Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Dromen en het weten: het absolute bewustzijn

Spiritualiteit
Jacqueline Voskuil
06/03/2024
Dromen en het weten: het absolute bewustzijn

Wat is het absolute bewustzijn en hoe werkt het? Dromenexperte Jaqcueline Voskuil, auteur van 'Het Grote Dromenboek', legt het uit aan de hand van droomvoorbeelden en -analyses. 'Intuïtieve ingevingen zijn bij iedereen diep vanbinnen aanwezig, ze wachten slechts op het juiste moment om naar het bewustzijn te worden gebracht', zegt ze. Hoe kijk jij naar jouw dromen? Laat je inspireren!

Het absolute bewustzijn

In mijn boek ‘Het Grote Dromenboek’ schreef ik dit over het absolute bewustzijn: 'Misschien heb je het wel eens meegemaakt in een droom. In de droom heb je er namelijk een broer bij, terwijl je in werkelijkheid geen broer hebt! Dat betekent dat je je niet bewust bent van je mannelijke krachten zoals doorzettingsvermogen, daadkracht en doelgerichtheid. Maar er is meer, een soort van weten. Dat je bijvoorbeeld wéét dat je zus zwanger is, terwijl zij zich dit nog niet realiseert. Dit is het absolute weten. Er valt niet aan te twijfelen. Zo heb ik zelf hiervan een voorbeeld: ik moest huilen toen een goede vriendin me vertelde dat ze de relatie met haar toenmalige vriend had verbroken. Ze vroeg me waarom ik zo moest huilen. Ik antwoordde haar oprecht dat ik het sneu vond dat die relatie niet werkte. Een dag later bedacht ik waarom ik zo in tranen was uitgebarst. Ja, ik vond het sneu, maar zo erg nu ook weer niet. Een jaar later kwam het antwoord als vanzelf: een onherstelbare breuk tussen die vriendin en ikzelf. Die dag voelde ik dus de toekomst, wat bij mij een immense huilbui uitlokte.'

Wat is weten?

‘Weten is kennis hebben van de bekende en onbekende omgeving door middel van eigen waarneming of overdracht van informatie. Kennis wordt opgeslagen in het geheugen. Weten is het bewust zijn van bepaalde gegevens omtrent je eigen leven, de omringende wereld of abstracte wereld’ (bron: Wikipedia). Oké, dus wat ik ken, bestaat. Zoals een stoel is een stoel en niet een hond.

Maar wat betekent: abstracte wereld? Ik weet het niet en heb het opgezocht: ‘Abstractie is het inductieve proces van het weglaten van alle niet-essentiële informatie en secundaire aspecten en vervolgens generaliseren om zo de meer fundamentele structuren zichtbaar te maken’. Met andere woorden, je komt meteen bij de kern. Om bij het voorbeeld van de stoel en de hond te blijven: wanneer je het over de stoel hebt, ga je niet praten over stijl, ontwerper en soort hout, maar je vertelt wel of de stoel goed zit of niet. En de hond? Die is gewoon lief, ras en eigenschappen doen er helemaal niet toe.

"Misschien fluisteren engelen je soms in dat iemand gaat overlijden en ervaar jij dat als ingevingen. Of misschien zijn het overledenen die je dit influisteren en ervaar jij dat als beelden. Ze doen dit omdat ze weten dat jij dit aankunt en omdat je iets belangrijks te vertellen hebt."

Uit een droomanalyse

Ingevingen, een droom en het weten

”Intuïtieve ingevingen zijn bij iedereen diep vanbinnen aanwezig, ze wachten slechts op het juiste moment om naar het bewustzijn te worden gebracht.”

Een tijd geleden kwam een vrouw bij me met het verzoek voor een droomuitleg. In het echt was haar tweede vader heel ziek. Ze had gedroomd dat hij ongeneeslijk ziek was. In haar droom zei hij dat hij er oké mee is en dat ze zich geen zorgen moet maken. Dat het bij het leven hoort.

Ik heb haar toen verteld dat de droom symbolisch was en heb haar een uitleg over haar droom gegeven. Een weekje later zei ze: ‘Ik ben inderdaad bezig met innerlijke struggles’. Toen vertelde ze iets over haar ingevingen: 'Morgen hoor ik pas of mijn tweede vader ongeneeslijk ziek is. Ik heb vaak voorgevoelens van naderend onheil, alleen ontbreekt het me aan het tijdstip. Ruim anderhalf jaar geleden zag ik al hoe hij kanker kreeg, dat gebeurde ook, en hij overwon het toen. Maar het beeld van hem in een doodskist bleef steeds terugkomen. Nu hoorde ik dat hij ernstig ziek is en mogelijk opnieuw kanker heeft. Op dezelfde manier zie ik in mijn dromen mijn partner en vader sterven aan kanker, soms met een getal erbij.

Ik heb vaak het gevoel dat ik iets al eerder heb meegemaakt, alsof het moment opnieuw wordt afgespeeld en ik vanaf dat punt verderga. Het klinkt diepzinnig, toch blijkt mijn voorgevoel vaak juist te zijn. Jouw e-mail is voor mij van onschatbare waarde. Zoals je ziet, klopt het allemaal weer precies. Op dit moment worstel ik vooral met acceptatie en verlatingsangst, zeker omdat ik dit weer zag aankomen. Dat mijn voorgevoelens bevestigd worden, beangstigt me ook. Kun je me hier ook iets over vertellen? Ik sta open voor jouw mening.’

Dit vertelde ik deze vrouw: ‘Zoals je ongetwijfeld weet, is diep voelend weten het absolute bewustzijn. Daar hoef je nooit aan te twijfelen. Ik realiseerde me net: misschien fluisteren engelen je soms in dat iemand gaat overlijden en ervaar jij dat als ingevingen. Of misschien zijn het overledenen die je dit influisteren en ervaar jij dat als beelden. Ze doen dit omdat ze weten dat jij dit aankunt en omdat je iets belangrijks te vertellen hebt.

Heb je weleens gedacht: ‘ik zou er iets mee willen doen’? Deze 'toevallige' ingevingen zijn juist duwtjes in de goede richting om daadwerkelijk actie te ondernemen. Onlangs hoorde ik iemand zeggen dat al die ingevingen diep van binnen bij iedereen aanwezig zijn. Ze wachten slechts op het juiste moment om naar het bewustzijn te worden gebracht. Bij jou lijkt dit steeds het geval te zijn. Het is bovendien niet zo vreemd dat je geen specifieke tijdsindicatie krijgt. Tijd is een concept dat door mensen is bedacht en bestaat eigenlijk niet. Onthoud dit: het ontvangen van al deze ingevingen en beelden is bijzonder en zeker geen toeval. Laat de controle los en kijk wat er gebeurt. Misschien brengt dit wel heel mooie dingen voort, dingen die je van tevoren nooit had kunnen bedenken.'

(lees verder onder de advertentie)

Droomvoorbeelden

Er was eens iemand die als kind al droomde dat zijn biologische ouders nog in leven waren. Zijn adoptieouders verzekerden hem keer op keer dat zijn biologische ouders overleden waren. Maar toch, hij bleef dromen over zijn moeder, levend en hem omarmend in haar armen. Veel jaren later kwam deze droom uit; de man kon zijn echte moeder inderdaad in de armen sluiten, alles dankzij die ene droom.

Soms dromen we ook over een magiër of een tovenares. Dat overkwam me voor ik aan dit artikel begon, omdat ik al lange tijd fictie wilde schrijven en het er maar niet van kwam. Waarom niet? Voordat ik aan mijn fictieschrijven begin, moet ik eerst een lange weg vol beren overwinnen: ‘Het lukt niet, het zal nooit worden gepubliceerd’, en meer van dat soort angsten. Maar dat zijn het, angsten. Ik hoef echt niet te twijfelen aan mijn schrijfwerk. Je kunt het vast al raden: die avond ben ik meteen naar mijn schrijfplek op zolder gegaan en heb ik verder gewerkt aan mijn roman.

Het collectief onbewuste

Zo heb ik nog veel meer voorbeelden van het weten. Nog eentje? Bij het schrijven van het boek ‘Dromen en alchemie’ had ik na lang werken op de computer ineens de absolute uitleg waar ik al heel lang mee bezig was: we leven allemaal in het onbewuste. Er was geen speld tussen te krijgen en eerlijk: ik was best een beetje trots op mezelf. Ik ging even achter de computer vandaan, zette de waterkoker op en terwijl ik wachtte tot het water kookte, pakte ik een boek van Carl Gustav Jung van de stapel (er lagen nog meer boeken van hem op deze stapel). Ik bladerde er wat doorheen en zag plots precies hetzelfde staan: we leven allen in het onbewuste.

Dit was geen toeval. Veel later las ik dat hier een woord voor is: kryptomnesie. Op de een of andere manier kwam ik bij het collectieve onbewuste. Dit is het onbewuste van iedereen en ik kon daar iets uit halen wat al eerder was geschreven, door Jung dus.

Het weten, het absolute bewustzijn: je hoeft er nooit aan te twijfelen. Je wéét.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Opening van de grensovergang in Rafah (Palestina): een horoscoopanalyse

Op 21 oktober 2023 om 9.00 uur Belgische tijd, wat overeenkomt met 6.00 uur GMT, kwam eindelijk het…

Lees meer
Astrologie

Uranus direct in Stier • 27/01 tot 01/09/2024 • Neem berekende risico’s

Op 27 januari 2024 gaat Uranus opnieuw direct lopen in Stier. De retrograde loop is dan voorbij en…

Lees meer
Spiritualiteit

Wicca & de Maan

"Eens per maand, en liefst wanneer de Maan vol is, zullen jullie bijeenkomen op een geheime plaats…

Lees meer
Preorder | Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom