27+28 april Spirituele Bloom Fair Oktoberhallen Wieze >

Kies je relaties wijs door je intuïtie te boosten

Kies je relaties wijs door je intuïtie te boosten

We horen het onszelf zo vaak zeggen na het maken van beslissingen waarvan we spijt hebben: 'Ik had beter naar mijn hart moeten luisteren.' Dit is vaak zo bij relatiekeuzes die, achteraf gezien, niet bij jou blijken te passen. In mijn praktijk krijg ik regelmatig de vraag: 'Aloka, hoe kom ik dichter bij mezelf zodat ik sterkere relaties aantrek?' Eigenlijk zeg je dan indirect dat je controle over jezelf en over je relatiekeuzes wil herwinnen. In dit artikel zoom ik daarom in op ‘relatie en intuïtie’ omdat die twee woorden meteen in verbinding staan met onszelf.

Angst voor controleverlies

Angst voor controleverlies krijgt vat op je omdat het een van de minst makkelijk hanteerbare emoties is. We willen vat hebben op de dingen die gebeuren zodat we zoveel mogelijk kunnen voorzien.

Wanneer je echter heel dicht bij jezelf te rade gaat, zal je bemerken dat je op heel weinig vat hebt.

Als deze angst de drijfveer wordt achter je handelingen, treden allerlei doemscenario’s in werking. Daardoor moet je ook nog eens sterk genoeg zijn om een plan B achter de hand te hebben om die rampenplannen op te lossen. De puzzel ligt helemaal gesorteerd in je hoofd. Juist. Mijlenver weg van je natuurlijke flow: je intuïtie. Hello piekermodus, bye energie!

Bindingsangst is een mooi voorbeeld. ‘Als ik geen vaste relatie aanga, blijf ik de controle over mijn eigen leven behouden. Dan blijft het leven fijn zonder dat ik te diep gekwetst word.’ Stuk voor stuk gedachten en uitspraken die jou belemmeren om vrijuit te leven. Het zal je niet verbazen dat dit een van de meest voorkomende angsten is die mensen ervaren.

Hoe laat je die controledrang los? Right! Door het inzetten van je intuïtie.
Iedereen beschikt over een flinke dosis intuïtie, alleen vergeten we het maar al te dikwijls om deze tool in te zetten.

Waarom dan? Afgaan op je intuïtie betekent voor veel mensen een sprong in het diepe.

Met je ratio lijk je alles meer onder controle te hebben en de regie over iets hebben geeft ons doorgaans een vertrouwd gevoel. In pittige tijden willen mensen om je heen alleen maar ‘het beste’ voor je. Daarom krijg je wel eens goedbedoelde adviezen als: ‘Zorg eerst dat je jezelf en je situatie weer snel onder controle krijgt. De rest volgt vanzelf.’

Het bewaken van controle gebeurt echter vanuit onze ratio en die staat haaks op onze intuïtie.

Dankbaarheid en tevredenheid zijn twee codewoorden die jouw binnenwereld tot rust kunnen brengen. Het is prima zoals het nu is. En als het even niet zo lekker gaat, komt het ook goed! Want dan krijg je vast en zeker de instrumenten die je nodig hebt om moeilijke tijden te overwinnen.

Hoe kom je dichter bij jezelf?

Door intense tevredenheid. Wie tevreden is met het hier en nu, is ook dankbaar.
Dankbaarheid en tevredenheid zijn twee codewoorden die jouw binnenwereld tot rust kunnen brengen. Het is prima zoals het nu is. En als het even niet zo lekker gaat, komt het ook goed! Want dan krijg je vast en zeker de instrumenten die je nodig hebt om moeilijke tijden te overwinnen.

Makkelijker gezegd dan gedaan, want in deze fase leer je jezelf over te geven aan het moment en dus aan het universum. Je doet aanspraak op vertrouwen in plaats van wantrouwen.


Daarmee zeg ik niet dat je je hoofd niet meer hoeft te gebruiken, maar op deze manier zet je je angstscenario’s niet meer op de voorgrond. Hoe meer je het durft, hoe meer je op je intuïtie kunt voortvaren.

Wanneer je dichter bij jezelf staat, laat je je minder makkelijk misleiden door wat anderen van jouw (relatie)keuzes vinden.

Zo leer je vertrouwen op jezelf: tips & tricks

1. Test jezelf
Test jezelf door een berekend risico te nemen. Een voorbeeld: neem een heel andere route op de terugweg van je werk, dit zonder het inschakelen van je navigatiesysteem, en vertrouw op je innerlijk kompas. Je kunt niet te laat komen, en je kunt alsnog je navigatie inschakelen als je intuïtie je (nog) in de steek laat.

2. Mediteer

Dit klinkt, hoewel we al een in open tijdperk leven, soms nog ‘zweverig’.
Maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Neem je wel eens de tijd om snoozend wakker te worden?
Zo ja, dan weet je exact wat deze staat van zijn met je brein doet. Je geest is vrij en constructieve (veranderings)ideeën komen dan vaak vanzelf in je op.

Geboeid? Probeer deze meditatie.

3. Oordeel niet

Wanneer je een ander veroordeelt, veroordeel je ook een deeltje van jezelf.
Vaak veroordelen we juist de valkuilen die we zelf in het leven ervaren.

4. Zoek geen bevestiging bij anderen, wel via introspectie

Wanneer je voortdurend bevestiging zoekt bij de ander, geeft dat aan dat je in de knel zit met je zelfbeeld. Wanneer we ver van onszelf afstaan, is ons zelfbeeld niet goed waardoor we makkelijker gekwetst kunnen worden, zeker in partnerrelaties en in vriendschappen.

Daarom is introspectie essentieel zodat je keuzes maakt die écht bij je passen.

Je kunt aan introspectie doen door jezelf een aantal vragen te stellen.
→ Wat zijn mijn kernkwaliteiten?
→ Wat zijn mijn valkuilen?
→ Waar word ik snel door getriggerd?

5. Laat je ego los

Zodra je negatieve emoties ervaart zoals verdriet of angst neemt het ego (ons hoofd) dat razendsnel op. Als een op hol geslagen dictafoon, zodat je goed weet hoeveel verdriet of pijn je hebt.

Als je dan later (en dat kan véél later zijn) in een situatie komt die vergelijkbaar is met die eerdere keer, dan gaat het riedeltje weer af: ‘Pas op en kijk uit!’

Ga in diepere communicatie met jezelf om je intuïtie te boosten

Door het niet aanpakken van die diepere laag, waarin o.a. angst, verdriet en pijn liggen verankerd, raak je doorgaans gekwetst in relaties. Dat is meteen ook de reden waarom je steeds weer in dezelfde valkuilen trapt tijdens het maken van relatiekeuzes.

Nu je inzicht hebt in je échte ik en contact hebt gemaakt met je intuïtie is de kans veel groter dat relatievergissingen tot je verleden behoren.

Wees niet bang meer om de teugels los te laten. Leef voluit!

Aloka Liefrink is life coach/wellness-therapeute met veel praktijkervaring én auteur van psychologische trillers. In Bloom schrijft ze vooral over haar expertise als life coach. Aloka pakt er uit met herkenbare, maar ook niet-alledaagse issues. Dit in de vorm van korte en langere hapklare teksten. Jullie kunnen dan rekenen op haalbare tips & tricks om het leven fijn(er) te maken.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Liefde & Relatie

Dromen en narcisme • deel 1

Veel, zo niet alles wat je droomt, heeft te maken met jezelf. De symbolische boodschappen in dromen…

Lees meer
Astrologie

Kosmische events december 2023

We sluiten dit jaar af met een maand die propvol astrologische gebeurtenissen zit. De sterren…

Lees meer
Spiritualiteit

Midwinter • De kortste dag, de langste nacht

Tussen 20 en 23 december vieren we elk jaar Midwinter. Een nieuw zonnejaar zet zich in. Dit jaar…

Lees meer
Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom