Home

Overige

Mijn account

Het trekken van een magische cirkel: de basis van elk wiccaritueel

Spiritualiteit
Astrid HL Goossens
02/09/2021
Het trekken van een magische cirkel: de basis van elk wiccaritueel

Of je nu een beginnende wiccan bent of een doorgewinterde beoefenaar, het eerste wat je best doet voordat je met een wiccaritueel aan de slag gaat, is het trekken van een magische cirkel, een kring die alle aanwezigen verenigt en waarin iedereen gelijk is. De magische cirkel slaat een brug tussen de materiële, fysieke wereld en de astrale wereld. De cirkel is een plaats waar materiële en spirituele niveaus worden samengevoegd. Een plaats waar rituelen volledig tot hun recht komen.

De cirkel is een figuur die de vijf punten van het pentakel met elkaar verbindt, een vorm zonder begin en zonder einde. De cirkel kan altijd en overal gecreëerd worden door heksen. De magische cirkel is niet materieel. Er hoeven geen deuren geopend te worden en er is geen duidelijke grensovergang. Het enige dat je nodig hebt, is je eigen energie.

Een essentiële vaardigheid

Het trekken van een cirkel is een basisvaardigheid die door wicca’s en heksen wordt aangeleerd ter ondersteuning van hun magische rituelen. De cirkel als vorm geniet de voorkeur vanwege zijn beschermende eigenschappen. Een magische cirkel houdt negatieve energie tegen en houdt de kracht die door het ritueel wordt opgebouwd binnen. Een cirkel wordt getrokken om de ruimte rond de wiccan voor te bereiden en heilig te maken voor magische rituelen, spreuken en om in contact te treden met geesten of goden.

Vooraleer je begint met het trekken van een magische cirkel dien je de ruimte schoon te vegen. Je veegt hiermee niet alleen stof en vuil weg, maar door geconcentreerd te vegen, reinig je ook je eigen geest. Het is een rustgevende taak waardoor je je eigen zorgen en verdriet opzij zet en negatieve gedachten verdrijft. Zo kan niets je afleiden van het doel van je ritueel. De cirkel trek je in wijzerzin, dus met de klok mee. Je begint in het oosten en eindigt in het noorden. Hierbij kan je de elementen, Wachters of Goden oproepen, geheel naar eigen keuze. Om je ritueel te beëindigen en om de magische cirkel op te heffen, verricht je dezelfde handeling, maar dan tegen de klok in.

Een magische barrière

”Het trekken van een magische cirkel vereist een beheersing van het denk-, concentratie- én visualisatievermogen.”

Het trekken van een cirkel is in eerste instantie een activiteit van de geest. In wiccakringen gebeurt het trekken van deze cirkel met veel bravoure om dit magisch tafereel wat extra showgehalte te geven. Je richt je athame, een mes met dubbele snijkant, naar de aarde, terwijl je mooie, poëtische spreuken uitspreekt. Maar het échte werk gebeurt met je gedachten. De wiccan dient zijn/haar geest tot rust te brengen en zich op één gedachte te richten om zo alle prikkels vanuit de omgeving uit te sluiten. Het trekken van een magische cirkel vereist een beheersing van het denk-, concentratie- én visualisatievermogen. De cirkel is immers de plaats waar je vervolgens het magisch ritueel zal uitvoeren en je wil natuurlijk voorkomen dat dit ontaardt in nietszeggende handelingen, waardoor het succes van het ritueel in het gedrang komt.

Middels de cirkel creëer je een energievorm die fungeert als een barrière tegen de wereldse wereld. Negatieve energieën worden geweerd en de magie die je opbouwt blijft in de cirkel bewaard tot na het ritueel. Na afsluiting van het ritueel stuur je jouw magie de wereld in om je manifestatie te ondersteunen. Om te vermijden dat deze kracht wegvloeit, mag je de cirkel niet verlaten tijdens het ritueel. Een uitzondering hierop zijn kleine kinderen en dieren. Zij kunnen deze barrière doorkruisen zonder hem daadwerkelijk te verstoren. Het spreekt voor zich dat elektrische apparaten zoals horloges en mobiele telefoons geen plaats hebben in de magische cirkel.

Trek je eigen magische cirkel

Magische Cirkel Bloom 2106 Online Teaser Artikel staand

1 - Kies een ruimte voor je ritueel, een plaats waar je je prettig en op je gemak voelt.

Dit kan overal zijn. Een rustgevend bos is een uitstekende plaats, maar ook je woonkamer kan zich hiertoe lenen.

2 - Reinig de ruimte.

Dit kun je doen door te vegen, maar het branden van salie is zeker ook een optie. Doe dit gefocust, want je reinigt immers niet alleen de plaats, maar ook je gedachten.

3 - als je een cirkel trekt, begin je altijd in het oosten en eindig je in het noorden.

Je kunt de cirkel trekken met je hand, maar je kunt ook een voorwerp zoals een athame gebruiken om deze beweging meer kracht bij te zetten.

4 - Terwijl je de cirkel trekt, kun je de Wachters van de windrichtingen en de Goden aanroepen.

“Ik roep de krachten van de elementen Aarde, Lucht, Vuur en Water aan. Ik roep de Moedergodin en de Vadergod aan om aanwezig te zijn.”

5 - Now let’s make magic happen!

Bloom 6 - 2021 is uit!

Word nu lid en lees Bloom online

 • Bereik je doelen met magie

 • Overvloed: wat als alles binnen handbereik ligt?

 • Versterk je intuïtie met ayurveda:
  5 waardevolle tips

 • Astrologie & voeding: voedingsadvies op maat van jouw sterrenbeeld

 • Te winnen: maak kans op 5 x Het Sigillum Geheim

 • Atlantis: het eeuwige mysterie?

 • Communicatie vanuit een oprechte verbinding

 • En nog meer boeiende lectuur.
  Magic reading!

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Kunst geïnspireerd door astrologie? Bloom ging in gesprek met het gezicht achter de kunstcollectie ‘Sterrenbeelden’

Geboeid door het magisch realisme tovert kunstenares Milena Grajewska met een paar penseelstreken…

Lees meer
Astrologie

PREVIEW // Jouw Chinese Horoscoop 2021

In Bloom 1 special - 2021 besteedden we traditiegetrouw ruimschoots aandacht aan de vooruitzichten…

Lees meer
Astrologie

Waterman, jouw jaarhoroscoop 2021-2022

Het sterrenbeeld Waterman is jarig als de maanden januari en februari hun intrede doen. Met de…

Lees meer
Bloom 6 - 2021

Word een Bloom’er

 • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • unieke themahoroscopen: je liefdeshoroscoop 2021, jaarhoroscoop 2021, ascendanthoroscoop 2021, je Chinese horoscoop 2021,...

 • onbeperkt gratis kaartleggen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom