Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

Ervaring is de moeilijkste leermeester

Inspiratie
Sofia van Nuffel
12/05/2023
Ervaring is de moeilijkste leermeester

Ervaringen kunnen ons leven diepgaand beïnvloeden en onze levenskeuzes bepalen. Ze vinden hun weg naar onze persoonlijke relaties en ons werk en beïnvloeden sterk hoe we op onze omgeving reageren. Zelfs als we denken dat we werk en persoonlijkheid gescheiden kunnen houden, of dat we aan onszelf hebben gewerkt, zal dit nog steeds doorschemeren in hoe we ons gedragen en hoe we reageren op situaties. Bloom Contributor Sofia Van Nuffel deelt haar inzichten rond levenservaringen en -lessen.

De les komt pas nádat we iets hebben doorgemaakt

Soms worden we in ons leven als het ware meegesleurd in situaties of relaties, waarbij we het gevoel hebben dat dit voorbestemd was. Sommige gebeurtenissen die op ons pad komen, zijn er om ons lessen te leren, en deze zijn niet altijd even gemakkelijk. Het kan voelen alsof we geen zeggenschap hebben over wat ons overkomt en dat het lot dit bepaalt. We stellen onszelf dan de vraag: "Waarom overkomt ons dit nu?" Herkenbaar?

Als we (voornamelijk negatieve) ervaringen niet verwerken, zakken ze weg in ons onderbewustzijn. We spreken dan over "het lot" of iets dat ons overkomt en waar we het slachtoffer van zijn. De oorzaak ligt buiten onszelf en we proberen de pijn te vermijden door middel van afleidingen. Echter, het is belangrijk dat we de volledige ervaring doormaken en verwerken, anders blijft het weggestopt in ons onderbewustzijn.

Until you make the unconscious conscious, it will direct your life and you will call it fate.

Carl Gustav Jung

Op het moment dat we bewust kiezen om wel of niet ergens op in te gaan, bepalen we met onze keuzes de koers van ons leven. Hier zit het grote verschil. We zijn niet los van onszelf en onze reacties op bijvoorbeeld ontslag of pesterijen op het werk kunnen heel heftig zijn als we hier eerder al een ervaring mee hebben gehad die we niet hebben verwerkt. Het niet verwerken of uitstellen van oude ervaringen van afwijzing of pestgedrag kan een rol spelen in de omstandigheden waarin we ons bevinden. Wanneer iets regelmatig terugkeert, is het bijna zeker dat het een oude pijn is die ons nog steeds parten speelt. Het is tijd om hiermee in het reine te komen.

Part of life

”We moeten ervaringen opdoen om te groeien als persoon en soms moeten we risico's nemen om uit onze comfortzone te stappen.”

Moeilijke omstandigheden zijn nu eenmaal een deel van het leven en we zullen er nooit helemaal aan ontsnappen. Maar hoe we op die omstandigheden reageren, kunnen we wél zelf bepalen. Het resultaat van onze reacties zal de omgeving beïnvloeden en ons leven veranderen. Het leven betekent niet dat we voorbereid zijn op alles wat op ons pad komt en onszelf isoleren is ook geen optie. We moeten ervaringen opdoen om te groeien als persoon en soms moeten we risico's nemen om uit onze comfortzone te stappen. Maar dat is niet voor iedereen het doel. Mensen bepalen zelf hoe ver ze willen gaan en in sommige gevallen kan een ervaring te pijnlijk zijn, waardoor iemand geen nieuwe uitdagingen aankan. In die gevallen kunnen we niet oordelen of iemand forceren.

Het vergt moed om ervaringen om te zetten in bruikbare informatie voor de toekomst, maar het is niet gemakkelijk. Hoe meer we de donkere en lichte kanten van het leven zien als noodzakelijk om te groeien, hoe makkelijker het wordt om ze te omarmen en volledig te ervaren. Wat ons tijdens die ervaring bepaalde emoties heeft bezorgd, zal bepalen hoe we naar een volgende, vergelijkbare ervaring kijken. Het is niet de buitenwereld die ons straft (dan ben je een slachtoffer), maar de ervaring die ons iets over onszelf laat zien (dan behouden we de controle over ons leven), ongeacht of die ervaring goed of slecht was."

Empathie tegenover onszelf en anderen

Mensen die zware tragedies in hun leven hebben meegemaakt, zoals het verlies van een kind of geliefde door onrecht of een ongeval, krijgen harde lessen te verduren. Het zou ongepast zijn om te suggereren dat zij iets uit deze ervaringen moeten leren, laat staan om dit te verwoorden als iets dat uiteindelijk wel zal overgaan. Diepe rouw kan een persoon zijn hele leven tekenen en zelfs in de laatste momenten nog aanwezig zijn. Laat er geen misverstand over bestaan dat niemand dit ooit verdient heeft. We moeten te allen tijde empathisch blijven, zowel tegenover anderen als tegenover onszelf. Ook al lijkt het soms alsof anderen meer geluk hebben of betere ervaringen opdoen, we moeten beseffen dat dit enkel onze perceptie is, gekleurd door onze eigen ervaringen. Wat iemand binnenin doormaakt of heeft meegemaakt, weten we nooit, dus we moeten altijd voorzichtig zijn voordat we oordelen vellen.

We kunnen niet aan de zijlijn van het leven blijven staan en wachten tot het ons overkomt. We mogen ook niet verwachten dat het leven ons uitsluitend geluk en voorspoed zal brengen. Soms moeten we moeilijke hindernissen overwinnen die ons als persoon zullen helpen groeien en een beter mens maken. In het beste geval zullen deze ervaringen onze scherpe randjes enigszins afvlakken.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Spiritualiteit

Negatieve energie: do's & don'ts bij het gebruik van witte salie

Je eigen energie of een oude en negatieve energie van iemand anders of een plek zuiveren: dit wordt…

Lees meer
Astrologie

Ram, jouw jaarhoroscoop 2024-2025

Het sterrenbeeld Ram is jarig als de maanden maart en april hun intrede doen. Met de jaarhoroscoop…

Lees meer
Astrologie

Maanstanden 2024: een handig overzicht

Ook in 2024 zijn we elke maand onderhevig aan een Nieuwe Maan en een Volle Maan. Een belangrijk…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom