Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Saturnus Retrograde in Vissen vanaf 17 juni 2023: stagnatie & contemplatie

Astrologie
Eva Vanooteghem & Esther Van Heerebeek
16/06/2023
Saturnus Retrograde in Vissen vanaf 17 juni 2023: stagnatie & contemplatie

Vanaf zaterdag 17 juni 2023 loopt Saturnus retrograde in Vissen en dit tot 4 november 2023. Eens de planeet van verantwoordelijkheid, structuur en karma aan zijn retrogradebeweging begint, breekt een bijzondere periode aan. Dus wat staat ons te wachten als deze strenge en beperkende planeet naar de gemoedelijke en fantasierijke Vissen verschuift?

Saturnus: heer van het karma

De planeet Saturnus regeert over discipline, verantwoordelijkheid en structuur maar wordt ook in verband gebracht met karma. Daarom wordt de planeet door velen ook wel de ‘heer van het karma’ genoemd. Karma vertegenwoordigt de lasten die we meedragen uit vorige levens. Het betekent letterlijk ‘de daad die we moeten verrichten om dit leven recht te zetten’. In dit leven dienen we een schone lei te creëren en al datgene dat we in vorige levens misdaan hebben recht te zetten. Saturnus zadelt je dan ook op met lastige situaties, zodat je de kans krijgt om jezelf te bevrijden en wijzer en verstandiger te worden.

Echter is Saturnus ook een sociale planeet. De uitwerking van sociale planeten zijn over het algemeen minder persoonlijk en beïnvloedt eerder hoe we ons verhouden tot de wereld als collectief. Saturnus heerst over tradities, de maatschappij en bestuurlijke instanties. Momenteel positioneert deze planeet zich in het waterteken Vissen. De plaatsing van Saturnus in Vissen port ons dan ook aan om met hernieuwde ambitie naar onze innerlijke groei te kijken. Welk (schaduw)werk hebben we te lang voor ons uitgeschoven? De strenge Saturnus dwingt ons nu dat gedeelte van onze spirituele ontwikkeling aan te pakken, ook als maatschappij.

Saturnus Retrograde: wat mogen we verwachten?

”Reflecteer over bepaalde keuzes die je hebt gemaakt in het verleden. Heb je daarbij mensen geschaad of benadeelt? Dit is je kans om het recht te zetten!”

De karmische planeet loopt eens per jaar retrograde. Saturnus kan je beschouwen als de strenge, maar liefdevolle vader. Zijn harde lessen bereiden ons voor op het leven. Om structuur te ontwikkelen en ons volledig potentieel te bereiken. Saturnus pakt ons hardhandig aan en schudt ons wakker als we dat nodig hebben, maar de planeet overstelpt ons ook met beloningen als we dat verdiend hebben en onszelf bewezen hebben.

Echter wanneer Saturnus retrograde door Vissen beweegt, dan keert deze energie zich inwaarts. Je voelt de drang om innerlijk werk te verrichten. Je wordt aangezet om te reflecteren en te contempleren over beperkingen, grenzen en verbintenissen. Als je dan tot de conclusie komt dat er iets moét veranderen, dan is deze retrograde periode het moment om in te grijpen. Daarnaast mogen we ook niet vergeten dat Saturnus de planeet van discipline en ambitie is. Tijdens een retrograde loop van Saturnus voelt het alsof het leven stilstaat. Alsof alles stagneert. Maar diep vanbinnen borrelt het. Daarom dat deze periode tevens geschikt is om na te denken over the bigger picture. Wat wil je nog bereiken in je leven? Welke wending wil je dat jouw carrière neemt? Met Saturnus aan je zijde ben je in een staat een plan uit de dokteren voor de lange termijn.

De tijd lijkt dus even stil te staan. Tijdens de retrograde fase is het mogelijk dat je merkt dat je je aandacht verliest en grip verliest op gebieden waar je al tientallen jaren hard aan hebt gewerkt! Het negeren van Saturnus' boodschap van volwassenheid kan riskant zijn.

Reflecteer eveneens over bepaalde keuzes die je hebt gemaakt in het verleden. Heb je daarbij mensen geschaad of benadeelt? Dit is je kans om het recht te zetten!

De verwerkelijking van jouw persoonlijk zielendoel

Het hoeft geen betoog dat met Saturnus, de planeet van orde en structuur, retrograde in het sensitieve teken Vissen de productiviteit op een lager pitje komt te staan. Je komt als het ware in een vertragingsmodus. Opeens is de vaart er helemaal uit. Toch biedt ook deze periode ongekende mogelijkheden, want nu het leven voor even geen achtbaan is, komt er tijd en ruimt vrij om gehoor te geven aan je intuïtie en rustig na te denken over je dromen en verlangens. Visualiseer je wensen en bedenk eventueel nu al een concreet stappenplan dat je na de retrogradebeweging in werking kunt doen treden.

Voel je vooral niet schuldig wanneer je niet of weinig onderneemt. Deze innerlijke voorbereiding is essentieel voor je groei en ontwikkeling en voor je latere welslagen, met name de verwerkelijking van jouw persoonlijk zielendoel.
Mensen met sterrenbeeld Vissen, ascendant Vissen, Medium Coeli in Vissen en Maan in Vissen zullen deze periode heel intens beleven.

Meer leren over astrologie?

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Inspiratie

Lander Miro Vandenborre blikt terug op zijn eerste boek 'Op zoek naar Aurora'

Opnieuw zakken mijn schoenen in het zand van De Haan, daar waar het verhaal ‘Op zoek naar Aurora’…

Lees meer
Dossier 2024

Voorspellingen 2024 • Spiritueel ontwaken, maatschappij en kinderen • In de ban van 2024

We zijn uiteraard nu al benieuwd naar wat 2024 voor ons in petto heeft. Bloom ging te rade bij…

Lees meer
Voeding & Gezondheid

De impact van voeding op je gemoedstoestand

Als je weet wat de impact van verschillende voedingsmiddelen is op je gemoedstoestand, kun je voor…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom