Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Hoe kan een terras invloed hebben op spirituele factoren?

Huis & Thuis
Gastschrijver
13/02/2024
Hoe kan een terras invloed hebben op spirituele factoren?

Een terras kan op verschillende manieren invloed hebben op spirituele factoren. Het biedt een ruimte voor rust en reflectie, wat essentieel is voor persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling. Je hebt hier de kans om te mediteren, te lezen of gewoon in stilte te zitten, wat kan helpen bij het vinden van innerlijke vrede en het verbinden met je diepere zelf. Bovendien kan de nabijheid van natuur en buitenlucht op een terras je helpen om je meer verbonden te voelen met de aarde en het universum, een concept dat vaak wordt benadrukt in spirituele praktijken. De visuele, auditieve en olfactorische ervaringen van een terras, zoals het zien van planten, het horen van vogelgeluiden of het ruiken van bloemen, kunnen je zintuigen prikkelen en bijdragen aan een gevoel van welzijn en spirituele harmonie.

Is buiten mediteren beter dan binnen mediteren?

Image book candle edited

Of buiten mediteren beter is dan binnen mediteren hangt af van je persoonlijke voorkeuren en wat je zoekt in je meditatiepraktijk. Buiten mediteren kan je in direct contact brengen met de natuur, wat een versterkend effect kan hebben op je gevoel van verbondenheid met de wereld om je heen. Het kan je helpen je meer geaard en vredig te voelen, dankzij de natuurlijke omgeving, frisse lucht, en het geluid van de natuur, zoals vogels en ruisende bladeren.

Aan de andere kant biedt binnen mediteren een meer gecontroleerde omgeving waar je minder snel wordt afgeleid door externe factoren zoals het weer en geluidsoverlast. Dit kan vooral nuttig zijn voor beginners of mensen die zich gemakkelijk laten afleiden.

Uiteindelijk is de keuze tussen buiten en binnen mediteren persoonlijk en kan het variëren afhankelijk van je stemming, het weer, en je specifieke behoeften op dat moment. Het belangrijkste is dat je een praktijk vindt die voor jou werkt en je ondersteunt in je spirituele groei en welzijn.

Kun je beter mediteren op een dakterras of in een tuin?

Of je beter kunt mediteren op een dakterras of in een tuin hangt af van wat je zoekt in je meditatieomgeving en welke elementen je het meest aanspreken.

Mediteren op een dakterras biedt vaak een uniek gevoel van openheid en vrijheid. Je bent hoog boven de grond, wat een metaforisch gevoel van het loslaten van wereldse zorgen kan geven. Het uitzicht vanaf een dakterras kan inspirerend werken, vooral als je uitkijkt over natuurlijke landschappen of een stadsgezicht. Dit kan helpen bij het bevorderen van een gevoel van expansie en verbinding met de grotere wereld.

Mediteren in een tuin brengt je dichter bij de aarde en de natuur. Het directe contact met planten, de grond en mogelijk dierenleven kan je helpen je meer geaard en verbonden te voelen met de natuurlijke wereld. De tuin biedt een serene en levendige omgeving die de zintuigen kan stimuleren en bijdragen aan een gevoel van vrede en welzijn.

Beide omgevingen hebben hun eigen unieke voordelen en het beste hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Overweeg wat je het meest waardeert in je meditatiepraktijk: is het de hoogte en het uitzicht of de nabijheid van de natuurlijke wereld? Je keuze kan ook afhangen van praktische overwegingen zoals toegankelijkheid, privacy en comfort.

Als je zelf een terras gaat aanleggen, waar moet je dan rekening mee houden als je het spiritueel zo goed mogelijk wilt inrichten?

Afbeelding2 edited

Als je een terras gaat aanleggen met de intentie om het spiritueel zo goed mogelijk in te richten, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening kunt houden om een ruimte te creëren die rust, harmonie en verbinding bevordert.

 • Kies voor natuurlijke materialen
  Natuurlijke materialen zoals hout, steen, en bamboe resoneren met de energie van de aarde en kunnen helpen bij het creëren van een serene en geaarde sfeer. Een houten terras kan bijvoorbeeld ook helpen bij het bevorderen van een gevoel van verbondenheid met de natuur
 • Integreer planten en groen
  Planten zijn niet alleen visueel aantrekkelijk, maar ze kunnen ook helpen bij het zuiveren van de lucht en het brengen van levendige energie in je ruimte. Het kiezen van planten die rust en sereniteit bevorderen, zoals lavendel of bamboe, kan de spirituele sfeer versterken.
 • Creëer een focuspunt
  Een focuspunt zoals een waterpartij, een vuurplaats, of een beeld kan dienen als het centrum van je terras en kan helpen bij meditatie en reflectie. Waterpartijen zijn bijzonder nuttig voor het bevorderen van rust en het symboliseren van helderheid en stroming.
 • Houd rekening met de richting en locatie
  De positionering van je terras kan invloed hebben op de energiestroom. Overweeg de oriëntatie ten opzichte van de zon en windrichtingen. Sommige tradities, zoals Feng Shui, bieden richtlijnen voor het optimaliseren van de energiestroom en harmonie met de omgeving.
 • Zorg voor comfortabele zitgelegenheden
  Comfort is essentieel voor een ruimte waar je wilt mediteren en reflecteren. Zorg voor zitgelegenheden die ondersteunend en comfortabel zijn, zodat je je volledig kunt ontspannen en concentreren.
 • Gebruik zachte verlichting
  Zachte, natuurlijke verlichting kan een kalme en uitnodigende sfeer creëren. Overweeg het gebruik van kaarsen, lantaarns, of zonne-energie aangedreven lampen om een zachte gloed toe te voegen die de ruimte verwarmt zonder te overweldigen.

Door rekening te houden met deze elementen, kun je een terras aanleggen dat niet alleen mooi is, maar ook een krachtige plek voor spirituele groei en persoonlijke reflectie. Voor een extra touch kun je het beste kiezen voor planken voor terras die gemaakt zijn van hout met een verantwoorde afkomst. Je wilt natuurlijk niet dat je tijdens je meditatie moet nadenken over het onverantwoord omgaan met moeder natuur!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Chakra Meditaties: een Deep Dive in je binnenwereld

Kan chakrapsychologie je helpen bij je persoonlijke en spirituele ontwikkeling? Hoe blijf je uit…

Lees meer
Huis & Thuis

Verlicht je leefruimte: Een gids voor verschillende lampen en verlichtingsstijlen

Verlichting is een cruciaal element in elk huis. Het gaat niet alleen om het bieden van licht, maar…

Lees meer
Astrologie

Zonsverduisteringen en maansverduisteringen 2024

We besteden in dit artikel aandacht aan de zonsverduisteringen en maansverduisteringen 2024 en de…

Lees meer
Preorder | Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

 • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom