26 mei 2024 - Spirituele Bloom Fair Park ter Walle Menen >

De zin en onzin van het dagboekschrijven.

Inspiratie
Sofia van Nuffel
12/08/2021
De zin en onzin van het dagboekschrijven

In onze gedigitaliseerde wereld zijn we het schrijven met de hand verleerd. Notities, lijstjes en memo’s tikken we razendsnel in op onze smartphones, tablets en laptops. In dit digitale tijdperk is schrijven met de hand niet vanzelfsprekend en soms zelfs achterhaald. Nochtans, en vraag dat maar aan rasechte schrijvers, kan niets tippen aan het gevoel van schrijven op papier. Het geluid van krassende pennen, de geur van het papier en het vlekken van de inkt dragen juist bij aan de charme van het schrijven met de hand. Het bijhouden van een dagboek is een uitstekende manier om vandaag de dag toch nog te kunnen genieten van deze bijna verleerde kunst. Gelukkig keert het tij en is het dagboekschrijven aan een opmars bezig. Online schieten de schrijfcursussen als paddenstoelen uit de grond. Maar is dagboekschrijven wel iets wat je kan aanleren?

Iedereen kan dagboekschrijven

”Paper has more patience than people - Anne Frank”

Je hoeft absoluut geen literaire schrijver te zijn om te kunnen dagboekschrijven. Toch is het niet voor iedereen weggelegd. Je kan de drang voelen om allerlei dingen op te schrijven zoals to-dolijstjes of agendapunten. Maar dagboekschrijven zelf is iets volledig anders en valt onder het vrije schrijven. Niets moet, alles mag. Geen restricties, lijntjes, regels of een publiek waaraan je je moet verantwoorden. Dagboekschrijven lucht op. Je schrijft namelijk om te reflecteren, om te dromen, om uit een complexe gedachtegang te ontsnappen of om gewoon het gevoel te hebben dat je je verhaal kwijt kan als er niemand luistert.

Het bijhouden van een dagboek is in opkomst en er zijn tal van mogelijkheden waarbij je het dagboek schrijven kan leren. Maar de schoonheid van het dagboekschrijven schuilt zich juist in de vrijheid die je jezelf geeft. Het is zalig om te kunnen ‘schreeuwen’ als je woedend bent zonder dat je enige schade aanricht. Je richt je emoties naar niemand specifiek, maar toch heeft het schrijven een bevrijdend effect. Heerlijk toch?

Just do it!

Gezien de vele ontberingen en restricties die het coronatijdperk kenmerken en de grote belevingswereld die daardoor binnenin jezelf opgesloten zit, kan dagboekschrijven je naar plaatsen brengen die je anders niet onder de loep zou nemen of verkennen. De onontgonnen regionen van je ziel, de minder aangename plekken van je schaduw en je hartroerselen zijn allemaal vrij spel zodra je begint met het neerpennen van emoties, gebeurtenissen en gedachten. Maar deze materie hoeft helemaal niet zwaar van aard te zijn. Je kunt ook schrijven over wat je had willen eten of de dingen die je nog wil kopen. Het schrijven zelf is vaak al een daad van mindfulness.

Dagboekschrijven is ook helemaal niet zo moeilijk. Deze laagdrempelige activiteit vereist niet meer dan pen en papier. Ook lekker low budget dus. Maar het fijnste is natuurlijk het aanleggen van een mooi schriftje of een luxueuze notebook. Gun het jezelf om daarin te investeren. Zeker als het kan bijdragen om er graag in te schrijven. Het moment dat je verlangt naar het schrijven, is dat een goede indicatie dat je de smaak te pakken hebt. Maar je moet ergens starten. Gewoon beginnen en doen dus.

Jouw handschrift verraadt wie je bent

Het leuke aan dagboekschrijven is dat het altijd en overal kan. Zelfs de kleinste hoek van een slaapkamer kan je omtoveren tot een aangenaam schrijfplekje. Een plaats die je dan alleen gebruikt om te reflecteren en te reizen in je ziel. Maar schrijven in je dagboek kan overal. In de trein, in het park en in de tuin om maar een paar voorbeelden te geven. Op momenten waarop je je dagboek niet bij de hand hebt, kun je je gedachten stroom opnemen om het vervolgens later neer te schrijven.

Met de hand schrijven heeft een kalmerend effect. Als je schrijft over je emoties, verandert je handschrift mee met de emoties die je op dat moment voelt. Soms worden je letter ronder, boller en harmonischer of juist compleet onleesbaar. Je handschrift verschuift naar boven toe aan het einde van een zin of juist omlaag afhankelijk van je mood. Je zou je dagboek eens kunnen voorleggen aan een grafoloog, iemand die handschriften analyseert, om zo tot interessante inzichten te komen. Zij kunnen aan de hand van je geschrift perfect zien welke persoonlijkheid je hebt.

Dagboeken herlezen

Sofia Van Nuffel Dagboekschrijven Bloom online 2021 augustus staand

Als je in het verleden al dagboeken bijhield, kan het leerzaam zijn om ze eens opnieuw open te slaan. Door je dagboeken eens terug te lezen, zul je zien dat je de afgelopen jaren een groei hebt doorstaan. Dagboeken laten zien dat je niet stil staat in het leven. Ondanks dat het soms voelt alsof elke dag hetzelfde is, ga je wel degelijk vooruit. Het kan vreemd zijn om te lezen dat je in het verleden misschien wel bepaalde gevoelens voor iemand had terwijl dat nu, jaren later, niet meer het geval is. Dit benadrukt nog maar eens de vergankelijkheid van alles. Dit helpt ook om toekomstige gebeurtenissen makkelijker te relativeren.

Wat met dagboeken als je er niet meer bent?

Mocht je al eens nagedacht hebben over een niet-materiële erfenis, dan is een dagboek een geschikte herinnering aan jezelf als je er niet meer bent. Maar zijn jouw schrijfsels wel bedoeld voor een publiek? Een dagboek is getuige van je diepste geheimen en gevoelens. Het is meer dan begrijpelijk dat je niet wil dat anderen dit lezen. Maar aan de andere kant is het een herinnering voor je kinderen en kleinkinderen. Het valt te vergelijken met het plotseling vinden van de prachtstigste liefdesbrieven als je een ouderlijk huis leegruimt. Je leert een geheel andere kant van iemand kennen. Je dagboeken kunnen een extra mooi aandenken voor je kinderen zijn als je er zelf niet meer bent.

Maar je mag er natuurlijk ook altijd voor kiezen om je dagboeken te verbranden. In sommige gevallen is het beter als geheimen mee het graf ingaan.

Alle notitieboeken om te beginnen met dagboekschrijven vind je in de onze webshop!

In de Bloom Shop notitieboeken

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Lente-equinox 2024: wat mag jouw sterrenbeeld verwachten?

Het einde van de winter en de start van een nieuw begin: de lente-equinox wordt beschouwd als het…

Lees meer
Dossier 2024

Tarot- en runenlegging • Wat brengt 2024?

Wat kunnen de Tarotkaarten en de runen ons vertellen over het nieuwe jaar 2024? Nathalie (Tarot) en…

Lees meer
Numerologie

NUMEROLOGIE • Uitdagingen en kansen in het komende jaar

2024 is nu inmiddels goed opgestart. Velen worden een nieuwe energie gewaar. Dankzij astrologie,…

Lees meer
Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom