26 mei 2024 - Spirituele Bloom Fair Park ter Walle Menen >

Spirituele urgentie: een tentoonstelling over de relevantie en noodzaak van spiritualiteit

Spiritualiteit
Bloom
01/11/2022
Spirituele urgentie

Spiritualiteit is van alle tijden, maar in de complexe wereld van vandaag de dag weer springlevend onder een nieuwe voorhoede van makers. Of het nu gaat over de holistische benadering van de natuur of de helende waarde van voorouderlijke rituelen. Kunst is bij uitstek in staat om de kloof tussen het aardse leven en spirituele werelden te overbruggen. In Spirituele Urgentie laten jonge, interdisciplinaire kunstenaars aan de hand van 4 thema’s zien welke betekenis spiritualiteit voor hen heeft. De tentoonstelling is vanaf 26 november 2022 t/m 10 april 2023 te zien in het Stedelijk Museum Schiedam.

Ik ben continu op zoek naar een spirituele dimensie in de kunst. Juist in de hedendaagse, complexe en soms ook instabiele wereld kan spiritualiteit houvast bieden. Spiritualiteit is, net als veel elementen uit de natuur, vaak onzichtbaar terwijl het wel een directe invloed op ons dagelijkse leven heeft

Jennifer Tee (toont werk in de zaal met thema: Natuur & Holisme).

Spiritualiteit door de eeuwen heen

Spirituele Urgentie Bloom Museum Schiedam Rijksmuseum

Spiritualiteit is altijd nauw verbonden geweest met de kunst. Denk bijvoorbeeld aan prehistorische grotschilderingen of vruchtbaarheidsbeeldjes, die allemaal een rituele of spirituele oorsprong hebben. Maar ook de moderne kunst van de vroege twintigste eeuw heeft vaak een sterk spirituele bron. In Spirituele Urgentie laten we werken van kunsthistorische voorgangers zien, naast het werk van de belangrijkste makers van nu. Daarmee laten we ook zien dat deze kunstenaars weliswaar heel vernieuwend werken, maar feitelijk in een lange traditie staan van kunstenaars die spiritualiteit in hun werk verweven.

(c) Afbeelding: 915, zwart krijt op karton, collectie Rijksmuseum

Spiritualiteit is een groot deel van mijn leven geweest. Door de jaren heen heb ik ontdekt dat mijn kracht en doel in het leven voortkomen uit mijn geloof. Vroeger paste ik niet in het Britse schoonheidsideaal. Door terug te gaan naar mijn roots heb ik mijzelf gevonden en mijn natuurlijk schoonheid geaccepteerd. Geloof en spiritualiteit hebben helend gewerkt in mijn leven.

Asma Elbadawi (toont werk in de zaal met thema: Genezing&Afkomst).

Een universeel thema

Spirituele Urgentie Bloom Museum Schiedam Jennifer Tee Tampan

Spirituele Urgentie maakt duidelijk dat spiritualiteit universeel en van alle tijden is. De tentoonstelling gaat dan ook niet over de verschillen tussen religies, culturen, leeftijden of mensen in verschillende tijden maar juist om het moderne spirituele denken dat iedereen verbindt. De tentoonstelling verbreedt onze blik op hedendaagse kunst en toont werken die zijn ontstaan uit populaire cultuur en/of niet westerse kunst tradities en toch in eenzelfde traditie staan als historische voorgangers. Aan de hand van vier thema’s kun je in het museum verschillende fases van een spirituele reis ervaren. Zo waan je je binnen ieder thema in een andere realiteit.

Spiritualiteit is altijd een groot deel van mijn leven geweest en dus ook van mijn werk. Mijn ouders hebben elkaar ontmoet in India en ik ben daar deels opgegroeid waardoor ik altijd dicht bij de Oosterse filosofie heb gestaan. De motivatie achter mijn werk komt ook vanuit een spirituele plek. Het gaat over empowerment, het ondersteunen van mijn LGBTQ+ gemeenschap en het bevrijdende gevoel om je leven te leven als je authentieke zelf.

Yamuna Forzani ( toont werk in de zaal met thema: Bevrijding&Manifestatie).

Creatieve wereldburgers

De kunstenaars en makers in deze tentoonstelling verschillen van afkomst en identiteit. Het zijn wereldburgers die tegelijk actief zijn als professioneel kunstenaar, ontwerper, in de mode, muziek, reclame of de bredere digitale cultuur en zich zelden tot een discipline of kunstvorm beperken. Wat de kunstenaars in deze tentoonstelling bindt is dat ze allemaal bezig zijn met het proces van spirituele heling en zingeving. Voor deze tentoonstelling werkt het museum samen met een team externe co-curatoren: Cathelijne Blok & Imaan van der Zwan (TittyMag), Qasim Arif (ILLM) en André Marques & Tim Wes (Together & Dedicated & (MuseumParX)).

Van oorlogen tot isolatie; we hebben veel moeten doorstaan in de afgelopen periode. Het alleen zijn met je gedachtes en het geconfronteerd worden met je angsten resulteert in een andere kijk op de wereld en op jezelf. We hebben geleerd om te praten, te delen, terug te kijken en met onszelf en met elkaar in gesprek te gaan over alles wat ons beweegt.

Tim Wes ( toont werk in de zaal met thema: Hedendaagse Priesters).

Spirituele Urgentie Bloom Museum Schiedam Shertise Solano

(c) Afbeelding: Shertise Solano, Meditation on Memory, 2022, (videostill).

(c) Afbeelding bovenaan: Asma Elbadawi, photographer Sahar Arrayeh en Sophie Steengracht, Moon, various botanical inks and dried flowers on paper, 164x124 cm, 2020

Blijf op de hoogte van alle Bloom-nieuws

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

In onze Privacy Verklaring & cookie policy informeren we u over de gegevens die wij verzamelen wanneer u onze website bezoekt en waarvoor we die gebruiken.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Authenticiteit in de 4 fases van persoonlijke groei

Je hoeft de Tarotkaarten niet per se te leggen om er wijsheid uit te puren. De vier universele…

Lees meer
Inspiratie

Hoe ga je om met een partner die misbruikt is?

In België is het een pijnlijke realiteit dat seksueel misbruik vaker voorkomt dan we zouden wensen.…

Lees meer
Huis & Thuis

De perfecte yogaruimte inrichten: zo creëer je een oase van rust

Wil je een kamer in huis omtoveren tot geschikte meditatieruimte, of heb je een studio waar je…

Lees meer
Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom