Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Holding space als kracht binnen je relatie

Holding space als kracht binnen je relatie

Als liefdeskoppel kun je er bijna niet aan ontkomen. Elke relatie komt in een fase terecht waarin er knopen doorgehakt moeten worden. Samen verder gaan of ieder zijn eigen weg. In dit proces is het belangrijk elkaar de ruimte te gunnen om schaduwwerk te verrichten, leed te helen en keuzes te maken, ook wel holding space genoemd. Lies Lagrange van La Grange Heart + Soul deelt in deze bijdrage haar kennis met de Bloom-lezers.

Plots sta je daar. Je voelt aan alles dat de door jouw ingeslagen weg die je jaren hebt bewandeld samen met jouw partner, jou niet meer het geluk en de voldoening geeft die je jaren wél voelde. Je staat op een kruispunt. Je weet niet meer welke kant je op moet, en of je je partner als trouwe metgezel er nog wel bij wil en/of kan hebben. Vertrouwen slaat om in verwarring. En hoe meer je probeert vast te houden aan het oude vertrouwde en jezelf ervan probeert te overtuigen dat je op dezelfde voet verder wil met je partner, hoe wankeler je kaartenhuisje blijkt te zijn.

Hello emotional rollercoaster

”In plaats van daadwerkelijk te durven luisteren naar je innerlijke stem, je innerlijk kompas durft te volgen, vind je bij jezelf geen goede bondgenoot.”

Je gaat op zoek naar signalen, naar gelijkgestemden, naar bevestiging van wat er nu eigenlijk precies aan de hand is. Je zoekt naar aanknopingspunten buiten jezelf, bij je partner en legt het plots in zijn of haar handen of er nog een toekomst voor jullie is weggelegd. Je realiseert je plots dat je op een emotionele rollercoaster zit en uitstappen geen optie meer is. De rit is vertrokken. Je zit vast. Muurvast. De stoel naast je blijkt leeg te zijn, dus de enige persoon die je gezelschap kan houden, ben jijzelf. Maar in plaats van daadwerkelijk te durven luisteren naar je innerlijke stem, je innerlijk kompas durft te volgen, vind je bij jezelf geen goede bondgenoot. Je put jezelf uit, in plaats dat je leert luisteren en in dat vertrouwen durft te stappen. En alsof dat nog niet genoeg is, komen er pardoes mensen op je pad die je als een spiegel je verleden voorhouden.

En dan heb ik het niet over de mooiste ervaringen die je met je meedraagt. Veelal kom je dan ‘per toeval’ mensen tegen die al dat oud zeer naar bovenhalen. Onverwerkte emoties zoals schaamte, schuld, verdriet, … nemen met jou een loopje. Jij blijft dan uiteindelijk over met het gevoel van geleefd te worden, terwijl je je nog nauwelijks kunt focussen op al je andere verantwoordelijkheden. De ene huilbui is nog niet over of daar kondigt de volgende traan zich al aan. Vervolgens heerst er weer een moment van peis en vree in huis, maar door iets heel banaal wordt het vuur plots weer aangewakkerd.

Begrippen als geduldig luisteren en holding space verliezen hun betekenis en de grond waarop jullie relatie is gebouwd, verandert in glad ijs. Net als Bambi probeer je krampachtig overeind te blijven, maar zolang je blijft doen wat je altijd deed, is er geen sprake van vooruitgang. Want hoe meer je je best doet om rechtop te blijven, hoe verder je van je einddoel verwijderd geraakt. Want wat ze Bambi nooit vertelden (en jou ook hoogstwaarschijnlijk nooit leerden), is hoe hij op een heel eenvoudige manier zijn situatie kon verbeteren. Hierover wil ik het graag met je hebben, lieve jij, want dat verdien je.

“If you want to improve, you need to accept”

Waar je je ook bevindt in je relatie, of het nu je partner is die jou momenteel wegduwt, of andersom: als je verbetering wil, moet je alles respecteren zoals het is: jezelf, de ander en de hele situatie. Als je een positieve flow wil creëren om je een weg te banen naar een duurzame oplossing, aanvaard je beter de dingen zoals ze zijn. Acceptatie is één van de meest transformerende krachten die er zijn. Ook al blijft er van de liefde die jullie ooit zo verenigde, soms nog maar weinig over. Ook al kan jullie bed momenteel misschien niet groot genoeg zijn, en ook al is er geen liefdevolle verbinding meer, toch zal je ook dit eerst dienen te omarmen. Omarmen in zachtheid, vanuit het hart. Het onaangename omarmen, toelaten zonder oordeel, begripvol luisteren of aanwezig zijn zonder iets of iemand te willen veranderen, het gaat allemaal steeds vooraf aan acceptatie.

De yang-beweging zorgt ervoor dat er weerstand wordt geboden, maar het is pas als je de moed vindt om de yin-kracht toe te laten (we hebben allemaal de yang- en de yin-beweging in ons aanwezig) en de beweging te laten stilvallen, dat er ruimte vrijkomt, ruimte om op adem te komen. Apart, in jezelf en samen in verbinding tot elkaar. Ruimte om alles te zien zoals het is, om vervolgens vanuit dat moment van rust te erkennen wat is. Je stopt met vechten tegen bepaalde gevoelens en overtuigingen. Je kan jezelf en de ander vergeven. Je laat je niet meer leiden door emoties en kiest resoluut voor je eigen welzijn. Door te stoppen met presteren en streven, open je de weg naar vergeving en handelen vanuit je eigen waarden.

Holding space

”Iedereen heeft zijn/haar eigen tijdslijn en in dit leven is de timing van de ziel altijd perfect en in total alignment.”

De Amerikaanse auteur Heather Plett heeft een prachtige beschrijving gemaakt van wat het nu werkelijk betekent om voor jezelf en de ander liefdevol de ruimte te houden. Bewust zwijgen en je gekwetste ego aan de kant proberen te schuiven zorgen ervoor dat je een veilige ruimte creëert waarin het voor de ander oké aanvoelt om te falen en zelf op zoek te gaan naar de oorzaak van het probleem.

Fouten maken we allemaal, dat is inherent aan groeien. Holding space betekent zoveel als dat je geen oordeel meer hebt en ervoor zorgt dat de ander zich niet (langer) hoeft te schamen. Overstelp de ander ook niet met adviezen, want zo schep je het gevoel bij de ander ‘het niet goed genoeg te doen’ of simpelweg ‘niet goed genoeg te zijn’. Blijf daarom bescheiden wanneer je raad geeft en probeer te voelen tot waar de ander je inzichten aankan, want soms weet iemand gewoon niet wat hij of zij nodig heeft. Laat hem/haar zelf op zoek gaan naar die antwoorden en verricht ondertussen voor jezelf hetzelfde werk.

Ook al sta jij misschien een stap verder in bewustzijn, leer hoe je een stap opzij kunt zetten en laat de ander geheel autonoom zijn in zijn of haar kracht. We hebben allemaal een eigen intuïtie waar we dienen op te vertrouwen. Onderweg zullen heel veel – vaak negatieve – emoties loskomen. Laat de ander toe deze te doorvoelen en ermee aan de slag te gaan. Dit is het schaduwwerk dat we allen individueel moeten verrichten, willen we innerlijke groei binnen onszelf en binnen onze relatie bekomen. Emoties die er mogen zijn, vinden altijd hun weg naar buiten en worden op die manier losgelaten.

Iedereen heeft zijn/haar eigen tijdslijn en in dit leven is de timing van de ziel altijd perfect en in total alignment. Wees daarom ook niet boos of ontgoocheld wanneer iemand tot een ander besluit komt dan wat jij voor ogen had. Holding space is niet altijd makkelijk, zeker als je zelf nog niet het nodige innerlijke werk hebt verricht door naar eigen pijnstukken te kijken en deze te doorvoelen.

Dus als je merkt dat je vastloopt, telkens hervalt in dezelfde patronen, ga dan op zoek naar de juiste begeleiding van een therapeut of leraar die jou hierin kan helpen. Het uiteindelijke werk zal je zelf moeten verrichten, maar een juiste begeleiding gaat altijd gepaard met deze holding space, zodat jij je veilig genoeg voelt om te werken aan jezelf en te groeien met of zonder je partner.

Fake it until you make it

We leven in een tijd waarin heel veel pijn en verdriet aan de oppervlakte komt. Die pijn gaat meestal gepaard met verwarring, frustratie en ongemak. Veel waarvan we dachten dat het goed voor ons was, blijkt niet langer waar te zijn. De kosmische boodschap is, dat het tijd is om alle pijn die diep in onszelf besloten ligt te doorvoelen. Wanneer je innerlijke stem je voortdurend hetzelfde blijft toefluisteren, kan je hier op een bepaald moment niet meer om heen. Dit is de roep van de ziel, die jou als het ware dwingt om persoonlijke keuzes te maken, los van je levenspartner. Keuzes die je moet maken om ons als spiritueel wezen verder te evolueren.

Gelukkig worden steeds meer mensen zich hiervan bewust en kiezen ze ervoor om bewust(er) te leven, gezond(er) te eten, maar ook bewust(er) te relateren, tot zichzelf en tot de ander. Being fake lukt niet meer. Het enige wat maskers kunnen doen, is vallen. De tijd is rijp om waarachtigheid te doen zegevieren, om onze harten te openen, want daarin ligt alle genezing. Of jullie relatie nu afstevent op een breuk of op vernieuwing door elkaar opnieuw te vinden, acceptatie komt voort uit begrip leren opbrengen voor elkaar, uit ware vergeving van alles wat is geweest. Begrip, vergeving en acceptatie vormen de basis van ware liefde.

Word ook Bloom'er en ontdek de voordelen!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Ram, jouw jaarhoroscoop 2024-2025

Het sterrenbeeld Ram is jarig als de maanden maart en april hun intrede doen. Met de jaarhoroscoop…

Lees meer
Spiritualiteit

Hoe je als Starseed hier op aarde kunt aarden

Sommige zielen zijn gewoon anders. Ze vinden hun plekje niet op deze aarde. Het gevoel hier niet…

Lees meer
Astrologie

25 januari 2024 • Volle Maan in Leeuw • Tijd voor actie en verandering

Op 25 januari 2024 om 18.54 uur staat de Volle Maan in Leeuw. Tegenover deze vurige Volle Maan…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom