Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

Auteur Karen Geens selecteert drie fragmenten uit haar eerste boek 'Lief voor mezelf'

Gelukkig Leven
Karen Geens
09/02/2024
Auteur Karen Geens selecteert drie fragmenten uit haar eerste boek 'Lief voor mezelf'

Midden in de nacht. Ik kan niet slapen, niet meer, dus staar ik wat voor me uit en loop een beetje doelloos door het huis. Tot ik opnieuw in de slaapkamer beland, mijn nachtkastje open en er met een smile tot achter mijn oren een boek uit grabbel. Weliswaar niet zomaar een boek. ‘Lief voor mezelf’, mijn boek. Mijn allereerste nog wel. Ik glunder, want nog steeds overvalt me een ijzersterk gevoel van trots. En wanneer ik er met de verwondering van een vijfjarig kind doorheen blader, zoeft het plots door mijn hoofd: ‘Misschien kan ik voor mijn volgende artikel drie korte fragmenten selecteren?’ Misschien wel ja. Waarom ook niet? Et voilà. Zo gezegd, zo gedaan!

Fragment 1: Kinderlijk verlangen

Ik zoek een ex-collega uit het onderwijs terug op. Terwijl ik haar vertel over de zoektocht naar mezelf en naar een geschikte job, leef ik me samen met haar driejarig zoontje uit in de speeltuin. Dat laatste mag je gerust letterlijk nemen. Ik leg me languit in het zand en geniet van de warme zonnestralen die mijn lichaam binnendringen. De kleuter haalt de ene na de andere frats uit. Ik moet er smakelijk om lachen en doe enthousiast met hem mee.

Mijn collega observeert mij heel even, tot ze plots zegt: ‘Eigenlijk wil jij gewoon door het leven gaan als een kind, altijd doen waar je zin in hebt.’ Vond ik dat in eerste instantie nog een bizarre en ietwat kwetsende opmerking, dan kon ik er nadien de schoonheid wel van inzien, want hoe mooi is het, wanneer andere mensen opmerken dat je de stem van je innerlijke kind hebt teruggevonden? Zeker als je weet dat ik haar lange tijd uit het oog was verloren.

Alles wat ertoe doet, met name belangrijke dingen des levens, komen op je pad – op het moment dat het zo hoort te zijn weliswaar – maar vooral op het moment dat je stopt met zoeken.

Karen Geens

Fragment 2: Zacht en mild

”Bloedserieus was hij – die ene regisseur met wie ik voor het eerst samenwerkte – maar het leek wel alsof hij in mijn ziel kon kijken.”

Hé, Karen.
Je bent slecht bezig.
Echt.
Niemand gaat ooit jouw boek kopen.
Je neemt altijd de verkeerde beslissingen.
Je werkt mensen op de zenuwen.
Je babbelt te veel.
En te snel.
Had ik al gezegd dat je lelijk bent?
Ontzettend lelijk.
Dat acteren … vergeet dat ook maar.
Niemand zal jou ooit bellen voor een rol.
Daarvoor ben je simpelweg te dik, te lelijk.
En speel je te slecht …

Dat ik een zweepje op zak heb. Altijd. Zo eentje dat ik te pas en te onpas bovenhaal om mezelf ermee van langs te geven. Bloedserieus was hij – die ene regisseur met wie ik voor het eerst samenwerkte – maar het leek wel alsof hij in mijn ziel kon kijken. Even later viel zelfs het woord zelfkastijding. Hoewel ik de man nog maar net kende, kan ik je verzekeren dat dat best even binnenkwam.

Was het de boodschap? Of de waarheid die erachter schuilging? Ik heb niet het minste idee, maar dát ik enigszins van mijn à propos raakte, kan ik je wel met zekerheid zeggen.

Fragment 3: Wees lief voor mij

Lange tijd heeft het me beziggehouden, een geknipte titel voor dit boek vinden. Af en toe popte er iets in me op, maar intuïtief voelde ik het nooit echt kloppen, tot er op een dag geheel ‘toevallig’ een kaartje in de brievenbus stak. Wie zoekt die vindt? Eerlijk, daar geloof ik werkelijk niks van. Alles wat ertoe doet, met name belangrijke dingen des levens, komen op je pad – op het moment dat het zo hoort te zijn weliswaar – maar vooral op het moment dat je stopt met zoeken.

Et voilà. Uiteindelijk heb ik nooit een titel gevonden. De titel heeft mij gevonden! Op het kaartje stond in blauw-rode letters volgende inspirerende zin gedrukt, een zin me nog elke dag troost weet te bieden: ‘WEES LIEF VOOR JEZELF VANDAAG … ik dacht ik herinner je er even aan.’ De puzzel viel in elkaar. Alles leek te kloppen … Het kaartje belandde zowaar naast mijn bed en de woorden op de flap van dit boek!

In deze authentieke getuigenis toont Karen de moeizame weg die ze de afgelopen jaren aflegde, een pad vol ups en downs, maar wel één dat haar dichter bij de stem van haar ware ik bracht, vol vreugde, creativiteit en (zelf)liefde.

Lief voor mezelf

In 'Lief voor mezelf' beschrijft Karen Geens het pad dat haar dichter bracht bij haar ware zelf. 'Lach maar, al staren ze je aan. Sprankel maar. En laat ze maar. Laat ze maar denken, al huil je tien minuten lang, als een klein kind, te midden van een groep volslagen onbekenden. Probeer maar, ook al voel je de daver in je stem en de twijfel in je hart. Als het niet lukt, probeer dan vooral nog een keer. Denk na bij elke stap die je zet, groot of klein, maar denk vooral niet te veel na. Heb vertrouwen. Je bent op de goeie weg. Wees dankbaar, dankbaar voor alle kleine dingen op je pad, al is het maar voor dat ene lieveheersbeestje dat net in je ooghoek verscheen op het moment dat je dacht dat je door de grond zou zakken. Je bent niet door de grond gezakt. Je staat er nog. En je staat heus niet alleen!'

In deze authentieke getuigenis toont Karen de moeizame weg die ze de afgelopen jaren aflegde, een pad vol ups en downs, maar wel één dat haar dichter bij de stem van haar ware ik bracht, vol vreugde, creativiteit en (zelf)liefde.

Boekreview Lief Voor Mezelf Karen Geens Profielfoto
Over auteur Karen Geens

Karen Geens (1992) studeerde af als master in het tolken aan de KU Leuven en startte haar carrière in het onderwijs. Ze speelt, schrijft, vertelt verhalen en brengt mensen met elkaar in verbinding, maar ze volgt in de eerste plaats - altijd en overal - haar hart.

Lief voor mezelf | Karen Geens | Prijs: € 20 | Pagina's: 114 | ISBN: 9789 0721 89363

Bekijk hier alle publicaties van Uitgeverij Bloom.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Lifestyle

Een warm begin van 2024

Het gloednieuwe jaar staat voor de deur en laten we eerlijk zijn, wie houdt er niet van een frisse…

Lees meer
Voeding & Gezondheid

Je eigen yogastudio inrichten bij jou thuis? Zo begin je eraan

Hou je ervan om yoga te doen maar heb je niet altijd zin om daarvoor de deur uit te gaan? Waarom…

Lees meer
Inspiratie

Kan het leren van talen de geestelijke gezondheid helpen?

Kan het beheersen van een nieuwe taal, zoals Engels, een positieve invloed hebben op onze…

Lees meer
Bloom 5 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom