Home

Overige

Mijn account

De spier van de ziel en het belang van een Zen Lifestyle

De spier van de ziel en het belang van een Zen Lifestyle

In een maatschappij waar niemand nog lijkt te ontsnappen aan de negatieve gevolgen van chronische stress is de psoasspier een hot item binnen de yogawereld. Hoewel de psoas tot één van de sterkste spiergroepen van ons lichaam behoort, blijft deze ‘spier van de ziel’ tot op heden voor de meeste mensen onbekend. En onbekend maakt onbemind. Tijd om hier verandering in te brengen. Vaste Bloom-contributor Lies Lagrange helpt je op weg.

Een gespannen psoasspier kan de oorzaak zijn van heel wat fysieke klachten, zoals een pijnlijke onderrug, ademhalingsproblemen en tal van klachten in het bekkengebied en in het heupgewricht. Regelmatig geschikte yogaoefeningen uitvoeren en bewust leren ademen kunnen een vastzittende psoas losmaken, maar ook kleine aanpassingen in je levenswijze kunnen een verschil maken.

De psoasspier: sterk & belangrijk

Lies La G Range Bloom Contributor Profiel

De psoasspier is de enige spier die ons bovenlichaam verbindt met ons onder­lichaam. Wist je dat de psoas - net zoals ons kaakgewricht - een zeer sterke spier is? Ondanks het feit dat dit krachtige lichaamsonderdeel relatief onbekend is, vervult deze spier een ontzettend belangrijke rol in ons lichaam. Ze ligt diep in ons lichaam besloten en hangt vast aan ons diafragma en de onderste ribben. Bovendien vindt de spier aanhechting langs onze onderrug via de liezen met de binnenkant van de dijbenen. Hiermee doorkruist ze ons bekkengebied.

De psoas is gekoppeld aan ons autonoom zenuwstelsel, een systeem dat zichzelf aanstuurt en waar we maar weinig invloed op hebben. Het zet een reeks reacties in gang zonder dat we er ook maar iets voor hoeven te doen. Denk maar aan ons spijsverteringsstelsel en onze ademhaling, maar ook onze reactie op potentieel gevaar. De reacties van de spoasspier zijn onderhevig aan de impulsen en invloeden van stress. Zo reageert de spier bij acuut gevaar, maar ook wanneer er sprake is van chronische stress, een sluimerend euvel. Het is dus niet verwonderlijk dat deze spier onder flink wat spanning kan komen te staan.

Chronische stress als boosdoener

Stress is van alle tijden. Alleen is het soort stress die we nu ervaren niet meer hetzelfde als die van vroeger. Lang geleden was de enige vorm van stress het plotse gevaar. De beer of de tijger waar we oog in oog mee stonden, waarvoor we moesten vluchten, vechten of ons tegen beschermen. Van zodra het lichaam registreert dat een situatie onveilig is, zet het als reactie op het potentieel gevaar een aantal processen in gang. Processen die ons in staat stellen om te vluchten of te vechten: de hartslag en bloeddruk schieten omhoog, de spierspanning stijgt en de pupillen vergroten.

Een van de meest primitieve vluchtreacties bestaat erin dat je je oprolt in de foetushouding en je knieën naar je borst trekt. Deze respons is gericht op het beschermen van je vitale organen, maar je lichaam kan zich in een gevaarlijke situatie ook klaarmaken om heel hard weg te rennen. Hoe dan ook, het is de psoasspier die al deze reflexen bijzonder snel uitvoert.

De psoasspier is gekoppeld aan ons autonoom zenuwstelsel, een systeem dat zichzelf aanstuurt en waar we maar weinig invloed op hebben.

Lies Lagrange

Geen beer of tijger

De hedendaagse stress die wij ervaren, heeft al lang niets meer te maken met die beer of die tijger. Deze stress wordt veroorzaakt door alles waar we op vandaag mee geconfronteerd worden. Een antwoord op de angst die de media ons probeert in te boezemen zoals oorlog, COVID-19 of de recessie. Relaties staan onder druk, op de werkvloer heerst er onzekerheid en de economie evolueert richting een depressie. Kortom: iedereen staat onder hoogspanning. Externe invloeden die doorwegen op de psoasspier. Ook onverwerkt trauma en negatieve emoties liggen aan de basis van psoasgerelateerde klachten.

Deze vormen van chronische, laaggradige stress activeren eveneens het autonome zenuwstelsel en zorgen ervoor dat ons lichaam in een voortdurende staat van paraatheid verkeert. De psoas is dus continue alert, zodat je ieder moment kunt wegrennen of je klein kunt maken. Het spreekt voor zich dat de spanning in deze spier zich op die manier alleen maar opstapelt. Deze opgebouwde spanning komt in veel gevallen niet tot ontlading, omdat de uiteindelijke actie waarvoor ze moet dienen nooit plaatsvindt. Met alle gevolgen van dien.

Omdat maar weinig mensen deze spier überhaupt kennen – en al zeker niet weten hoe deze te ontspannen – versterkt dit alleen maar de fysieke ongemakken die een voortdurend gespannen spier met zich meebrengt. Vaak voorkomende klachten zijn spanning en pijn in de onderrug, het heupgewricht en het bekken.

Holistische visie

Vanuit holistisch perspectief staat de psoas in verbinding met onze emoties. In de yoga wordt de psoas ook wel ‘de spier van de ziel’ genoemd. De mate van spanning in de psoas en klachten in het gebied van het bekken en de onderrug kunnen veel zeggen over hoe het met iemand gesteld is. Het hele lichaam laat zien wat er in onze ziel omgaat. Het vertelt, vaak eerlijker dan ons gedrag, een verhaal over onze levenservaringen en hoe we in het leven staan.

Omdat de impact van stress op de mate van spanning op de psoas groot is, is het belangrijk hiervoor alert te zijn. Behandel dus niet alleen de symptomen, maar ga eerst en vooral op zoek naar de oorza(a)k(en) van chronische stress. Kies voor een bewuste levensstijl waarin veiligheid en geborgenheid centraal staan, wees mild voor jezelf, doe aan reflectie en zorg voor een gezond fysisch, mentaal, emotioneel en spiritueel evenwicht.

Psoas Spier Lies Lagrange Bloom 2301 Online Plat
 • Plan vanaf nu regelmatig een yogales in je agenda. Kies voor een actieve vorm waarbij je quasi in elke les asana’s (=yogahoudingen) uitvoert die de psoas stretchen en ontspannen én de structuren errond verstevigen, zodat deze de psoas zouden kunnen ontlasten.
 • Zit niet te lang. Wissel uren achter je pc af met beweging. Loop wat vaker rond, ga kort wandelen na de lunch. Rek en strek je vanachter je scherm. Zet de koffiemachine iets verder weg.
 • Wees je bewust van je ademhaling. Spanning in de psoas kan spanning veroorzaken in het diafragma en maakt daarmee de ademhaling oppervlakkiger. Een diepe diafragma ademhaling helpt de psoas te ontspannen. Neem een ademcoach onder de arm of spreek je yogaleraar aan om jou pranayama (ademhalingstechnieken) mee te geven die je óveral kunt beoefenen. Want je ademhaling heb je altijd bij je.
 • Geef uiting aan je emoties. Roep, dans, doe whatever waar je zin in hebt om jezelf te bevrijden van negatieve, vastzittende energie. Emoties zijn energie in beweging en dus kan je ze maar beter kanaliseren voordat ze zich als stored energy vastzetten op o.a. de psoas.
 • Heb je het gevoel vast te zitten of heb je last van dieperliggende trauma’s, raadpleeg dan een (energetische) therapeut die je uit het slop kan halen. Je ruimt energetisch op (healing) waardoor er plaats vrijkomt voor hernieuwde levensenergie. Je ontdoen van oude patronen en het doorbreken van bepaalde systemen hebben een positieve invloed op je mentale en emotionele gezondheid. Omdat alles in het lichaam verbonden is, zal dit je algemeen gevoel van ontspanning ongetwijfeld bevorderen.

Wist je dat....

Je sinds kort ook bij Bloom-contributor Lies Lagrange 1-op-1-coaching kan volgen? De kaartlegster & spiritual coach biedt 1-op-1-coaching. Iedere vrijdag is ze beschikbaar van 09.00 tot 14.00 uur bij Bloom in Waregem.

Psoas Spier Lies Lagrange Bloom 2301 Online consult

Concreet kan je van haar het volgende verwachten:

 • duidelijkheid rondom jouw huidige situatie (privé - professioneel - relationeel) aan de hand van een Lenormandreading (vragen stellen mogelijk rondom een bepaald thema).
 • advies aan de hand van holistic coaching (op fysiek, emotioneel, mentaal & spiritueel vlak). Omwille van Lies haar fijngevoeligheid voelt ze snel en juist aan wat iemand of een situatie nodig heeft).
 • je gaat naar huis met: inzichten, tools for life en een duidelijke boodschap (o.b.v. een passende boodschappenkaart) waar je onmiddellijk mee aan de slag kunt.

Prijs: €75,-
Duurtijd:
75 minuten

Maak hier je afspraak!

Bloom 1 - Special - 2023 is uit!

Word nu lid en lees Bloom online

 • Dossier 2023:
  astrologen en kaartleggers geven hun voorspellingen voor het komende jaar

 • Jouw Grote Jaarhoroscoop 2023:
  wat staat in jouw sterren geschreven?

 • Chakara 1 - Muladhara: basis & aarding

 • Gronden doe je door te vertragen en te verstillen

 • Lief zijn... Lief zijn voor je wortelchakra

 • Aurora ontmoet de hybrid in zichzelf

 • Zit ons bewustzijn in een stroomversnelling

 • Jeugdtrauma's en auto-immuunziektes: is er een link?

 • En nog meer boeiende lectuur.

  Happy reading!

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Spiritualiteit

De kegel van kracht: een magisch Wicca ritueel

Jij en ik, de natuur, de aarde, gewoonweg alles staat energetisch in verbinding. Zichtbaar en niet…

Lees meer
Liefde & Relatie

Ontdek jouw taal van de liefde

Voel jij je in je dagelijkse leven helemaal geliefd? Veel mensen zeggen ja, maar voelen het maar…

Lees meer
Gelukkig Leven

Start de dag met een frisse blik

Naast die uitzonderlijke heldere Indian Summer dagen ziet onze herfst er vooral zo uit: donkere…

Lees meer
Bloom 1 - Special - 2023

Word een Bloom’er

 • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2023, Ascendanthoroscoop 2023, je Chinese horoscoop 2023,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom