Home

Overige

Mijn account

De wereld van Sofie - Onvoorwaardelijke liefde

Column
18/02/2020
Column Sofie Varrewaere: onvoorwaardelijke liefde

Van jezelf houden. Het lijkt iets negatiefs. Neigt naar egoïsme, zou je kunnen denken. Of arrogantie. Alsof van jezelf houden altijd ten koste van een ander moet. Zoals je in het vliegtuig bij nood eerst je eigen zuurstofmasker moet opzetten, en dan pas dat van een ander, zelfs als het je kind is. Onlogisch toch? Of niet?

Column Sofie Varrewaere Bloom Web

Helaas is het voor velen onlogisch. Eerst jezelf in veiligheid brengen en dan pas de ander, hoe belangrijk die ander ook voor je moge zijn. Als coach weet ik hoe noodzakelijk het is om eerst die spreekwoordelijke lamp op je eigen hoofd te laten branden voor je je licht op een ander kunt laten schijnen. Als ik keer op keer uitgeteld een sessie binnenstrompel, dan wordt mijn klantenlijst vanzelf korter. Maar ook je kind of reisgenoot heeft er niets aan als jij op het vliegtuig knock-out gaat omdat je toch zo vreselijk bezorgd was om zijn of haar welzijn.

Toch zie ik vele mensen die, ten koste van zichzelf, heel hard hun best doen om alles en iedereen tevreden en te vriend te houden, thuis, op het werk en alles daar tussenin. Ook ik bezondig me daar nog veel te veel aan. Dan denk ik A en zeg ik B. En daar gaat die lamp toch elke keer wat minder fel van schijnen. Je batterij loopt leeg in plaats van vol. Je baas die nog iets van je wil. Je kinderen die nu meteen willen horen dat het mag en dat (hoe) je het gaat regelen. Een klant die last minute, hoe onredelijk de verwachtingen ook mogen zijn, toch wil dat je nog je uiterste best doet om de klus voor het weekend te klaren. De liefde voor je partner, die alleen maar onvoorwaardelijk lijkt van jou naar hem (en niet omgekeerd). Om nog maar te zwijgen over de druk die je jezelf oplegt, zelfs als niemand daarom vraagt.

”Soms sta je zo ver af van jezelf, en besef je dat je daar enkel ben geëindigd omdat je 'goed genoeg' wou zijn.”

Wat als je vanuit zelfliefde wat vaker lui zou mogen zijn? Al was het gewoon om je batterij weer op te laden. Dan bedoel ik niet lui als in ‘bereikt niets in het leven’. Maar lui als in ‘zorgt goed voor zichzelf en neemt rust waar nodig’. Dat betekent ook neen zeggen, bewust keuzes maken, geen dingen doen waar je niet achter staat. Het wil ook zeggen: de verantwoordelijkheid daar laten waar ze hoort. Je geen zorgen maken over zaken waar je toch geen invloed op hebt. En duidelijk aangeven wat je wel en niet wilt. Thuis, op het werk, in je relatie. Dan hoeven we wat mij betreft niet met zijn allen voor de tv te gaan liggen, al mag dat natuurlijk ook. Als het maar iets is waar jij weer nieuwe energie van krijgt. Zodat jij morgen opgeladen je bed uit komt. Met zin in de dag en in het leven. Met liefde voor jezelf en voor de ander. En genoeg licht om dat te zien natuurlijk.

Het is oké om te houden van jezelf.
Zelfs onvoorwaardelijk ;)

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Jouw maankalender: mei 2020

De maancycli zijn van invloed op alle dieren, ook op de mens. Maar hoe kan je hier je voordeel mee…

Lees meer
Astrologie

Kinderen en astrologie: hoe bestaat je kind écht volgens zijn sterrenbeeld

Wat zegt het sterrenbeeld over je kind? We zijn nieuwsgierig naar het gedrag van de verschillende…

Lees meer
Inspiratie

Wordt tribing het nieuwe netwerken?

Ben je ondernemingsgezind, dan weet je dat netwerken hier een belangrijk onderdeel van uitmaakt.…

Lees meer
Bloom september 2020

Word een Bloom’er

  • 11 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je liefdeshoroscoop 2020, jaarhoroscoop 2020, ascendanthoroscoop 2020, je Chinese horoscoop 2020,...

  • onbeperkt gratis kaartleggen