Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

Stamboom of familiegeschiedenis achterhalen, zo doe je dat

Gelukkig Leven
Bloom
24/09/2022
Stamboom of familiegeschiedenis achterhalen, zo doe je dat

Het kan soms heel belangrijk zijn je stamboom te achterhalen of de geschiedenis van je familie, omdat er iets is dat je nodig bent voor het heden. Toch is dat vaak een tijdrovende klus, maar uiteindelijk zou je het gewenste resultaat kunnen behalen. Je geduld zal dus wel een klein beetje op de proef gesteld worden, omdat we vaak niet weten hoe we aan de slag kunnen gaan met de juiste informatie. Je zou een DNA test afkomst kunnen laten afnemen, maar dit is vaak ook een stuk lastiger dan je dacht. Wat weet jij al over de geschiedenis van je familie en waarbij jij de informatie voor nodig?

Wat wil je achterhalen?

Vroeger hadden we geen internet en dan kon je een stamboom of een DNA test afkomst enkel achterhalen door eropuit te gaan. Gelukkig hoeft dit tegenwoordig niet meer, want je kunt veel informatie vandaag de dag vinden via het internet. Hoewel een DNA test afkomst natuurlijk niet gaat via het internet en je hier nog steeds voor in actie moet komen. Wat je wilt achterhalen, zal ook bepalen hoe ver jij moet gaan om aan de juiste informatie te komen. Handig om te weten is wel dat het ook in de tijd, waarin we nu leven niet helemaal vanzelf gaat.

Online aan de slag

Vandaag de dag zijn er diverse mogelijkheden om online informatie te kunnen vinden over je stamboom. Zo zijn er verschillende registers die je kunt raadplegen, maar probeer op voorhand al zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Wist je dat niet alle informatie te vinden is in het register, dit heeft te maken met de privacygevoelige gegevens. Je zult dan allicht een afspraak in moeten plannen met het archief. Mocht je er in dit gesprek niet uitkomen, dan kunnen de medewerkers met je meedenken over de plek waar je wel terecht kunt voor de juiste informatie.

Wat als je vastloopt?

Het kan voorkomen dat je vast begint te lopen en je niet alle informatie kunt vinden, maar niet getreurd er zijn dan gelukkig nog wel enkele mogelijkheden om misschien toch aan meer informatie te vinden. Misschien ben jij een stap vergeten of heb jij iets over het hoofd gezien, wat natuurlijk niet eens zo gek zou zijn in de ellenlange zoektocht. Wist je dat je een bezoek aan de bibliotheek zou kunnen brengen? Hier zijn veel boeken te vinden die gaan over het onderzoek naar een stamboom. Soms komt het namelijk voor dat je online niet alles kunt vinden, dit heeft te maken met een bepaalde periode waarin deze online zal verschijnen.

Probeer een televisieprogramma te kijken

Er is een televisieprogramma gemaakt met daarin de zoektocht naar een familiegeschiedenis. Een bijzonder programma dat jou, zomaar eens nieuwe inzichten zou kunnen geven. Door dit programma te kijken, klim jij ook terug in het archief op zoek naar nieuwe aanwijzingen misschien. Dit zou erin kunnen resulteren dat jij ook precies vindt wat je zocht. Hoever ben jij al gekomen met de familiegeschiedenis?

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Exclusief interview met singer-songwriter Fia

Het interview met Fia vindt plaats op een winterse dag. We zitten alle twee met onze laptop in de…

Lees meer
Lifestyle

Bloom's shopping tips voor mei 2024

Iedere maand selecteert Bloom de mooiste, magische, spirituele verwennerijen speciaal voor haar…

Lees meer
Astrologie

Volle Maan in Boogschutter • 23 mei 2024 • Zoek levensvreugde

Op 23 mei 2024 om 15.52 uur voltrekt de Volle Maan zich in het sterrenbeeld (of liever:…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom