Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

De heilzame werking van edelstenen

Kristallen & Edelstenen
Bloom
21/11/2018
Edelstenen en hun werking

Het moet ondertussen reeds 20 jaar geleden zijn, dat ik voor het eerst 'toevallig' kennis maakte met de werking van edelstenen. De ervaring is trouwens de beste leerschool. Ik had in die tijd net leren pendelen toen een dametje mij vertelde dat ze zo onrustig werd als ze bergkristal droeg. Ik keek haar wat ongelovig aan en zij overtuigde mij om eens iets meer te vernemen over stenen. Dat was voor mij het zetje in de rug om mij in de wereld van de edelstenen te verdiepen.

Kort daarop was ik in gesprek met een vriend die zich beklaagde dat hij zo moeilijk kon inslapen. Hij had een beproefde methode: enkele glaasjes wijn, maar dat hielp niet. Ik pendelde voor hem een steen: de rhodochrosiet. Een mooie roze steen die naar verluid zijn angsten zou wegnemen. Hij beaamde dat hij inderdaad moeilijk de slaap kon vatten, net omdat hij bang was om niet meer wakker te worden. Twee dagen later zag ik mijn vriend opnieuw en hij zei me: sorry, maar ik heb die steen van mijn hals gehaald. Ik werd zeer misselijk en kreeg hartkloppingen. Ik kon moeilijk geloven dat dit steentje daarvoor verantwoordelijk was, maar mijn nieuwsgierigheid werd aangewakkerd. Tot ik in een boek over de werking van edelstenen las dat rhodochrosiet zeker niet mag gedragen worden wanneer men alcohol inneemt. Voor mij was dit een eerste bewijs dat edelstenen werkelijk een bepaalde energie uitstralen.

Een tijdje later kwam een radeloze moeder mij contacteren met haar dochtertje van 6 dat nog steeds in bed plaste. Alle mogelijke middelen werden reeds aangewend en niets hielp daarbij. Ik had op de eerste plaats medelijden met het kind want het had reeds veel straffen en bespottingen moeten ondergaan. Ik pendelde voor haar een steentje uit: een agaat. Zij kreeg van mij het steentje cadeau en ik legde haar uit hoe ze het diende te dragen. De blijde dankbaarheid op haar gezichtje was reeds mijn beste voldoening. Ik heb de moeder later vaak nog terug gezien; nooit heeft haar dochtertje nog last gehad van bedwateren. Dit is maar een greep uit de eerste ervaringen die ik opdeed met de werking. Voor mij was dit genoeg om dieper in te gaan op deze materie.

Immer aanwezig

Lang voordat mens en dier er waren, waren de stenen er al. Sommigen zijn 30 miljoen jaar oud. Edelstenen worden gevormd, zoals de meeste mineralen, in tijdruimten van vele duizenden tot honderdduizenden jaren. Zij kunnen ontstaan uit een oplossing, een verdamping, uit een smelting, uit gloeiend vloeibaar magma, of door omzetting van reeds bestaande mineralen in vaste toestand.

Toen de mens kwam, was hij algauw gefascineerd door de schoonheid van de stenen en hun aantrekkingskracht had tot gevolg dat ze er reeds vroeg leerden mee te werken. Ze ontdekten ook dat die stenen heilzaam waren voor lichaam en geest.

De Oud-Egyptenaren, de Oud-Grieken en de Romeinen gebruikten de stenen. De geleerden uit die tijd waren het allemaal eens dat ze werkten, alleen de manier waarop ze gebruikt dienden te worden, werd betwist. Sommigen vonden dat je de stenen op de zieke plek moest leggen of dat die plek diende gemasseerd te worden met de stenen. Anderen waren ervan overtuigd dat de stenen moesten verpulverd worden, waarna er een zalfje werd gemaakt. Weer anderen vonden dat er gezondheidswater moest van gemaakt worden, of een elixir, die gedronken moest worden. Hoe dan ook: stenen bleken te werken.

Trilling = energie

Elk levend en niet levend wezen bezit een 'energetische vibratie'. De fysica heeft die stelling bewezen. Alles bestaat uit atomen, waarin elektronen rond de atoomkern draaien of “trillen”. Deze voortdurende trillingen van microscopisch kleine deeltjes zorgen ervoor dat stenen, net zoals elk levend wezen, een soort accu zijn die elektrische stroom produceren. Dit verschijnsel is bijvoorbeeld ook waarneembaar als we een synthetisch kledingsstuk uittrekken: dan gaan onze haren rechtop staan en knettert de statische elektriciteit ons om de oren. Wanneer we gedurende een bepaalde tijd een edelsteen op de huid dragen, of in de hand houden, komt die in direct contact met onze energie, waardoor een overdracht ontstaat tussen de elementen in de edelsteen en die in ons lichaam. Zo ontstaat een wisselwerking van geven en nemen tussen ons en de steen. Ieder mens reageert verschillend op de trillingen van de steen. Sommigen zijn zo gevoelig, waardoor ze onmiddellijk kriebels voelen in de hand wanneer ze een steen aanraken, of ze voelen de warmte en de energie. Anderen zijn er totaal gevoelloos voor.

De trillingen van de steen zijn niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Het is zoals contact met andere mensen. Soms 'klikt' het onmiddellijk, dan zit je op dezelfde golflengte, soms stoten ze af, zonder aanwijsbare reden: de energiestromen botsen.

Iedere steen heeft zijn specifieke chemische samenstelling en bevat carbonaten, fluoriden, oxiden, silicaten en sulfaten of is van organische oorsprong zoals hars van bomen, skelet van zeediertjes of bijproducten van schelpdieren.

Er is een verband tussen wat door de huid wordt opgenomen en het innerlijke van de mens. Er ontstaat een wisselwerking tussen de huid en een stukje mineraal. De edelsteen zal reageren op de energie en de elementen zullen los komen en opgenomen worden door het lichaam. Wanneer het lichaam een tekort heeft aan de elementen waaruit de edelsteen is opgebouwd, zullen deze elementen direct overgaan naar de plaats waar het tekort zich voordoet. Dit is de manier waarop het lichaam op een heel natuurlijke wijze bepaalde tekorten kan aanvullen, zodat een algemene conditieverbetering optreedt en bepaalde kwalen en problemen zelfs volledig kunnen verdwijnen.

De heilzame werking

De geneeskracht van de stenen is in geen geval te vergelijken met de werking van een pil of een kruid. Stenen beïnvloeden de mens doorgaans langzaam. Er ontstaat een wisselwerking tussen de energiebanen van de steen en de eigen energetische trillingen. Daarom is het belangrijk dat je leert om van je steen te houden, hem te koesteren, zodat de energiebanen op dezelfde frequentie kunnen komen. Zo zul je optimaal genieten van wat de steen je te bieden heeft. Onmiddellijke en volledige genezing door een steen is zeldzaam. Gevoelige mensen zullen sneller van de werking kunnen genieten. Het is dus onmogelijk te voorspellen hoe lang een genezingsproces kan duren.

Psychologische invloed

Naast de geneeskrachtige eigenschappen, hebben stenen zeker ook een psychologische invloed. Ze kunnen de indruk geven dat je iets waardevols bezit of laten voelen dat je niet alleen bent. Men kan zijn fantasie vrijuit laten werken bij het betasten of bekijken van de steen. Als je een bittere pil dient te slikken, kan het stevig vasthouden van een knuffelsteen een krachtige emotionele steun betekenen. Zelfs als je bang bent om aan een donker steegje voorbij te lopen, kan de steen jou een gevoel van onaantastbaarheid geven.

Mediteren en edelstenen gaan hand in hand

Edelstenen zijn tevens zeer geschikt als hulp bij het mediteren. Men kan daarbij de steen laten belichten door enkele kaarsjes waardoor een fascinerend licht- en schaduwspel ontstaat. Om te mediteren kan men ook op de rug gaan liggen en een knuffelsteen op het voorhoofd, tussen de ogen, leggen. Concentreer je volledig op het drukpunt van de steen en laat je gedachten de vrije loop.

Edelstenen in de kleurentherapie

Kleuren beïnvloeden niet alleen ons gedrag en onze reacties, maar ook onze lichaamsfuncties. Kleur is licht en licht is kleur. In de oertijd leefde de mens op het ritme van de natuur en van de kleuren van de natuur:

  • Opstaan als de zon opkomt. De zon is geel: we zijn actief.
  • Slapen gaan als het donker wordt: donkerblauw is rustgevend.
  • Groen herinnert ons aan de groene wouden waar we overdag beschutting vonden. Groen=veilig.
  • Rood hitst op omdat het de kleur is van bloed van de vijand of na de jacht.

Verschillende kleuren stimuleren het zenuwstelsel en kunnen de bloeddruk, ademhaling en hartslag doen stijgen of dalen. Kleur kan onze stemming, gevoelens en geestestoestand sterk beïnvloeden, zelfs onze bewuste keuzes. Dit weet iedereen die werkt in de reclamesector. Geel, oranje en rood stimuleren. Deze kleuren vinden we dan ook terug in een fast food restaurant: het is niet de bedoeling dat men er lang blijft hangen. Groen en blauw maken rustig. Deze kleuren vinden we dan ook in ziekenhuizen en interieurs van vliegtuigen.

Licht kan worden toegediend via de ogen, maar ook via de huid.In die zin kunnen edelstenen ook volgens hun kleur, een sterke invloed hebben op ons:Wanneer men zich aangetrokken voelt tot een bepaalde kleur, weerspiegelt deze ook onze behoeften. Zo kan een rood detail, zin in seks uitstralen, roze straalt dan weer zin in romantiek uit. Iemand die liever met rust gelaten wordt, zal zich beter voelen met donkerblauw.

Andere toepassingen van de edelstenen

Je kan de energie van een edelsteen laten inwerken op een foto, een adreskaartje of een brief. Leg daartoe gedurende lange tijd een steen of de foto of het drukwerk. Kies die steen die jouw gevoelens uit t.o.v. de ontvanger.

Wil je bijvoorbeeld liefde sturen naar iemand, dan kan je een rozenkwarts leggen op de foto van jouw geliefde. Deze handelswijze kan pas echt slagen indien je voor 100% achter die energie staat. Je kan dus geen liefde sturen, als je zelf haatdragend bent.

Instralen van water of een andere drank

Deze werkwijze is zeer eenvoudig. Leg gedurende een langere periode een edelsteen in een fles water of likeur en drink af en toe een slokje. Gezondheid! Sommige mensen maken er trouwens een gewoonte van om een brokje amethist of bergkristal in de flessen bronwater te leggen.

Instralen met de Egyptische pendel

Deze pendel heeft de vorm van de bot van de lotusbloem en is gemaakt uit een zachte materie: hout of zandsteen. Hij is veel lichter dan de veel voorkomende koperen pendel, waardoor hij zeer gevoelig is.

”Werkwijze”

In het kort gesteld komt het er op neer dat een 'mentale golf' door de pendel kan uitgestraald worden, die zijn oorzaak vindt in het brein van de pendelaar.Houd de pendel boven een edelsteen en geef het commando “opladen”. De pendel zal een draaiende beweging maken, doorgaans in de richting van de wijzers van het uurwerk. Verbeeld je nu een sterke zuigkracht van de pendel die de energie uit de steen haalt. De draaiende beweging kan lang duren, soms tot een half uur. Het geconcentreerd blijven wordt dus een moeilijke opgave. Daarom is het belangrijk dat je ongestoord kunt werken.

Van zodra de pendel uit zichzelf stopt, is hij volledig opgeladen.Rest nu nog om de pendel boven een foto of een drankje te houden en het bevel “ontladen” te geven. Nu zal de pendel in een omgekeerde richting draaien. Ook hier is jouw eigen ingesteldheid belangrijk. Voel duidelijk hoe die energie uit de pendel vloeit. Het ontladen duurt doorgaans niet zo lang als het opladen. Maar toch neem je best een uurtje de tijd om de hele bewerking uit te voeren.

Succes!

Met dank aan Viviane van Het Alkristal

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Exclusief interview met singer-songwriter Fia

Het interview met Fia vindt plaats op een winterse dag. We zitten alle twee met onze laptop in de…

Lees meer
Astrologie

Astrologische tendensen voor 2024

Astroloog Paul Van Egghen beschrijft de astrologische tendensen voor 2024. Na vele jaren van…

Lees meer
Inspiratie

Als je vastloopt in je leven

Velen onder ons zullen kunnen beamen dat het leven niet altijd op rolletjes loopt. Natuurlijk…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom