Home

Overige

Mijn account

De magie van paardencoaching

Lifestyle
Bloom
18/12/2018
De magie van paardencoaching

Wij steken ons licht op bij Katrien Van Hoe. Zij werkt als coach en vertelt ons meer over haar aanpak en de magie van het paardencoachen.

Mens en paard

De aard van het paard biedt mensen verschillende mogelijkheden om sociale vaardigheden te oefenen en hun persoonlijkheid te ontwikkelen. Via eenvoudige oefeningen, zoals rondstappen met een paard, leert een mens meer over zijn of haar gedrag en lichaamstaal. Hoe begin ik er aan? Waar gaat mijn aandacht naartoe? Hoe reageer ik op het paard als het mij niet volgt of respecteert? We krijgen eerlijke feedback van het paard, want het paard is van nature een kuddedier en vormt met ons tijdens de coaching een minikudde. “In de natuur, om te overleven, zorgen paarden ervoor dat ze altijd in contact staan met elkaar en hun omgeving. Ze reageren steeds op wat er gaande is in het ‘hier en nu’, want paarden zijn prooidieren. Op de seconde af moeten ze als kudde kunnen vluchten als het echt nodig is. De vluchtreactie kost heel veel energie. De belangrijkste bron van voeding voor paarden is gras. Niet meteen een calorierijk dieet”, voegt Katrien eraan toe. De signalen van hun kuddegenoten en hun vijanden opvangen is een kwestie van leven of dood.

“Paarden houden niet van stress! Meer stress, is minder energie voor survival. Paarden richten hun aandacht op dieren die hen minder stress bezorgen. Wie kalm, duidelijk, voorspelbaar en betrouwbaar is, geniet de voorkeur. Bevriende paarden verzorgen elkaars vacht en delen voedsel met elkaar. Daarnaast richten ze zich op leiddieren, die ze spontaan volgen. Deze leiddieren gedragen zich dominant vanaf het moment dat ze verantwoordelijkheid moeten nemen. De leiddieren scannen de omgeving op gevaar, stippelen een trekpad uit naar water, knollen, beschutting en verdedigen de kudde bij gevaar. Doordat leiddieren die verantwoordelijkheid dragen, kunnen de andere dieren ontspannen.” Voor de meeste mensen is het zoeken naar het juiste evenwicht tussen leiden en volgen, de balans van ik en de ander, van aandacht geven of nemen … een grote uitdaging. Paarden en pony’s kunnen daarbij onze leermeesters zijn. “Deze benadering is allesbehalve zweverig. Paarden staan immers met 4 benen op de grond. Het zijn de natuurwetten van succesvol overleven die zich laten gelden. De deelnemers aan de sessies focussen zich op hun fysieke lichaam en dat werkt nu net heel aardend.“

HSP: Hoog Sensitief Paard

Paardencoaching Bloom Web 2

Katrien vertelt ons ook meer over een andere werk- en omgangsvorm met paarden. Hierbij laat het paard ons kennis maken met zijn fijngevoeligheid. Sommige paarden zijn namelijk heel erg sensitief voor wat er leeft in de ander. “Sommige paarden zijn meesters in het lezen van lichaamstaal en signalen, ook die van mensen. Onze spierspanning, onze manier van ademen, het ritme van onze hartslag, de temperatuur van onze hand, etc., het is allemaal informatie voor het paard. Telkens er iets wezenlijks verandert in het lichaam van een ander, reageert het paard daarop. Paarden kunnen zelfs inschatten of een voorbijtrekkende wolf hongerig is of niet.” Paarden detecteren als het ware de stress in het lichaam van mens of dier. Bij verhoogde stress gaat er bijvoorbeeld meer bloed naar de spieren en de ledematen. Op zo’n moment is er minder energie voor het voeden en onderhouden van de cellen en het handhaven van de immuniteit. Ook de werking van de organen en het hormoonstelsel worden op een lager pitje gezet. Het zijn dergelijke veranderingen in het lichaam die paarden 'aanvoelen'. Tijdens een paardencoaching worden mensen zich meer bewust van de stress die samengaat met bepaalde gevoelens en gedachten. Tijdens een sessie luisteren we naar wat het paard ons vertelt, maar eigenlijk luisteren we naar wat het lichaam ons duidelijk wil maken.
Het denken maakt plaats voor het voelen.

Katrien gaat verder: “Bij de paardencoaching komt een paard contact zoeken van zodra we benoemen waar het echt omgaat, als we ons bewust zijn van wat er echt in onszelf leeft, als we in contact zijn met ons voelen. Dit past bij de aard van het paard als vluchtdier en prooidier. Als onderdeel van de kudde ben je pas interessant als je helemaal in contact bent met je lichaam, want dan sta je ook in verbinding met de omgeving. Dan ben je een betrouwbaar onderdeel van de kudde, want je bent alert en op alles voorbereid.” Kortom, het paard wijst er ons op dat we in balans zijn, stressvrij zijn en in verbinding staan met onszelf. Is dit niet waar zo velen van ons willen? We verlangen naar authenticiteit, innerlijke kracht en willen ons potentieel zoveel mogelijk gebruiken, maar dit loopt in de realiteit van elke dag niet steeds van een leien dakje. Soms worstelen we met problemen die telkens opnieuw de kop opsteken en dan luidt de vraag hoe paardencoaching ons hierbij kan helpen.

Hoe ruikt God? Naar een paard

Veel mensen die op zoek zijn naar healing en genezing dragen oude wonden met zich mee. Er zit onverwerkte stress opgeslagen in het onbewuste deel van lichaam en geest. In deze context is er ook sprake van het 'elektromagnetische veld', ook wel bekend als 'lichtlichaam' of 'aura'. Er is een link tussen de toestand van de aura en de zogenaamde 'energieblokkades'. Zo’n elektromagnetisch veld bevat informatie van alles wat we onbewust hebben geleerd over onszelf, over anderen, over de wereld. Dat veld bevat onze onbewuste overtuigingen. De overtuigingen die gebaseerd zijn op eerdere stresssituaties zijn eveneens in dat veld opgeslagen. Door deze onbewuste overtuigingen in ons veld mee te dragen, creëren we de bevestiging ervan in de buitenwereld en trekken we precies die situaties aan die onze overtuiging bevestigen. Een soort van 'selffulfilling prophecy'. Daardoor blijven we voortdurend vastlopen in dezelfde reacties, in dezelfde relatiepatronen. Zo binnen, zo buiten. We spreken van onverwerkte trauma’s of stresservaringen die ons leven sturen. Ook dan is het paard een bondgenoot op het pad naar genezing.

”Is dat de magie van paardencoaching?”

“Dat heeft inderdaad wel iets magisch, in die zin dat je een energieblokkade, iets niet-materieel, iets uit het geestelijk onbewuste, weer in de materie brengt en dus terug vormgeeft, in woorden en handelingen tijdens zo' sessie. Dan kan het verwerkingsproces beginnen. Op die manier heeft het inderdaad misschien iets weg van ‘toveren’. Ondertussen zijn er voldoende inzichten in het ‘wonder van de mens’ om dit ook deels biologisch, deels evolutionair te kunnen verklaren”, zo voegt Katrien er aan toe: “Bij stress komen we in actie, gaan we vechten of vluchten. Na een stressmoment ontladen we de spierspanning in ons lijf door te bewegen, diep te ademen, te ontspannen… Als er geen emotioneel of fysiek veilige omgeving is om dit te doen of in het geval van herhaalde, langdurige stresservaringen zal de geest het lichaam onmiddellijk bevriezen of verdoven, om zo de pijn te beperken van de volgende stresservaring. We komen niet meer in actie en we ontladen ook niet langer de opgebouwde energie. De ervaring wordt gefragmenteerd opgeslagen in het onbewuste. In plaats van de stress te ontladen, blijft die ervaring in het onbewuste vastzitten, omdat de ervaring nog niet ‘verwerkt’ of ‘afgewerkt’ is. Zodoende kan de stress opnieuw getriggerd worden, onder meer door mensen, situaties, woorden, geuren of kleuren, enz. In feite is dat een nieuwe kans om het lichaam alsnog te ontladen. Het paard inspireert mij als coach om de juiste woorden te vinden en de juiste handelingen te stellen die nodig zijn voor de healingsessie.”

Over Katrien

Katrien studeerde af als Master na Master Development en Conflict (Universiteit Gent). Als organisatieadviseur zocht zij een manier om de sfeer en de mentaliteit op de werkvloer te verbeteren. Zij kwam terecht bij het systemisch denken, zoals bekend van oa. familieopstellingen. “Deze zoektocht bracht mij terug naar mijn roots. In mijn familie is er generatie op generatie met paarden gewerkt en geleefd en nu zet ik de traditie verder met paardencoaching. Anderen inspireren tot meer plezier en tevredenheid in het dagelijkse leven en op de werkvloer is mijn ambitie.”

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Meditatie

Yogisch vliegen: zweven of zweverig?

Meditatie is een beproefde manier om je rustiger en meer mindful te voelen in het dagelijks leven.…

Lees meer
Inspiratie

3 tips om je goed te kunnen focussen doorheen de dag

Komt het wel eens voor dat je niet genoeg energie hebt om alles van je to-dolijst af te vinken? Of…

Lees meer
Astrologie

21 juni 2023 • Zomerzonnewende in Kreeft • Reflectie en contemplatie

Met de zonnewende die plaatsvindt op woensdag 21 juni 2023 om 16:58 uur - waarbij Antwerpen als…

Lees meer
Bloom 7 - 2023

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2023, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2023,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom