Summer Bloom Festival - Oostende - tickets >

Op reis met je droomlichaam: lucide dromen

Spiritualiteit
Elizabeth August
25/11/2021
Op reis met je droomlichaam: lucide dromen

Lucide dromen geeft je een fantastisch gevoel. Droom je bewust dan heb je controle over de gebeurtenissen. Of in elk geval de realisatie dat je de situatie naar je hand kunt zetten. Er zijn technieken om lucide te dromen en je ontwikkelt er bovendien een droomlichaam mee waarmee je kunt reizen naar de tweede werkelijkheid.

Lucide dromen wordt ook wel bewust dromen genoemd en begint eigenlijk met oplettendheid, je bewust zijn van je omgeving en van je handelingen in de dagelijkse realiteit. En door je dromen op te schrijven en geen detail achterwege te laten wordt het je duidelijker wat er zich in de droom heeft afgespeeld en dat maakt je in zijn algeheel bewuster. Als je je bewust bent in de dagelijkse realiteit en bewust omgaat met je dromen, zul je merken dat je dromen zich ontwikkelen tot lucide dromen. Er komt een dag dat je jezelf opdracht kunt geven om ergens over te dromen; dat je gaat vliegen of een dierbare overledene wilt ontmoeten. Met de technieken die in dit artikel worden beschreven haal je bovendien veel energie op waardoor je een droomlichaam ontwikkelt, een dubbel, dat is een verlenging van jezelf. Je bent er nooit los van. En met een droomlichaam kun je reizen vanuit de dagelijkse realiteit, de eerste werkelijkheid naar de tweede werkelijkheid en de totaliteit bereiken.

Gewone dromen en dromen van de geest

”Met je droomlichaam en je intentie, dat is de energie die je gebruikt om te scheppen, reis je niet alleen via de eerste naar de tweede werkelijkheid, naar het onbekende, maar bereik je ook de totaliteit.”

Voordat je meer uitleg krijgt over het reizen naar de tweede werkelijkheid en de totaliteit is het nodig om het verschil aan te geven tussen gewone dromen en dromen van de geest. Op weg naar de totaliteit leer je je dromen te meesteren, dat betekent dat gewone dromen worden stopgezet, de zogenaamde huis- tuin- en keuken- dromen, en overschakelt op dromen van de geest. De gewone dromen moeten stopgezet omdat die veel energie kosten, maar niets toevoegen. Het stopzetten leer je gaandeweg beter te beheersen als je leert bewuster te dromen.

Stopzetten houdt in dat je in dromen de beelden moet fixeren, er intensief naar moet kijken, dat geeft de beweging erin waardoor dromen
zich ontwikkelen. Nare beelden verdwijnen en veranderen in beelden van schoonheid waardoor ook je angst voor bepaalde situaties verdwijnt want om te kunnen reizen in de tweede werkelijkheid moet je je angsten loslaten.

Om je een beeld te geven van het reizen naar de tweede werkelijkheid: stel je een cirkel voor met een lijn in het midden, de ene helft staat voor de eerste en de andere voor de tweede werkelijkheid. De eigenschap van de totaliteit is namelijk tweedelig. Stel je nu een tweede cirkel voor die symbool staat voor de eerste werkelijkheid en zet een stip in het midden, dat is de totaliteit van het Zelf. De totaliteit creëert een droomlichaam om te reizen van deze realiteit, de eerste werkelijkheid, naar de tweede werkelijkheid, dat is de ruimte buiten de cirkel. Met je droomlichaam en je intentie, dat is de energie die je gebruikt om te scheppen, reis je niet alleen via de eerste naar de tweede werkelijkheid, naar het onbekende, maar bereik je ook de totaliteit. Als je zover bent dan ontdek je dat je zelf de schepper bent van de twee realiteiten.

De brug tussen realiteit en dromen

”Draai voor het slapen gaan de beelden van de afgelopen dag van de avond naar de ochtend als een film terug.”

Maak er een gewoonte van om je omgeving gedetailleerd in je op te nemen en handelingen die normaal gesproken op de automatische piloot gaan, zo bewust mogelijk te doen en stel je daarbij voor dat je droomt. Draai voor het slapen gaan de beelden van de afgelopen dag van de avond naar de ochtend als een film terug.

Je zult merken dat de oefeningen van invloed zijn op je dromen, want het resultaat is dat je situaties of de beelden van overdag vrijwel letterlijk terug kunt zien in je dromen en de geoefende dromer zal zelfs in dromen de omgeving van onder tot boven in zich op kunnen nemen. Je ontwikkelt je droomlichaam verder door gebeurtenissen, voorwerpen of specifieke handelingen of bewegingen die je maakt bewust van dromen naar de werkelijkheid te brengen en omgekeerd. Als je bijvoorbeeld een schelp vindt in je droom dan hard je je droomlichaam door in de dagelijkse realiteit een gelijkende schelp in huis te halen. Je slaat daarmee een brug tussen werkelijkheid en dromen.

En wees onberispelijk zowel in de eerste werkelijkheid als in de droomrealiteit, dat traint je oplettendheid, die moet perfect zijn. Met oplettendheid bouw je intentie, want met je intentie reis je naar de tweede werkelijkheid. Als je droomlichaam op zijn volle capaciteit is, ben klaar om te reizen in de tweede werkelijkheid.

Het vinden van de droomsteen

Elisabeth August Bewust Dromen Online November 2021 Steen

Met behulp van de volgende oefening leer je bewuster te dromen en je ontwikkelt tegelijk een droomlichaam.

Je bestudeert een willekeurige steen tot in detail: elk lijntje, elk putje, elk tekeningetje moet je van binnen en van buiten kennen. Visualiseer de steen daarna in je derde oog, aan de binnenkant van je voorhoofd, tussen je wenkbrauwen. Beoog de steen in een droom te vinden, programmeer jezelf en tel de dagen af: ik vind de steen binnen tien dagen, negen dagen etc. Als je de steen binnen tien dagen niet hebt gevonden dan begin je gewoon opnieuw net zo lang tot het je lukt.

Voor het slapen gaan bekijk je de steen uitvoerig en leg hem daarna zo dicht mogelijk bij je in de buurt, doe je ogen dicht en visualiseer hem aan de binnenkant van je derde oog. Belangrijk is om je bewust te worden van het moment net voor je in slaap valt. Als je dat moment te pakken hebt dan visualiseer je de steen ogenblikkelijk binnen je derde oog en je zult merken dat je droomflitsen krijgt die je als oefening kunt fixeren of stopzetten. Het lijkt moeilijk maar eigenlijk is het voldoende om je voor te nemen dat je je bewust bent van het moment dat je in slaap valt en dat je je dromen wilt stopzetten. Beoog het.

In zes stappen naar bewuster dromen

 • Schrijf je dromen op zodra je wakker op (al is het midden in de nacht), hoe betekenisloos ze soms ook lijken, waardeer wat je ontvangt.
 • Als je ’s nachts wakker wordt uit een droom, speel je de gebeurtenissen een aantal keren af, je zult je de droom de volgende ochtend herinneren en traint je oplettendheid.
 • Ontwikkel je droomlichaam met behulp van de droomsteentechniek (zie tussenkopje) en geef jezelf de opdracht om de steen in je droom te vinden.
 • Wees je bewust van je omgeving en je dagelijkse handelingen. Kijk goed om je heen en registreer, maak er een gewoonte van om routinehandelingen bewust te uit te voeren en stel je daarbij voor dat je droomt. Hoe bewuster je bent in de realiteit, hoe bewuster je gaat dromen.
 • Je ontwikkelt je droomlichaam verder door een brug te slaan tussen realiteit en dromen. Dat doe je door gebeurtenissen, voorwerpen of specifieke handelingen of bewegingen bewust van dromen naar de werkelijkheid te brengen en omgekeerd (zie tussenkopje).
 • Speel elke avond de gebeurtenissen van de afgelopen dag als een film van avond naar ochtend terug af.

Elizabeth August
Auteur van 'De droomkunstenaar' en 'De Droomkunstenaar Werkboek'.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

 • >

  8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • >

  toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • >

  EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • >

  kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • >

  unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom