Summer Bloom Festival - Oostende - tickets >

Geef je creativiteit een boost met deze 7 tips

Inspiratie
Sofia van Nuffel
02/06/2021
Geef je creativiteit een boost met deze 7 tips

Creatief zijn: makkelijker gezegd dan gedaan volgens velen. Niet iedereen is gezegend met een neus voor creativiteit. Maar... er is goed nieuws! Iedereen kan deze eigenschap namelijk bij zichzelf aanwakkeren. Ook in jou schuilt er dus een heuse creatieveling. Door bewust gebruik te maken van een bepaald deel van je hersenen, dat door teveel routine volledig kan stilgevallen zijn, kan ook jij je artistieke kant leren triggeren. Benieuwd geworden? Lees dan mee...

Creativiteit beïnvloedt hoe we naar de wereld kijken. Het geeft een vernieuwend perspectief aan een gebeurtenis of een tegenslag. Door onze artistieke kant aan te spreken, krijgen we de mogelijkheid om te evolueren. We leren makkelijker met hindernissen omgaan als dingen niet lopen zoals we dat hadden willen zien.

Door out of the box te denken, leer je sneller oplossingen te vinden voor problemen. Deze artistieke denkwijze zorgt ervoor dat je geïnspireerd en gedreven bent in je passie of beroep. Zonder creativiteit zouden we stilstaan. Er zouden geen uitvindingen gedaan worden en het leven zou een stuk onaangenamer zijn. Creatief bezig zijn zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat je rustig wordt.

Creativiteit is gelukkig geen aangeboren talent, maar eerder een kwestie van oefenen. Iedereen kan creatief worden. We dienen ons ervan bewust te zijn dat we er zelf voor kiezen of we onze artistieke kant aanwakkeren of niet. Bloom helpt je alvast op weg met 7 handige tips zodat ook jij in een creatieve flow belandt.

7 tips om je creativiteit te stimuleren

”Creativity is intelligence having fun - Albert Einstein”

1. Wat inspireert je?

Inspiratie heeft een hoge trilling en zou je een ‘godsgeschenk’ kunnen noemen. Inspiratie komt via ons en is niet van ons! Dit wetende kan je je realiseren dat iedereen er dan ook gebruik van kan maken. Alleen zijn we vaak zelf degenen die ons de toegang daartoe ontzeggen. Indien je een creatiever pad wil bewandelen, kan je starten met even stil te staan bij wat jou werkelijk inspireert. Is dit muziek? Of bepaalde gedichten of lectuur? Wat inspireert jou om de dingen meer diepgang en inzicht te geven?

2. Start journaling

Start een dagboek van jouw dagelijks leven. Volg jezelf enkele weken consequent op via een dagboek dat je nadien nog kan herlezen. Neem hier echt de tijd voor. Duid met een kleurtje in jouw dagboek aan waar je graag meer verdieping of creativiteit in zou willen. Dat kan gaan over hele kleine dingen. Zoek het om te beginnen niet te ver. Laat jouw fantasie de vrije loop. Zet voor jezelf een ‘streefmoment’ vast. Leg dit allemaal vast in jouw dagboek. Volg maandelijks op. Noteer ook wat goed loopt en niet alleen wat nog beter kan. Wees mild voor jezelf.

3. Sta open voor het leven

Probeer jezelf open te houden. Je zit waarschijnlijk vast in een dagelijkse sleur. Rij eens op een andere manier naar je werk of neem de fiets of de trein. Neem die loopbaanonderbreking die je al zo lang uitstelt. Plan een reis. Volg eens een avondcursus over een voor jou geheel onbekende topic. Probeer eens contact te maken met mensen waar je normaal gezien niet mee praat. Leef je eens in in hun gedachtegang. Stap gewoon eens even uit je routine. Stap uit je comfortzone. Bewust.

4. De waarde van stilte

Hoeveel tijd of waarde hecht je aan stilte? Stilte vraagt niet perse naar een dure retraite, maar eerder naar kostbare me-time. Ruimte voor jezelf. Een kamer voor jezelf, shoppen of gaan wandelen met jezelf. Iets doen dat jouw ziel voedt, maar dan alleen. Stilte zorgt ervoor dat onderdrukte zaken aan het licht kunnen komen. Stilte kan helpen opruimen.

”You can't use up creativity. The more you use the more you have - Maya Angelou”

5. Stroop de mouwen op

Kruip uit je hoofd en in je lichaam door iets te gaan doen met je handen. Je hoeft daarom niet plots een schilder of pottenbakker te worden. Start gewoon met simpele dingen die je kan doen in je dagelijks leven met je handen. De afwas terug eens met de hand doen, bloemen of kruiden planten of elke ochtend vijf minuten op je blote voeten in het gras lopen.

6. Zwerf doelloos rond

We zijn allemaal zo erg bezig met ‘setting our goals’ en ‘working hard’ dat er amper tijd is om gewoon eens te zijn zonder doel. Ga ergens heen met de wagen, de fiets of de trein zonder een doel voor ogen te hebben. Tijdens je tocht stop je op een aangename plaats waar je kunt mijmeren en rusten. Laat je aandacht gaan naar waar die naartoe wordt getrokken. Verwelkom de leegte en laat je gedachtestroom komen en gaan. Niets moet en alles kan. Makkelijker gezegd dan gedaan? Probeer het eens. Het verfrist de hersenpan.

7. Minder spullen, meer ideeën

Een schone lei kan zorgen voor een creatieve noot. Declutter bijvoorbeeld eens je keuken door je keukenkasten leeg te maken. Als je graag kookt kun je eens proberen om bijvoorbeeld ‘vanalles’ te maken met ‘niets’. Geef jezelf experimenteerruimte zonder kookboek en zorg voor enkele gewillige proefkonijnen. Ontdoe je ook van te veel kleding die je niet meer draagt of combineer eens iets dat je al hebt helemaal anders. Shop eens in de kringloopwinkel en verander het kledingstuk. Dit stimuleert zowel de spaarpot als de creativiteit.

Creatief zijn of worden hoeft echt niet moeilijk te zijn.
Wanneer je de noodzaak voelt, moet je het vooral gewoon doen!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

 • >

  8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • >

  toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • >

  EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • >

  kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • >

  unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom