26 mei 2024 - Spirituele Bloom Fair Park ter Walle Menen >

Hoe manipulatie doorzien?

Inspiratie
Sofia van Nuffel
22/08/2023
Hoe manipulatie doorzien?

Manipulatie kan moeilijk te herkennen zijn, omdat het vaak subtiel en onopvallend gebeurt. Soms hebben we onszelf ergens in laten meenemen zonder dat we er acht op slaan. Oorspronkelijk zouden we het niet gedaan hebben mochten we de manipulator niet hebben ontmoet. Bepaalde verkooptechnieken of reclame zijn daar de meest bekende vormen van, maar ook personen in onze dichte omgeving of mensen waar we dagelijks mee omgaan, kunnen ons in hun macht hebben. In vele gevallen zal je na verloop van tijd wel aanvoelen dat iets niet klopt, maar dat wil niet zeggen dat we daar altijd de vinger kunnen opleggen. Hoe kan je nu herkennen dat je gemanipuleerd wordt, en wat zijn de belangrijkste rode vlaggen? En wanneer moet je jezelf (of je dierbaren) werkelijk gaan beschermen om in veiligheid te komen?

Je kan bijvoorbeeld een voortdurende druk voelen in de omgeving van iemand. Wanneer iemand je onder druk zet om iets te doen, zelfs als je je er niet comfortabel bij voelt (en dit al duidelijk hebt aangeven), kan er sprake zijn van manipulatie. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als iemand je dwingt om dingen te doen waarvan je weet dat ze niet goed voor je zijn. Je doet ze dan toch, en pas achteraf besef je dat je dit eigenlijk niet wou doen. In vele gevallen komt het besef hiervan te laat.

Wat ook een teken van manipulatie kan zijn is dat iemand valse beloften maakt, die ze niet waar (kunnen) maken.
Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als iemand je een verleidelijke aanbod doet dat te mooi lijkt om waar te zijn. Vaak zijn deze dingen ook niet betrouwbaar. Zeker als er veel geld mee gemoeid is, dat je eigenlijk niet hebt, of wanneer ze je forceren om een lening aan te gaan, moet je enorm uitkijken.

Let op voor dingen die te mooi lijken om waar te zijn. Meestal zijn ze dat ook.

Als iemand je vaak schuldig laat voelen over dingen die je niet hebt gedaan of waar je geen controle over hebt, kan dit een teken zijn van manipulatie. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als iemand je de schuld geeft van iets wat niet jouw schuld is. Wanneer je onzeker bent over jezelf, is de kans groot, dat je aan jezelf zal gaan twijfelen. De manipulator voelt dit meestal goed aan en is goed in het lezen van mensen.

Ontwerp zonder titel

Wanneer iemand angst gebruikt of iemand je bang maakt om iets te doen of niet te doen, kan dit een teken zijn van manipulatie. Vaak valt dit dan uit in het voordeel van de andere. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als iemand dreigt om je iets af te nemen of je te straffen als je niet doet wat ze willen (ander woord hiervoor is emotionele chantage).

Het ontkenning van verantwoordelijkheid is zeker ook een grote rode vlag
. Wanneer iemand altijd de verantwoordelijkheid voor hun acties afwijst of de schuld op anderen legt, kan erop wijzen dat je gemanipuleerd wordt. Als de persoon een fout maakt en probeert om de schuld op iemand anders te schuiven, dan mag je al een alarmbel laten afgaan.

Mensen die gekwetst of beschadigd zijn (en dan toxisch gedrag vertonen of manipuleren) in het leven reageren soms door uit te halen en de mensen om hen heen te kwetsen. Dit kan tijdelijk zijn, om dan weer even zeer positieve gevoelens teweeg te brengen. Het schadelijke gedrag echter keert steeds terug, let wel op dat je hier niet meegaat in de vicieuze cirkel van die persoon. Een kernachtig gezegde drukt dit standpunt uit:

Hurt people hurt people

Deze verklaring wordt toegeschreven aan drie invloedrijke religieuzen; dominee Rick Warren, dominee Will Bowen, en rabbijn Yehuda Berg die allen bestsellers zijn. Het feit dat mensen uit evenwicht zijn en de eigen onmacht, pijn of verdriet projecteren op anderen komt regelmatig voor. De pijn die ze diep vanbinnen voelen gaan ze niet zelf verwerken, maar afreageren op een andere persoon. Wanneer je het patroon kan doorzien is het makkelijker om ermee om te gaan, of te beslissen om de persoon die dit doet niet meer dichtbij te laten komen.

Waarom gebruiken mensen manipulatie?

Mensen manipuleren anderen om verschillende redenen, die complex en van allerlei aard kunnen zijn. Sommigen doen dit om macht of controle te krijgen, het kan een manier zijn om macht of controle over anderen uit te oefenen. Om te krijgen wat ze willen, om een gevoel van dominantie te bereiken, of om een gezagspositie over anderen te behouden. Manipulatietactieken kunnen gebruikt worden om de schuld af te schuiven of te vermijden dat ze verantwoordelijkheid nemen voor hun daden. Ze kunnen proberen de aandacht op anderen te richten of tactieken als gaslighting (zoals hierboven beschreven) te gebruiken om anderen aan hun eigen waarnemingen en interpretaties van gebeurtenissen te laten twijfelen.

Manipulatie, een gelaagd spel van verlangens: macht, controle, ontkenning. Verborgen tactieken weven een web van illusies en ontwrichten perceptie.

Manipulatoren kunnen anderen gebruiken om aan hun eigen behoeften en verlangens te voldoen, zonder rekening te houden met de gevoelens of het welzijn van de ander. Ze kunnen gedrag vertonen als liegen, bedriegen of manipuleren om te krijgen wat ze willen, ongeacht de gevolgen voor anderen. Mensen die een trauma hebben meegemaakt of diepgewortelde onzekerheden hebben, kunnen zich tot manipulatie wenden als een manier om met hun gevoelens van angst, bezorgdheid of machteloosheid om te gaan. Ze kunnen het gevoel hebben dat ze anderen moeten manipuleren om zichzelf te beschermen of om een gevoel van controle over hun leven te behouden. Personen die anderen manipuleren kunnen ook een trauma hebben meegemaakt of andere onderliggende problemen hebben, maar dat praat hun gedrag natuurlijk niet goed of rechtvaardigt het niet.

Wat kan je doen tegen manipulators of manipulatief gedrag?

In de eerste plaats moet je het natuurlijk opmerken dat het gebeurt, en trachten sterk in je (emotionele) schoenen te staan als je ermee wil dealen. Als je vermoedt dat iemand je manipuleert, is het belangrijk om je grenzen te stellen en duidelijk te communiceren wat je wel en niet accepteert. Als de manipulatie aanhoudt, is het wellicht tijd om afstand te nemen van die persoon of situatie en nooit direct ingaan op wat men van je vraagt. Manipulatie kan heel schadelijk en kwetsend zijn, en het is belangrijk om het te herkennen en grenzen te stellen om jezelf ertegen te beschermen. Als je het gevoel hebt dat je door iemand wordt gemanipuleerd, kan het nuttig zijn steun te zoeken bij een vertrouwde vriend, familielid of professionele hulp zoeken.

--------------------
Bekijk de Facebook schrijfpagina van auteur Sofia Van Nuffel hier.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Je neemt jezelf mee, waar je ook gaat

De onrustige zielen onder ons herkennen het misschien heel goed. Hoe vaak je ook verhuist, reist of…

Lees meer
Astrologie

25 maart 2024 • Volle Maan in Weegschaal met gedeeltelijke maansverduistering

Op maandag 25 maart 2024 om 09:00 uur staat de Volle Maan in het diplomatische sterrenbeeld (of…

Lees meer
Inspiratie

Liefdeslijnen in de hand: een uniek huwelijksaanzoek zonder ring

Ontdek de spannende wereld van handlezen en hoe dit kan leiden tot een bijzonder huwelijksaanzoek…

Lees meer
Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom