Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Paradigma verschuivingen: welke rol spelen wij?

Inspiratie
Luc De Wandel
22/09/2022
Paradigma verschuivingen: welke rol spelen wij?

Eén van de meest indrukwekkende – en daardoor beklijvende – boeken die ik ooit heb gelezen, is het in 1991 verschenen werk van Fritjof Capra ‘Het Keerpunt’. Capra legt in zijn boek de link tussen de ingewikkelde wetenschap van de quantummechanica en de esoterische grondslag van oosterse geneeswijzen. Het was voor die tijd een visionaire vergelijking, die daarna nog zou worden uitgediept en verbreed door andere auteurs.

Capra, hoe groot zijn verdienste ook is, en hoe belangrijk zijn bijdrage in het verbreden van het blikveld destijds, deed gewoon wat jij en ik ook kunnen: hij observeerde en bestudeerde. Maar hij deed meer: hij voélde ook. Nu is ‘voelen’ voor veel wetenschappers van onze huidige tijd eerder een vloek dan een zegen, en de peer-reviewed papers, waarin de zin ‘we voelden dit zo aan’ voorkomt, zijn even zeldzaam als echte krabsla. Wetenschappers willen mordicus wéten en méten, niet voelen. Met uitzondering van de geniale buitenbeentjes van de quantumtheorie. Verschillenden onder hen schreven al bijna een eeuw geleden dat het universum uitsluitend te begrijpen valt als je als onderzoeker ook openstaat om te voelen, te dromen en hogelijk verwonderd te zijn. Meer zelfs: ze beseffen dat de ‘mechaniek van het allerkleinste’ helemaal geen mechaniek is, en al helemaal niet mechanistisch te verklaren is. Capra verrichtte baanbrekend werk door die fantastische – zelfs voor genieën nauwelijks te vatten – materie te toetsen aan de eeuwenoude wijsheid van oosterse genezers. De parallellen die hij ontdekte waren, en zijn nog steeds, onthutsend en tegelijkertijd heerlijk.

Toch herhaal ik het: iedereen kan wat Capra kon. Wie een open geest, goede antennes en een wijze ziel heeft, kan dagelijks ervaren dat veel aspecten van onze dagelijks leven, die op geen enkele wetenschappelijk manier te verklaren zijn, wél te duiden zijn met het gevoel en het hart. Synchroniciteit is zoiets: hoe vaak gebeurt het niet dat twee individuen, soms duizenden kilometers van elkaar verwijderd plots en op hetzelfde moment de dringende behoefte 'voelen' om mekaar te bellen? Synchroniciteit. Een Bloom-lezeres las mijn vorige column over het boek van mijn vriend Paul Van Hecke, en werd door mijn woorden en vooral door de passages uit het boek geraakt. De volgende ochtend kwam ze bij familie… waar het boek op tafel lag. Ik had het daar de dag ervoor achtergelaten, als cadeautje.

Toeval bestaat niet

Paradigma Verschuivingen Bloom 2204 Paradigma Online

Eén van mijn beste vrienden overleed veel te jong aan kanker. Ik had ervoor gezorgd dat hij op zijn sterfbed zijn dochter nog te zien kreeg, met wie hij al jaren geen contact meer had. De blijdschap van de hereniging was groot, ondanks de uiterst trieste omstandigheden van de reünie. Er was sprake van een diepe dankbaarheid langs beide kanten dat de verzoening nog had kunnen plaatsvinden. Een paar weken later, na het overlijden van haar vader, kwam de dochter bij ons op bezoek. De ochtend voor ze kwam, had ik besloten een foto van haar papa te zoeken, waar we met ons allen opstonden, op vakantie in Frankrijk. Ik wilde haar de foto cadeau doen. Ik wist heel precies welke foto ik wou, ook al was die inmiddels 20 jaar oud. Ik ben fotograaf van beroep en had – uit het pre-digitale tijdperk – een kast met duizenden foto’s in honderden fotoalbums. De ochtend van het bezoek nam ik een willekeurig boek, en opende het op een willekeurige bladzijde. En daar staarde mijn lieve vriend mij aan, vanop die welbepaalde foto die ik in gedachten had. Hulp van ‘de andere kant’ is soms subtiel, en vaak onverwacht, maar altijd overduidelijk en ontroerend.

Ik wil uitzonderlijk nog een andere indrukwekkender ervaring delen: mijn moeder overleed, onverwachts, toen ik vierduizend kilometer van haar verwijderd was. Ik was ontdaan, verdrietig en razend op mezelf en mijn omgeving, omdat er geen enkele manier was waarop ik snel weer kon thuis geraken. Ik ging heel verdrietig en vol zelfverwijt slapen, maar deed geen oog dicht. Midden in de nacht ontrolde zich voor mijn geestesoog een wonderlijk schouwspel: ik zag mijn overleden moeder, in het gezelschap van al haar overleden familieleden, rondwandelen in een ronduit fabelachtig landschap, in de felste kleuren die ik ooit had gezien en met een onvoorstelbare planten- en bloemenpracht. Ze lachte me geruststellend toe, en liet me zien hoe alle wijsheid en alle liefde in het universum daar ongelimiteerd ter beschikking waren voor iedereen. Vooral dát vervulde mij met een euforie, die nu nog altijd voortduurt als ik aan die unieke ervaring terugdenk. Kennis en liefde zijn ons aller universeel kapitaal, waar we collectief kunnen blijven uit putten, want tijd is een illusie. Alle angst voor de dood verdween na die spirituele ervaring als sneeuw voor de zon. Het paradijs wacht, dat is zeker, en de zaligheid ervan is met geen aardse termen te beschrijven.

Een goddelijk voorrecht

Dit soort ervaringen zal nu meer en meer voorkomen, want we zijn op een keerpunt beland, waar voelen en die gevoelens (mee)delen belangrijker zullen worden dan weten. Waar 'koele' wetenschap plaats zal moeten maken voor emotionele, liefdevolle vaardigheid. Het universum geeft altijd aan wanneer er grote verschuivingen op til zijn. De coronacrisis is geen toeval, het is slechts een vehikel voor de grondige catharsis die zich nu aan het voltrekken is. Zij die inmiddels geleerd hebben om hun ziel open te stellen voor de frequenties waarmee het universum communiceert, weten het al langer: het ‘keerpunt’, waar Capra al in 1991 over schreef, nadert met rasse schreden, en er is geen weg terug. Het is ook te merken in de samenleving: er zijn de wetenden en er zijn de niet-wetenden. Het is jouw en mijn taak om ervoor te zorgen, dat het aantal wetenden toeneemt, en liefst zo snel mogelijk. Daarom schreef ik hier een paar van mijn meest persoonlijke, intieme ervaringen neer, als getuigenissen van de schoonheid die ons allen aanstuurt en van de ongebreidelde mogelijkheden die voorhanden zijn. Alles in het universum is trilling. We moeten zorg dragen voor de antennes die deze frequenties kunnen opvangen en onze ontvanger wijd openen, zodat de ontvangst niet gehinderd wordt.

We leven in een uitzonderlijk opwindende tijd, zoveel is zeker. Nu op aarde vertoeven is een goddelijk voorrecht, dat maar eens om de zoveel millennia voorkomt. De paradigmaverschuiving die we momenteel beleven, en waar we actief kunnen en moéten aan meewerken, is van enorm spiritueel belang. De toekomst van de mensheid krijgt nú vorm, en wij zijn daarbij geen figuranten, maar hoofdrolspelers, ieder van ons. Laat dit gegeven, die zekerheid tot je doordringen, en geniet ervan, elke dag, elke seconde. Meer hoef je echt niet te doen, dan met volle teugen en vol overgave genieten van de wetenschap dat jij er deel van uitmaakt, dit terwijl je ondertussen je ontvanger blijft afstemmen op de juiste frequentie.

De rest komt vanzelf.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Avontuur in de Dolomieten: Ontdek de Magie van Alta Via 1

De Dolomieten, een adembenemend bergmassief in Noord-Italië, zijn al lang een trekpleister voor…

Lees meer
Astrologie

Volle Maan in Kreeft • 27 december 2023 • Versterk de magie

Op woensdag 27 december 2023 om 01.33 uur staat de laatste Volle Maan van het jaar in haar eigen…

Lees meer
Inspiratie

Zelfstandig op reis voor innerlijke rust

Alleen op reis gaan is een persoonlijke reis voor zelfontdekking. Het stelt je in staat om uit je…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom