Summer Bloom Festivals - Diest & Oostende - tickets >

De Grove Den: loslaten

Gelukkig Leven
Stella Sikkens
29/11/2018
De Grove Den: loslaten

Als we aan de den denken, dan voert die ons terug naar een sneeuwwit landschap. Maar ook op andere tijdstippen in het jaar kan hij jou van dienst zijn. Een dennenboom zit namelijk vol symboliek en barst van de positieve eigenschappen. De dennenappels zelf staan symbool voor vruchtbaarheid, terwijl de groene takken het eeuwige leven vertegenwoordigen.

Je hebt vast wel eens in een bos vol dennenbomen gelopen en de heerlijk frisse lucht ervan opgesnoven. En de afgevallen dennennaalden gaven je ongetwijfeld een heel aparte gewaarwording, een gevoel van intense verbondenheid met de aarde. Het doet iets met je longen, het schenkt je energie dankzij de zuurstof, en het is ontspannend tegelijk. De dennenboom kan 30 tot 40 meter hoog worden. Het is vaak moeilijk om een den van een spar te onderscheiden. Bij de den vormen de naalden een duo. De letter D die 'den' en 'duo' gemeen hebben, is hier het ezelsbruggetje. De grove den wordt het meest gebruikt bij klachten van de luchtwegen.

Duistere energieën verdrijven

In de Amerikaanse staat Washington leeft sinds 1991 een oorlogsveteraan in het Hoh-regenwoud, die zijn tanden poetst met dennenappels. Bij de indianen werden de dennennaalden gebruikt om de matrassen te vullen en om het ongedierte weg te houden.In de prehistorie waren de naalden een bron van vitamine C. In de 19de eeuw werd de den aangeplant omdat het hout geschikt was als stuthout in de gangen van de steenkolenmijnen. Het hout was bij de Grieken al geliefd en werd gebruikt bij het bouwen van huizen en schepen. Dit hout kennen we nu onder de naam 'grenen'. Nog steeds wordt dennenhout gebruikt voor meubels, kozijnen, deuren en drempels. De jonge scheuten van de boom dienden om bier te brouwen. Tijdens rituelen worden de takken in brand gestoken om heksen en andere duistere energieën te verjagen. Als je een dennenappel buiten aan een touwtje hangt, merk je aan de schubben welk weer het wordt. Openstaande schubben betekent mooi weer, maar van zodra ze dicht gaan, is er regen op komst.

Een beschadigde dennenboom maakt hars aan om zijn bast te helen. Dit hars komt dan vrij en door de grillen van de natuur wordt het barnsteen. Barnsteen wordt ook wel 'brandsteen' genoemd, omdat het brandbaar is en van zodra het gaat branden, ruik je het hars. De tabaksindustrie vervaardigt pijpen waarvan de mondstukken uit barnsteen bestaan. Van hars wordt eveneens terpentijn gemaakt, dat gebruikt wordt in de verfindustrie. Heel lang geleden werd het zelfs als brandstof gebruikt. In het oude Egypte diende terpentijnolie voor het mummificeren. De etherische olie hiervan is antibacterieel en antiviraal. Bovendien verdrijft de olie insecten als je ze in een brandertje verdampt. Voor het aanwenden van terpentijn als etherische olie doe je er goed aan een aromatherapeut in te schakelen. De olie mag in geen geval worden gebruikt tijdens de zwangerschap en ook niet bij kinderen jonger dan 6 jaar.

Barnsteen
is de nationale steen van Denemarken. De Romeinen en Grieken droegen barnstenen om hun nek om boze geesten te verjagen en ingeval van klachten ter hoogte van de luchtwegen. De steen was onder andere in de Bronstijd een belangrijk ruilmiddel.Barnsteen is nog altijd heel populair, vooral dankzij zijn geneeskrachtige werking. Hij heeft een gunstig effect op de schildklier. Hij mag gebruikt worden om het evenwicht van de chakra’s te herstellen, maar hij is vooral helend voor de zonnevlecht. Bij spijsverteringsklachten moet je eens barnsteen in een kan met water doen en regelmatig van het water drinken. Barnsteen verlicht de pijn bij baby’s die tandjes krijgen. En in Duitsland is het heel normaal dat honden kettingen van barnsteen dragen tegen vlooien en teken. Barnsteen brengt zon en warmte in je leven.

Terug naar de den nu. De etherische olie van de den helpt bij: klachten van de luchtwegen, zwakte, weinig energie, koude, nieraandoeningen, te weinig seksuele energie, spier- en gewrichtsklachten. Bovendien verhoogt de olie het concentratievermogen, ze maakt blokkades los en zorgt op die manier voor een betere doorstroming, zowel op lichamelijk als geestelijk niveau.

Een eenduidige boodschap: laat los!

Vroeger diende de schors van de den om er brood van te bakken. Vandaag de dag is dit weer in opmars, want het brood is bijzonder rijk aan vitamine C , vezels, mineralen en anti-oxidanten en bovendien helpt het het cholesterolgehalte te doen dalen. En wat te denken van de pijnboompitten? Er bestaan meer dan twintig soorten dennen die pijnboompitten leveren. Zij zijn een bron van vitamines, mineralen, eiwitten en essentiële olie, maar ze bevatten tevens jodium en zijn daardoor geschikt bij een traag werkende schildklier. Verder is er ook pijnboompittenolie en pijnboompittenroom in de handel.

In april en mei kan je de knoppen van de den plukken en hiermee kan je allerlei leuke dingen doen, zoals dennenknopsiroop maken, dennenknoppen in honing leggen en dan drie maanden wachten totdat de honing van de kracht ervan is doordrongen. Je kunt de knoppen gebruiken voor een verzachtend voetbad, maar je kunt er ook lekkere thee van maken.

Van de dennenappels kan je prachtige kransen maken of een slinger als guirlande. Of hang buiten wat dennenappels die als weermeter functioneren, want, zoals vermeld, kan je aan de schubben zien of het al dan niet zal regenen.

Dennen Appel Likeur Maken Bloom Web

Maak je eigen dennenappellikeur

Gebruik hiervoor een literfles die je kunt afsluiten. Vul de fles met een halve liter jenever of wodka, voeg hierbij 10 schoongemaakte dennenappels die geoogst zijn in juni en daarbij 80 gram bruine basterdsuiker. Roer dit alles goed door elkaar, sluit de fles zorgvuldig en laat die een maand in een donkere kast staan. Schud de likeur af en toe eens tijdens de periode dat hij in de kast staat. Na een maand giet je het mengsel af en heb je een heerlijke likeur.Je ziet dat het niet overdreven is te zeggen dat de den heel wat te bieden heeft.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Tweelingen, jouw jaarhoroscoop 2024-2025

Het sterrenbeeld Tweelingen is jarig als de maanden mei en juni hun intrede doen. Met de…

Lees meer
Astrologie

Volle Maan in Boogschutter • 23 mei 2024 • Zoek levensvreugde

Op 23 mei 2024 om 15.52 uur voltrekt de Volle Maan zich in het sterrenbeeld (of liever:…

Lees meer
Meditatie

Verbeter je slaap met slaapmeditatie

Dieper slapen, sneller in slaap vallen en een betere slaapkwaliteit. Mediteren klinkt ineens zo…

Lees meer
Bloom 5 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom