Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Boekreview: ‘De illusie-industrie’ van Melanie Mehrer

Spiritualiteit
Bloom
05/08/2022
Boekreview: ‘De illusie-industrie’ van Melanie Mehrer

‘De illusie-industrie’ is een moderne mythe die wordt beleefd door de ogen van een muzikant die ontwaakt uit de droom van de muziekindustrie. Rafaël is een doorgewinterde gitarist uit Los Angeles. De muziek heeft hem geen windeieren gelegd, maar hij ervaart dissonantie in zijn werk en in zijn leven. Met weemoed denkt hij terug aan zijn tijd als muzikant in de jaren ’60, toen zijn waarden nog authentiek waren en de inspiratie vanzelfsprekend. Hij wil zijn ziel terugkopen, maar dat vergt een onwrikbaar vertrouwen in iets wat niet tastbaar is. Tegelijkertijd ervaart Hebe een soortgelijke wrijving tussen haar werk en haar waarden, die veel heilige huisjes onder druk zetten. Als het lot haar een mogelijkheid biedt om haar wringende routine tijdelijk te verlaten, pakt ze die weifelend aan. Een kosmische lijn tussen Hebe en Rafaël wordt strakgetrokken. Maar waar vandaan? En met welk doel? Via de kust van het gepolariseerde Joegoslavië en de flowerpower kusten van Los Angeles en San Francisco, reizen Rafaël en Hebe terug naar hun verleden, onderzoeken ze hun eigen waarden, ontdekken ze hun ware drijfveren en talenten en komen ze erachter dat het leven dat ze leidden in dienst stond van de illusie-industrie. Is er een weg terug of is hun ziel voor eens en altijd verkocht?

Wiens belang dient jouw werkelijkheid?

‘De illusie-industrie’ brengt door symbolen en archetypen de werking van onze geest in kaart. Het verhaal schijnt licht op instituten die normen, waarden en overtuigingen voorschrijven en hoe we zijn geneigd dat pakket zonder (zelf)onderzoek als werkelijkheid aan te nemen. Het is een uitnodiging om de onverdeelde aandacht naar binnen te richten en de grenzen van ons bewustzijn op te rekken. De grenzen van ons denken, zijn de grenzen van onze werkelijkheid, maar wie leert ons hoe te denken? Wie leert ons hoe te leren? En wie zegt dat wat we denken en leren waar is?

‘Wiens belang dient mijn werkelijkheid?’

Dat is de belangrijkste vraag die we onszelf in onze snel polariserende samenleving zouden moeten stellen. Kom erachter wat Oekraïne en Joegoslavië met elkaar te maken hebben. En hoe wetenschap en religie nauwer aan elkaar verwant zijn dan je zou denken. Welke rol spelen Hollywood en de muziekindustrie eigenlijk in onze samenleving? “The red pil or the blue pill?”

“To be or not to be.” Tja…Welke rol spelen schrijvers?... Ik heb mijn rol in de illusie-industrie herkend. Doordrongen van het feit dat we altijd een keuze hebben, heb ik ervoor gekozen een verhaal te brengen dat focust op licht en liefde.

Onvoorwaardelijke liefde

Het is mijn diepste wens dat we elkaar weer vinden onder de dikke laag overtuigingen en voorwaarden die we voor waar hebben aangenomen. Dat we nieuwsgierig worden naar wie we kunnen zijn als we de illusie-industrie buiten spel zetten. De wens om te schrijven in vervulling te brengen, heeft mijn eigen bewustzijn en daarmee mijn potentieel met kwantumsprongen tegelijk opgerekt. Ik heb mijn veilige relatie en mijn huis opgegeven, zodat ik vrij om de verankerde dogma’s van de samenleving heen kan stromen. In het boek beleeft de lezer dit proces van loskomen van de algemeen aanvaarde realiteit mee met de hoofdpersonages, om te ontdekken dat zij in plaats van angst, vertrouwen en onvoorwaardelijke liefde gaan ervaren. Net als ik.

Op koers naar de horizon van ons bewustzijn!

Met dit boek hoop ik anderen te inspireren om hun dromen te leven. Dat we weer nieuwsgierig worden naar wat het werkelijk betekent om mens te zijn. Want ik weet inmiddels uit eigen ervaring dat ‘mens-zijn’ zoveel meer omvat dan wat de illusie-industrie ons heeft voorgeschreven. Ontdaan van illusies hebben we de kracht om de wereld beter te maken. Dit is een nieuwe tijd. Onze tijd.

Over de auteur

Melanie Mehrer Illusie Industrie Boek Review Profielfoto

De Illusie-industrie is de debuutroman van Melanie Mehrer (1985). De roman is een weerspiegeling van haar eigen reis naar de wereld buiten de gebaande paden, om als pionier de chaos van het onbekende te ordenen. Met waardevolle inzichten en onvoorwaardelijke liefde als resultaat.

3 D De illusie industrie Cover Melanie Mehrer

De Illusie-industrie

Auteur: Melanie Mehrer
ISBN: 9789493280120
Pagina’s: 365
Uitgever: Paris Books
Prijs: € 21,34
Te koop: bij iedere (online) boekhandel.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Boekreview • De Duivelse Draak en de Val van de Keizer door Clark Gillian

In het boek 'De Duivelse Draak en de Val van de Keizer' van Clark Gillian worden lezers meegenomen…

Lees meer
Spiritualiteit

Herstel je band met Moeder Natuur

Een groot deel van ons heeft de band met Moeder Natuur verloren. Om die band te herstellen, is er…

Lees meer
Voeding & Gezondheid

Kies voor een leven in balans

Ben jij tevreden met hoe je leven op dit moment loopt of wil je liever iets veranderen? We hebben…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom