aantal dagen aan strenge voedingsvoorschriften zodat hun lichaam de kans krijgt om overtollige afvalstoffen weg te werken. Zo’n dieet is over het algemeen rijk aan groenten, fruit en kruiden. De uitwerking is het schoonmaken van je lichaam en deelnemers ervaren dikwijls een gevoel van spirituele reiniging. Als je interesse hebt dan verwijzen we je graag door naar de beste detoxkuur.

Voeding en spirituele ontplooiing

Bewust kiezen voor gezonde voeding heeft dus niet alleen voordelen voor je lichaam. Want ook je geest en je ziel worden er indirect door gevoed. Een goede gezondheid is behulpzaam voor immateriële ontplooiing. Spiritueel welzijn vinden is daarom eenvoudiger wanneer je kiest voor gezonde en verantwoorde voeding

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met HappyHealthy.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

 • >

  8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • >

  toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • >

  EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • >

  kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • >

  unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom