Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

Hoe creëer je een zen werkplek in huis?

Huis & Thuis
Bloom
23/10/2022
Hoe creëer je een zen werkplek in huis?

Een Zen werkplek draait om minimalisme, eenvoud en zuiverheid. Of je nu een groot kantoor of een klein kantoor hebt, het kan gemakkelijk worden omgezet in een Zen-kantoor om ervoor te zorgen dat wanneer je naar je werkruimte kijkt, je je benauwd en gelukkig voelt. Als je wilt ervaren hoe mentale rust er tijdens het werken uitziet, moet je het kantoor ombouwen tot een Zen-kantoor met behulp van de volgende tips.

Evalueer de ruimte en jouw behoeften

Zen draait om eenvoud. Daarom is het verstandig om te kiezen voor eenvoudig meubilair in plaats van meubilair met veel details of versieringen. Dit betekent echter niet dat je het kantoor moet inrichten met overdreven eenvoudige meubels. Ga gewoon voor het meubilair dat schreeuwt om verfijning en eenvoud.

Als je thuiskantoor alleen een computer, een bureaustoel en een bureau nodig heeft, dan kun je dit zo efficiënt mogelijk maken. Hoe kleiner en doelgerichter, hoe beter. Maar kies dan wel voor ergonomisch kantoormeubilair, om de juiste ontspanning en steun te geven tijdens het werken.

Zorg voor een bron van natuurlijk licht

Kunstmatig en hard licht kan leiden tot vermoeide ogen. Voor een ontspannen sfeer, overweeg een kantoor met veel natuurlijk licht. Daarnaast is het een goed idee om de TL-lampen te vervangen door CFL's om het op de natuur geïnspireerde licht na te bootsen.

Aardse kleur is een grote must have

Om een ontspannen, aardse sfeer te creëren, kies je voor aardse kleuren zoals beige, grijs, wit en andere zachte neutrale kleuren in de kamers. Aardse kleuren brengen onmiddellijk een gevoel van kalmte en creëren visuele continuïteit. Houd bij het nadenken over de kleuren van het kantoor rekening met vloeren, muren en meubels, alles als een samenhangend geheel.

De decoratie moet minimaal zijn

Decoratie vereist zorg en aandacht. Verder leiden ze af omdat ze de aandacht wegnemen. Houd daarom bij het creëren van een Zen-kantoor de decoratie minimaal. Neem alleen de items mee die je absoluut nodig hebt en verwijder alle andere mooie items uit het kantoor. Bij het kopen van kantoormeubilair voor een Zen-kantoor is het essentieel om je af te vragen waar het meubilair voor dient. Het is een geweldige tip om ervoor te zorgen dat je alleen de items koopt die je echt nodig hebt.

Rust uit met planten

Het is bewezen dat planten je stemming stimuleren en je cognitieve functie verbeteren. Beide helpen je om beter te werken. Zet een plant op of rond je bureau om te genieten van de voordelen en zie hoe snel je het verschil voelt. Als het in leven houden van iets anders je eerder stress geeft dan dat het je helpt innerlijke rust te bereiken, speel dan vals en ga voor een plastic plant. Het esthetische idee is er nog steeds.

Positie, positie, positie

Het valt niet te ontkennen dat als je werkplek een goed uitzicht heeft, je je beter voelt over het leven dan wanneer het naar een lege muur kijkt. Als je het zo kunt plaatsen dat je wat zonlicht krijgt zonder dat het afleidt, nog beter! Misschien moet je wat spelen om de ideale positie te vinden. Zet je bureau niet op één plek en laat het daar niet staan omdat dat zo handig is. Stap uit je comfortzone.

Zorg voor mentale ruimte

Rommel en chaos kunnen je mentaliteit beïnvloeden, dus het is een goed idee om alles wat je nodig hebt georganiseerd te houden en weg te doen wat je niet gebruikt.

Niet iedereen heeft een baan waarvoor alleen een laptop en een smartphone nodig zijn. Sommigen van ons hebben boeken, camera's en digitale tools nodig. De truc hier is om voor alles een plaats te hebben in je kantoorinrichting, en om alles wat je gebruikt terug te zetten als je ermee klaar bent.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Numerologie

NUMEROLOGIE • Uitdagingen en kansen in het komende jaar

2024 is nu inmiddels goed opgestart. Velen worden een nieuwe energie gewaar. Dankzij astrologie,…

Lees meer
Astrologie

PREVIEW // Jouw Chinese horoscoop 2024

In Bloom 2 - 2024 besteden we traditiegetrouw ruimschoots aandacht aan het Chinese Nieuwjaar en de…

Lees meer
Inspiratie

Ontdek de wereld

Word jij blij van de natuur en ervaar je een bepaalde rust als je in de natuur bent? Wil je graag…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom