Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Waarom omarmen de beste techniek is om je leven te helen

Gelukkig Leven
Lucas Van Wateringen
29/06/2022
Waarom omarmen de beste techniek is om je leven te helen

Misschien vind je dit een gedurfde uitspraak, maar ik spreek wel uit ervaring. Met omarmen heb ik ruim de helft van de pijn in mijn leven geheeld. De vraag die rijst is dan: waarom wordt dit niet meer onderwezen, zowel thuis als vanuit school, zodat velen er hun voordeel mee kunnen doen? Het antwoord daarop is onwetendheid. Mensen weten vaak wel gehoord dat emoties omarmen helend kan zijn, maar hebben daar vaak geen praktische oefening bij, zodat het al snel een leeg begrip wordt. Vandaag breng ik daar verandering in, zodat je aan het einde van dit artikel precies weet hoe je jouw emoties kunt omarmen en welke voordelen dat teweegbrengt. Lees je mee?

Mijn eigen verhaal

Ik ben Lucas Van Wateringen en in het dagelijks leven ben ik tewerkgesteld als coach en mantelzorgmaatje. Al sinds mijn prille jeugd word ik geteisterd door verdriet, stress en angst. Gevoelens waarvan ik niet wist hoe ik ermee om moest gaan. De Nederlandse Geestelijke Gezondheidszorg kon niks meer voor mij betekenen.

Uiteindelijk kwam ik bij een zeer kundige alternatieve therapeut terecht. Telkens als ik een welbepaalde emotie ervaarde, vroeg ze me: 'Waarom omarm je deze emotie niet?' En hoewel ze het me geregeld vroeg, duurde het nog even voordat het kwartje ook daadwerkelijk viel. Steeds weer als ik me slecht voelde en de gedachten en emoties door mijn lichaam en geest raasde, riep ze: 'Lucas, omarmen!'. En ja hoor, dan werd het weer rustiger. Het viel me op dat hoe meer ik dat deed, hoe sneller het rustiger werd.

Je heelt niet alleen de pijn in het nu, maar ook in je verleden

Lucas Gast Blog Bloom Online Omhelsen

Het zit namelijk zo: veel van de pijn die we ervaren, is in werkelijkheid pijn uit het verleden die op dat moment getriggerd wordt. Als je deze pijn niet aanwezig laat zijn, niet goed doorvoelt, dan worden het triggers die geactiveerd kunnen worden. Nu je dit weet, is het ook begrijpelijk dat als je jouw pijn omarmt, je ook direct de pijn uit het verleden omarmt en daarmee dus heelt. Omarmen werkt direct. Soms duurt het wel even voordat je de techniek echt begrijpt. Daarnaast is het helen van je verleden wel een tijdrovend iets. Aan de andere kant zorgt het wel voor blijvende veranderingen en heel je echt die stukjes uit je verleden.

Het ligt er ook aan hoe groot je pijnlichaam (onverwerkte emoties en ego) is. Dat zal uiteindelijk meebepalen hoe snel je de onverwerkte emoties zal kunnen helen. Voor mijzelf was dit een proces dat jaren in beslag nam, omdat ik een heel pittig leven achter de rug heb. Bij m’n cliënten zie ik dat het vaak een proces van enkele maanden is. Zo kan iemand met suïcidale gedachten (maar er niet naar handelt) binnen een aantal maanden een shift maken naar positieve gedachten.

Maar hoe werkt dat dan precies, hoor ik je denken. Laat het me je uitleggen.

Dit is de techniek die je leven kan helen

”Je omarmt in feite die kleine jongen of dat kleine meisje die ook al deze emoties kende. Je kunt jezelf dus troosten en weer emotioneel in balans brengen aan de hand van aandacht, begrip, liefde, troost en geduld.”

Je kunt je vast wel herinneren dat je een keer stevig geknuffeld werd als kleine jongen of meisje door je ouders, of door iemand anders die belangrijk voor je was. Hoe voelde dit? Was dit niet even wat je op dat moment nodig had als klein kind? Waarschijnlijk werd je snel rustig, voelde je je getroost en opnieuw veilig. Vaak zie je dat, nadat ze getroost worden, kinderen weer vrolijk naar buiten rennen om verder met hun vriendjes te gaan spelen.

En precies net zo is het bij het omarmen van je emoties. Je omarmt in feite die kleine jongen of dat kleine meisje die ook al deze emoties kende. Je kunt jezelf dus troosten en weer emotioneel in balans brengen aan de hand van aandacht, begrip, liefde, troost en geduld.

Maar hoe ga je te werk?

Verleg je aandacht eens naar je voeten of handen. Je zult merken dat je dankzij je bewustzijn en je focus je bepaalde lichaamsdelen kunt bereiken. Nu is het echter zo dat de meeste emoties zich rond de buik, soms iets hoger, bevinden. Verleg nu je focus naar de emoties in je buik. Beeld je in dat je deze emoties omarmt. Let op! Ondanks dat deze omarming denkbeeldig is, kun je de emoties wel 'voelend' vastpakken.

Probeer nu die ene emotie eens troostend, geduldig, liefdevol en geduldig vast te pakken en volledig te omarmen. Net zoals je dat bij je eigen kind zou doen. Heb je geen kinderen? Dan kun je ook je neefjes of nichtjes als voorbeeld nemen of stel je jezelf als kind voor.

Dit zorgt ervoor dat als automatisch de bovenbeschreven kwaliteiten naar boven komen en dit precies is wat jouw pijn nodig heeft. Jouw pijn heeft deze erkenning, net zoals jij die van je ouders kreeg, nodig. Je bent nu dus daadwerkelijk de oude pijn aan het helen en je onderbewustzijn opnieuw aan het programmeren.

Vanaf nu ben jij de ouder

Velen van ons moeten bekennen dat onze ouders tekort schoten. Vaak zelf ook geconditioneerd en vol goede intenties. Maar als zij er niet voor ons konden zijn, wie dan wel? Juist. Jijzelf. En dat mag je nu beginnen doen. Je mag je eigen innerlijke kind gaan opvoeden en dat begint vaak bij het omarmen van alle emoties die je hebt.

Je zal merken dat je na maanden van training steeds sterker gaat worden en dat zelfs delen van je persoonlijkheid zullen veranderen. Je wordt vaak zachter, positiever en krijgt meer inzicht. En dat is ook niet onlogisch, want jouw innerlijke kind heeft nu een ouder die er onvoorwaardelijk voor dat innerlijke kind is. Op een gegeven moment (en dit kan jaren duren) integreert het innerlijk kind met jouw ziel en persoonlijkheid en zul je een mens zijn die in balans is en gelukkig is.

En dit allemaal dankzij één simpele techniek: het omarmen. Je kunt er meer over vinden op mijn blog.

Hopelijk heb ik vandaag kunnen bijdragen in het geluk van morgen.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Voeding & Gezondheid

Kies voor een leven in balans

Ben jij tevreden met hoe je leven op dit moment loopt of wil je liever iets veranderen? We hebben…

Lees meer
Inspiratie

Human Design en de Human Design Chart: wanneer oude wijsheid en moderne wetenschap zich met elkaar verbinden

Human Design, nog bij velen onbekend, wordt steeds populairder. Met de (grote hoeveelheid)…

Lees meer
Liefde & Relatie

Dromen en narcisme • deel 1

Veel, zo niet alles wat je droomt, heeft te maken met jezelf. De symbolische boodschappen in dromen…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom