Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Wie leest ons DNA?

Spiritualiteit
Maarten Manson
05/11/2022
Wie leest ons DNA?

Auteur en beeldend kunstenaar Maarten Manson raakte geïntrigeerd door het menselijk DNA en ging op onderzoek uit. Zijn conclusies en bedenkingen bundelde hij in het boek 'Wie leest ons DNA'. Speciaal voor Bloom deelt Maarten een greep uit zijn bevindingen.

Sinds kort heeft de wetenschap ontdekt dat het mogelijk is de genetische code (het DNA) te beïnvloeden. Deze beïnvloeding vindt plaats door gedachtes, gevoelens, de manier van leven en de omgeving. Wanneer je positieve gedachtes ervaart, zal dat een positieve uitwerking hebben op je DNA. Andersom is het eveneens het geval. De wetenschap die dit fenomeen onderzoekt heet epigenetica. Het woord ‘epi’ betekent 'erbij'. Aan het DNA zitten biochemische schakelaars die de code kunnen aan- of uitzetten. Dit schakelwerk wordt verricht door de bioziel die op haar beurt beïnvloed wordt door ons en onze omgeving.

Door dit schakelwerk worden dus delen van het DNA aan- of uitgezet. Men kan het vergelijken met een dirigent die sommige muzikanten af en toe solo laat spelen. Alhoewel de erfelijke factoren belangrijk zijn, is het niet zo dat wij niets meer aan de situatie kunnen veranderen, wel integendeel.

Een tweede code zoals de rups?

Dat een rups het tot een vlinder kan maken, is te danken aan het feit dat zij nog een verborgen tweede code heeft (namelijk die van de vlinder). In het rupsstadium wordt deze code niet geactiveerd. Het zou kunnen zijn dat ook de mens een verborgen code heeft die geactiveerd kan worden! Wellicht verklaart dit de vele afbeeldingen van engelen. En hoeveel mensen zijn er niet die dromen te kunnen vliegen?

Het DNA-molecuul - onze genetische code - zit zoals je weet verstopt in de kern van de cellen van elk levend wezen. Er is al veel over geschreven. Wat opvalt, is dat de vraag wie de code leest eigenlijk nooit gesteld wordt, terwijl dit toch een logische voor de hand liggende vraag zou zijn. Een boek wordt immers ook gelezen. Ik zal trachten uiteen te zetten wie dit leeswerk verricht en niet alleen het leeswerk maar ook het fysieke werk dat ermee annex is zoals het maken van nieuwe cellen en nog veel meer. De Russische filosoof Constantin Karmanov heeft aan deze instantie een naam gegeven t.w. het coördinerende subject van het fysieke lichaam. Hij noemt deze leer het subjectisme, zie zijn boek ‘De Logica van het Ideële’. Ik noem het waakbewustzijn de ziel en het coördinerende subject van het fysieke lichaam de biologische ziel oftewel de bioziel. Deze namen lijken mij wat handiger te hanteren. De leer heb ik thuisgebracht onder de noemer vitalisme.

Zowel de ziel als de bioziel zijn:

  1. onzichtbaar
  2. immaterieel
  3. oneindig groot

Een ander perspectief

”Wij allen bewonen een lichaam - maar we zijn niet de enige bewoner - er is er nog één en die bewoner 'luistert' naar de naam bioziel.”

Het biedt de volgende perspectieven: Het is belangrijk dat de ziel zich bewust wordt van de situatie waarin zij verkeert. Het type ervaring speelt een belangrijke rol en men kan op dit gebied selectief zijn. Om een voorbeeld te noemen: men kan zijn tijd beter gebruiken door een filosofisch boek te lezen dan een thriller. Overigens is het gezegde 'alles op z'n tijd' hier wel van toepassing. Verder kan men pogen allerlei negatieve gedachtes en gevoelens zo veel mogelijk te vermijden. Ook is het belangrijk dat de ziel goed luistert naar zichzelf en haar bioziel. We horen vaag of minder vaag (soms hard - wanneer men zich bijvoorbeeld in z'n vinger snijdt) een soort ‘stem’ die ons waarschuwt voor een bepaalde situatie. Wanneer we dit gevoel negeren kan dit vervelende tot desastreuze consequenties hebben. Luisteren we er goed naar dan varen we er wel bij. Voor een beperkt aantal opdrachtmogelijkheden zou men de bioziel de slaaf kunnen noemen, maar de nadruk moet hier op 'beperkt' liggen. In het algemeen weten wij donders goed welke opdrachten zin hebben en welke niet. Wij hebben tot nu toe onze belangrijkste compagnon 'de bioziel' over het hoofd gezien! De reden hiervoor is duidelijk; de bioziel is immers onzichtbaar. Aan de andere kant zien wij onszelf - zijnde eveneens onzichtbaar - niet over het hoofd. Door de bioziel in overweging te nemen, krijg je mogelijkerwijs een andere duidelijker kijk op het leven.

Wij allen bewonen een lichaam - maar we zijn niet de enige bewoner - er is er nog één en die bewoner 'luistert' naar de naam bioziel. Over de eerste bewoner hoef ik geen uitleg te geven, want dat ben jezelf. Je kunt jezelf vergelijken met een kapitein van een schip en de bioziel met de machinist (of met een algemeen directeur en een technisch directeur). De ziel en de bioziel zijn sterk van elkaar afhankelijk. Ik vind de kapitein belangrijker dan de machinist, omdat de ziel een eigen karakter heeft en achter het stuur staat. Hij bepaalt de route. Aan de andere kant is hij afhankelijk van de machinist in al zijn doen en laten. Wij zouden niet wakker worden wanneer hij ons niet zou wekken! Ook kan hij ons DNA lezen en stelt hij ons in staat onze hand te bewegen om maar wat te noemen. Hij houdt zich ook bezig met het goed laten functioneren van het inwendige van het schip zoals het controleren van de benzinevoorraad (voedsel), de temperatuur etc. Een goede samenwerking tussen deze twee is zowel voor de kapitein als de machinist en het schip (het lichaam) bevorderlijk. Wanneer de kapitein zou besluiten geen brandstof meer in te nemen - terwijl de machinist dit wel vraagt - dan zal het schip op een gegeven moment stil komen te liggen. Wanneer de kapitein van boord gaat, is het schip in gevaar (coma). Dit gevaar wordt groter naarmate de absentie langer duurt. De machinist houdt de machines zo lang mogelijk draaiende, maar zolang de kapitein niet terugkeert, is het schip stuurloos. De machinist echter mag het schip geen seconde verlaten. Doet hij dit wel, dan zal het schip zinken.

Een reis met een doel of de reis als doel

De kapitein kan ver weg over zee kijken wanneer het weer goed is. 's Nachts kan hij de sterren bewonderen en vroeger kon men daardoor ook de koers bepalen. Het belangrijkste verschil is wel dat de kapitein de richting van het schip bepaalt. Wel is het zo dat hij weet dat de reis niet goed afloopt, althans niet voor het schip. Hij stevent af op een waterval (overlijden) en hij weet haast wel voor 100% zeker dat het zinloos is te proberen dit noodlot te voorkomen. Wel kan hij allerlei maatregelen nemen om de schipbreuk zo ver mogelijk uit te stellen, maar hij is zich ervan bewust dat er altijd een storm kan opsteken waartegen het schip niet bestand is.

De machinist weet ook dat op een gegeven moment de machines niet meer goed zullen werken en stil komen te liggen. Wanneer men het begrip reïncarnatie in deze boottocht betrekt, zullen de havens de periode tussen twee levens in betekenen. Deze metafoor gaat in zoverre niet op (denk aan een cruise) dat er bij elke geboorte aan boord gegaan wordt van een gloednieuw schip. Opnieuw kan men zich afvragen waar de reis (de reizen) uiteindelijk naar toe voert. Hier kan men de evolutie een woordje mee laten spreken. De voertuigen passen zich wellicht aan, aan het vermeerderde bewustzijn; ze worden gecompliceerder en hebben daardoor meer mogelijkheden. Dit geldt trouwens niet voor alle voertuigen, want een mier - om maar wat te noemen - evolueert niet meer. Wat dit betreft, zou men kunnen veronderstellen dat wij al lang onderweg zijn. De één beweert dat de reis een doel heeft en de ander beweert dat de reis op zich het doel is. In het laatste geval moet men de mogelijkheid van het domweg rondjes varen niet uitsluiten.

Mijn voorkeur gaat uit naar het eerste standpunt.

Bovenstaande tekst is een gedeelte van
Maarten Mansons boek 'Wie leest ons DNA?'.
Het boek is verkrijgbaar via Bol.com.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Spiritualiteit

Herstel je band met Moeder Natuur

Een groot deel van ons heeft de band met Moeder Natuur verloren. Om die band te herstellen, is er…

Lees meer
Inspiratie

Inspiratie uit de tuin: een spirituele reis in de natuur

In de drukte van het moderne leven is onze tuin vaak een oase van rust, een toevluchtsoord waar we…

Lees meer
Spiritualiteit

Veda en Hogere Bewustzijnstoestanden

We lopen hier op de wereld rond en zijn ons al dan niet bewust van wat we hier doen. Afwisselend…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom