Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Dromen en seksueel misbruik: dromen over seksueel misbruik hebben ook een symbolische betekenis

Spiritualiteit
Jacqueline Voskuil
19/11/2021
Dromen en seksueel misbruik: dromen over seksueel misbruik hebben ook een symbolische betekenis

Hoewel dromen vaak aangenaam zijn en ons geregeld het laatste duwtje in de rug geven, worden we soms ook gekweld door nare dromen. Nachtmerries waarin trauma’s zoals seksueel misbruik uit ons verleden opgerakeld worden. Toch mogen we niet vergeten dat deze dromen ook een symbolische betekenis hebben. Dromenexperte Jacqueline Voskuil vertelt in deze bijdrage over seksueel misbruik en hoe we deze symbolen kunnen interpreteren.

”Een misbruikt kind is erin getraind om niet op te vallen.”

Als we in onze jeugd traumatiserende zaken meemaken, zoals seksueel misbruik, dan is het niet zelden dat we dat diep begraven, verbergen en proberen er nooit meer aan te denken. Een misbruikt kind is erin getraind om niet op te vallen. Om te lachen en te doen alsof er geen vuiltje aan de lucht is. Een kind denkt niet: ‘het klopt niet wat er hier gebeurt’. Een kind legt vaak de schuld bij zichzelf en probeert er altijd voor te zorgen dat de dader niet boos wordt of dat ze niemand teleurstellen.

Als je seksueel misbruikt werd in je jeugd dan blijft dat je altijd achtervolgen. Het nestelt zich in je gedrag, je denkpatronen, maar ook in je onderbewustzijn. Bijna heel je leven kun je gekweld worden door herhalende nachtmerries. Zelfs als je geen herinneringen hebt over het misbruik zelf. Dat kan misschien vreemd klinken, maar dat is het zeker niet. Een slachtoffer vertelt: “Het is een jarenlang proces geweest om elke herinnering aan dit vieze misbruik boven te krijgen.”

Dit verwerken is iets waar veel slachtoffers tegenop kijken. Iets wat ze proberen te vergeten, maar daardoor juist vaak onnodig lang uitstellen. “Ik wilde deze herinneringen niet opgraven, maar ik was er klaar voor om het misbruik onder ogen te zien en het eindelijk te verwerken,” vertelt het slachtoffer verder. De vrouw in kwestie werd op jonge leeftijd misbruikt door een pastoor. Iets wat ze dankzij haar dromen ontdekt heeft.

Is seksueel misbruik te zien in dromen?

”Hoewel dromen over seksueel misbruik niet per definitie betekent dat je seksueel misbruikt werd, kan het toch een indicator zijn.”

Hoewel dromen over seksueel misbruik niet per definitie betekent dat je seksueel misbruikt werd, kan het toch een indicator zijn. Ook ongemakkelijke dromen kunnen alarmbellen doen rinkelen. Dezelfde vrouw kreeg op vijftienjarige leeftijd al ongemakkelijke dromen voorgeschoteld. “In mijn droom wandel ik door een lange, duistere gang. Aan het einde van de gang, links, bevindt zich een badkamer met een ligbad,” beschrijft de vrouw. “Mijn moeder zit in bad. Ze vraagt me de zeep aan te geven en bij haar te komen zitten. Iets wat ik absoluut niet wil.” De droom laat haar achter met een vies, naar gevoel.

Alle dromen hebben een boodschap en ook deze aparte droom probeert het slachtoffer iets duidelijk te maken. Deze droom liet een stukje van de realiteit zien, maar je dient de realiteit dan wel te kennen, wil je de droom begrijpen. Dromen over je moeder heeft een symbolische betekenis net zoals alle elementen in een droom een betekenis hebben. De lange gang valt te vergelijken met een geboortekanaal. De badkamer bevindt zich links aan het einde van de gang. Links duidt op je gevoel. Het betekent dat je de controle los mag laten in het dagelijks leven. De badkamer staat symbool voor innerlijke reiniging. Een plaats om herboren te worden. Je moeder symboliseert je eigen vrouwelijke krachten van elegantie en verzorging. De zeep betekent dat je in staat bent om jezelf te reinigen, te helen. Het volle bad betekent dat goede tijden zullen aanbreken.

In je droom voel je je akelig, smerig en bang. Gevoelens hebben ook een symbolische betekenis in dromen. Het betekent dat je iets opmerkt. Je krijgt immers in de gaten dat je iets naars en akeligs is overkomen. Waarom wil je jezelf niet reinigen in je droom? Waar ben je bang voor?

Deze droom geeft aan dat je iets opmerkt. Dat je je bewust wordt van iets in het heden of in het verleden. Er is iets in je leven gebeurd wat je diep vanbinnen akelig en smerig vindt. Iets wat je al die tijd opgekropt en verborgen hebt. De droom vertelt je echter ook dat het mogelijk is om jezelf te reinigen. Neem dan altijd contact op met de huisarts en laat je doorverwijzen naar een psycholoog. Dit zijn zaken om over te praten, om te onderzoeken.

Dromen en verkrachting

Dromen over seksuele handelingen hoeven niet altijd een negatieve lading te hebben. Hoe tegenstrijdig dit ook klinkt, het betekent in de meeste gevallen dat je mannelijke en vrouwelijke krachten in balans zijn. Droom je bijvoorbeeld over intimiteit tussen jou en je partner, dan betekent dat dat je in balans bent. Je hoofd en hart zitten op één lijn. Maar je kunt ook dromen over een verkrachting. Deze onaangename dromen duiden je dan op het feit dat je mannelijke en vrouwelijke krachten gebundeld moeten worden. Je benut beide krachten niet voldoende om je doelen te behalen

Mannelijke krachten staan voor doorzettingsvermogen, daadkracht en doelgerichtheid. Vrouwelijke krachten staan dan weer voor zorgzaamheid en elegantie. Iedereen bezit deze krachten en als ze in gelijke mate aanwezig zijn dan ben je in balans. Als dat niet het geval is, dan geven je dromen dit aan. Je zult ofwel je vrouwelijke krachten, ofwel je mannelijke krachten moeten aanspreken om je doelen te verwezenlijken.

Dromen over seks, en met name seksueel misbruik, kunnen erg verwarrend zijn. Het is dan ook ten zeerste aangeraden om daarmee aan de slag te gaan.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Spiritualiteit

Omgaan met trans­generationeel trauma

Familietrekjes, iedereen heeft en iedereen heeft er ook wel eens last van. Zo staat mijn…

Lees meer
Astrologie

Nieuwe Maan in Waterman • 9 februari 2024 • Stap in je kracht

Op vrijdag 9 februari 2024 om 23u59 staat de Nieuwe Maan in het luchtteken Waterman. Een bijzonder…

Lees meer
Spiritualiteit

Chakra 1 • Muladhara: Basis & Aarding • Incl. Worksheet!

In 2023 besteedde de redactie gedurende 8 edities van het Bloom Magazine aandacht aan de…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom