Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

Emoties als innerlijke radar om je weg te vinden

Gelukkig Leven
Judith Lamboo
16/08/2022
Geef flow aan je leven

Een waar spiritueel leven betekent zoveel als moeilijke knopen durven door te hakken. Ook die keuzes, die onvermijdelijke soort, waarmee je eigenlijk liever niet te maken krijgt. Deze boodschap viel jaren geleden bij Judith Lamboo alvast niet in dovemansoren. En zoals steeds: wat eerst ingewikkeld leek, is achteraf gezien eigenlijk gewoon poepsimpel. Bijna nobel. Tezelfdertijd wakkerde die boodschap ook haar verantwoordelijkheidszin aan. Want probleemgebieden in je leven bekijken en analyseren, dat kan iedereen. Die problemen net niet als excuus naar voren schuiven om die harde beslissingen uit de weg te gaan, dat is een ander paar mouwen. Diep vanbinnen besef je maar al te goed dat ook die mindere dagen noodzakelijk zijn om je leven in beweging te krijgen, te laten stromen. Hoe je je leven zélf meer flow geeft, lees je hier.

Verlangens spreken de waarheid

Geef-flow-aan-je-leven-brein-Bloom-web

Ons brein, een geniaal vat vol mysterieuze mogelijkheden. Het limbisch systeem, dat emoties aanstuurt en regelt, levert bij menig neurowetenschapper meer vraagtekens dan antwoorden op. Emoties dobberen niet zomaar rond, als een eiland in de zee. Integendeel, gevoelens staan niet los van het denken en handelen. Ze kunnen met name het gevolg zijn van een welbepaalde handeling, of net de handeling in de hand werken – de oorzaak dus. Zo komen we vervolgens uit bij verlangens. Want ook hier spelen emoties een grote rol. Verlangens geven een indicatie over wie je bent én wie je aspireert te zijn. De meeste verlangens die je koestert, vloeien voort uit de 'mind' en worden gevormd door het wereldbeeld dat je hebt meegekregen tijdens je jonge jaren. Dat wereldbeeld legt vast welke waarden je koppelt aan bepaalde eigenschappen, een gegeven gedrag, attitudes... Kortom: het bepaalt wat jij als 'goed' of 'slecht' beschouwt.

Is het jouw diepste wens om op academisch vlak iets te betekenen? Dan is de kans heel groot dat het idee van een diploma als een noodzakelijkheid om in het leven te slagen er bij jou diep werd ingebakken. Maar… gevoelens vormen ook de basis van begeertes. Daarom is het altijd een prima idee om te achterhalen welk gevoel aan de basis van jouw verlangen ligt. Is dat liefde, vertrouwen, intuïtie? Of totaal iets anders? Maakt niet uit! Wil je iets bereiken, wetende dat dat succes je ouders blij maakt? Dan spruit dit verlangen voort uit de liefde voor je ouders. Maar het kan ook anders. Vormt angst - het gevoel niet goed genoeg te zijn - de basis voor je verlangen om gehoord te willen worden, te willen ervaren dat je er wél toe doet? Dan saboteer je zelf in feite je diepste wens. Enerzijds wil je doodgraag gehoord worden, anderzijds vind je jezelf het niet waard of acht je jezelf niet in staat om dat beoogde doel te bereiken. Deze situatie getuigt van een innerlijke strijd, die de flow in je leven verstoort.

Komt het verlangen zonder bewijsdrang?

De keerzijde van de medaille is helaas ook niet zonder gevaren. Ook als je verlangen voortvloeit vanuit een puur en oprecht gevoel, kom je voor een uitdaging te staan. Het is enorm spannend om je persoontje op de voorgrond te willen plaatsen. Om uit te komen voor wie je bent, waarin je gelooft en waarvoor je staat. Misschien ondervind je in het begin hinder van knikkende knieën, maar beetje bij beetje zal je de kracht krijgen om vorm te geven aan je missie. Een missie, het klinkt als een gewichtig woord, maar dat is het niet.

”Stel je eens voor dat angsten en negatieve overtuigingen je nooit wisten af te remmen. Wat gebeurt er dan? Zou je dan niet altijd voluit gaan voor je dromen, opnieuw en opnieuw, zonder enige twijfel? Het antwoord laat zich wel raden.”

Door te piekeren zinkt de moed je echter al snel in de schoenen. Hoe langer je over een wens tobt, hoe onbereikbaarder/onrealistischer je doel gaat ogen. Terwijl je in essentie alles op zak hebt om succes te oogsten. Je hoeft… alleen maar jezelf te zijn. Eenvoudig, toch? Gewoon, jezelf zijn. Helaas blijkt dit in de praktijk toch niet zo evident. De oorzaak is te wijten aan emoties. In heel wat ondernemerstrainingen heeft men de mond vol van het belang om je emoties te ‘managen’, om zo tot constructieve resultaten te komen. Vaak wordt hier jammer genoeg niet dieper op ingegaan. En dan heb je nog die individuen die claimen dat hun beslissingen gebaseerd zijn op pure logica, op feiten en cijfers. Wat zij net niet willen toegeven – of waar zij zich niet bewust van zijn – is dat alle gemaakte keuzes vooraf door een emotionele filter zijn gegaan. Het onderwezen worden in de invloed van emoties is bij elke training een absolute must.

Geef-flow-aan-je-leven-quote-Bloom-web
Geef-flow-aan-je-leven-kader-1-Bloom-web

Wanneer je je niet bewust bent van je emoties, laat je je gemakkelijker leiden door externe prikkels. Te denken aan romantische, zeemzoeterige reclamecampagnes, die erop gericht zijn om de emoties en het gedrag van de consument te beïnvloeden. De één ligt niet wakker van die subtiele verleidingen (en gaat er maar al te graag op in), de ander vindt reclame ongeoorloofd gemanipuleer door die multinationals die er enkel maar bij te winnen hebben. Wie in deze het bij het rechte eind heeft, laten we hier in het midden. Waar het in sé om gaat, is dat prikkels emoties bespelen. Wanneer je je hier niet van bewust bent, ben je een vogel voor de kat. Misschien maakt dit net onderdeel uit van het groeiproces dat we als mens doormaken: het leren bewust zijn van ons denken en voelen.

Geruststellende gedachten

Wees niet zo streng voor jezelf. Er bestaan geen morele absolute waarden, geen objectief ethisch 'goed' of 'fout'. Waar het net wél om gaat, is te leren groeien in overeenstemming met je emoties. Doorvoel, doorzie ze en laat los. Dat laatste vergeten we wel eens, uit angst om pijn te ervaren. Maar… pas wanneer je jezelf echt toelaat om te voelen, pas dan merk je dat je bepaalde aspecten van jezelf veel te lang hebt verwaarloosd. Misschien is het hoog tijd dat je jezelf wat zachter en beter behandelt. Dat je op je eentje ook gelukkig kunt zijn, zonder de bevestiging van de buitenwereld. Pas dan ligt de weg naar jouw doel volledig open en kan jij je verlangens botvieren. Reken maar dat jouw licht ver zal reiken!

Geef-flow-aan-je-leven-kader-Bloom-web

Flow is er altijd

Een belangrijk aspect in het leren ontdekken en beheersen van jouw emoties, is de flow in je leven. Die is altijd aanwezig. Soms kabbelt die flow gewoon naast je voort, terwijl jij je er wanhopig mee probeert te verbinden. Heb je soms het gevoel dat je altijd twee tellen te laat komt? Dat jij en de tijd geen goede match zijn? Dit is een signaal dat je niet langer meesurft op jouw flow. Hoe los je dit op?

Neem rust. Tijd voor jezelf om jezelf te resetten. Om het programma dat je tot dan toe volgde in dit leven te analyseren en vanuit een diepe motivatie voluit voor een andere frequentie te kiezen. Gewoon omdat je het waard bent. Jouw emoties wijzen je de weg. Maar vergis je niet, die weg is niet zonder obstakels. Soms zal je het zwaar te verduren krijgen. En nog vaker zal je het gewoonweg heerlijk vinden. Maar voorbij al die verschillende kleurrijke emoties weet jouw ziel heel zeker dat dit de juiste weg is, jouw weg.

Volg de weg van de groei. Zodat jouw licht vele harten kan raken.

Judith Lamboo (1980) is auteur van Geluk in Liefde en Leef Licht – Gids voor een lichter leven. Na haar studie Internationaal management en een flinke crisis begon ze te schrijven en verdiepte ze haar kennis over gedachten, emoties en energetisch healingwerk aan de Academie voor Psychodynamica. Meer info: www.lichtondernemen.be

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Lander Miro Vandenborre blikt terug op zijn eerste boek 'Op zoek naar Aurora'

Opnieuw zakken mijn schoenen in het zand van De Haan, daar waar het verhaal ‘Op zoek naar Aurora’…

Lees meer
Astrologie

Ram, jouw jaarhoroscoop 2024-2025

Het sterrenbeeld Ram is jarig als de maanden maart en april hun intrede doen. Met de jaarhoroscoop…

Lees meer
Spiritualiteit

Hoe je als Starseed hier op aarde kunt aarden

Sommige zielen zijn gewoon anders. Ze vinden hun plekje niet op deze aarde. Het gevoel hier niet…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom