26 mei 2024 - Spirituele Bloom Fair Park ter Walle Menen >

De zoektocht naar je authentieke spirituele zelf

De zoektocht naar je authentieke spirituele zelf

In de huidige maatschappij lijkt alles in een flits voorbij te gaan. Wat vandaag trending is op sociale media, verdwijnt morgen alweer in de overvloed aan berichten. Dit constante bombardement zorgt ervoor dat mensen voortdurend op zoek zijn naar een onbereikbaar ideaal dat door diezelfde media wordt voorgeschreven als essentieel voor iedereen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het ontdekken van je authentieke spirituele zelf een uitdaging kan zijn. Velen van ons leven volgens normen en waarden die ons zijn opgelegd door de maatschappij en onze ouders. We vieren Kerstmis omdat het zo hoort volgens onze familie en omdat de hele wereld dit onbewust lijkt op te leggen. Maar is dit wel echt goed voor jou? Als je je blij en energiek voelt, dan is het een authentieke handeling voor jou. Maar als je het doet uit plichtsgevoel, terwijl je 's avonds moe en prikkelbaar bent, is het misschien tijd om je spirituele zelf te onderzoeken.

Het ontdekken van je eigen authenticiteit op spiritueel vlak zal niet gemakkelijk zijn. Het gaat in tegen alles wat je van jongs af aan hebt geleerd, en het kan je wereld op zijn kop zetten. Je verzet je tegen de heersende normen, maar dat betekent niet dat je zomaar het nieuwe kunt omarmen. Een botsing tussen deze twee is onvermijdelijk. En dat is het moment waarop je standvastig moet zijn. Je moet jezelf leren kennen en kritisch naar jezelf durven kijken.

”Het is een reis vol uitdagingen, maar de zoektocht naar je authentieke spirituele zelf is de moeite waard.”

Een grote uitdaging is het omgaan met (onbewuste) negatieve kritiek die je te horen krijgt, want wie wil er nu plotseling een andere religie hebben? Daarnaast zijn er de kritieken van de groep waar je bij wilt horen. Je wordt bestempeld als een "eendagsvlieg". Het is dus aan jou om je plek te veroveren in je nieuwe wereld. Door zelfstudie en zelfreflectie kom je al een heel eind. Het streven naar voortdurende groei is een belangrijk pad dat je leidt langs bergen en dalen, waarbij je steeds nieuw terrein verkent. Het verheldert je innerlijke overtuigingen, waarden en emoties.

Het is een reis vol uitdagingen, maar de zoektocht naar je authentieke spirituele zelf is de moeite waard. Het biedt je de mogelijkheid om je ware zelf te ontdekken, los van de verwachtingen van anderen. Het is een reis naar vervulling, waarbij je je eigen waarheid vindt en een diepere verbinding aangaat met jezelf en de wereld om je heen.

Je wordt dus als het ware de regisseur van je eigen spiritualiteit. En wanneer je uiteindelijk je eigen pad bewandelt, zullen veel alledaagse dingen in je leven niet meer bij je passen. Je kleding, muziekkeuze of zelfs de kleur van je muren kunnen ineens absurd lijken. Maar maak je geen zorgen! Het zijn jouw voorkeuren en de oordelen van je authentieke spirituele zelf die beginnen door te sijpelen.

Om het nog wat uitdagender te maken, kan twijfel opkomen. De sociale goedkeuring die je eerder ontving, blijft nu uit. Je past immers niet meer in de geconditioneerde wereld van je familie en vrienden. Ze begrijpen het niet. Ze hebben moeite met jouw nieuwe, authentieke ik. Ze noemen het zelfs je schijn-ik. En omdat goedkeuring in onze samenleving van groot belang is, is de verleiding om terug te keren naar je oude zelf enorm. De angst om deze goedkeuring (en daarmee ook je vrienden en familie) te verliezen, is aanzienlijk. Maar elke verandering, of het nu op spiritueel vlak is of op een ander gebied, waarbij je uit je comfortzone stapt, kan beangstigend zijn. En voordat je het doorhebt, wordt je zoektocht naar je eigen authentieke spirituele zelf afgebroken.

Daarom is het belangrijk om af en toe een pas op de plaats te maken. Breng rust in je nieuwe zoektocht. Haast je niet te snel. Laat jezelf wennen aan je nieuwe ervaringen en laat ook je familie en vrienden wennen aan jouw nieuwe ontdekkingen.

Het dragen van een kristal zoals de zonnesteen kan je mentale kracht vergroten, omdat het je helpt negatieve energie te verwijderen en je in contact brengt met je ware zelf.

”Neem de tijd om na te gaan of er momenten in je leven zijn geweest die twijfel hebben gezaaid over je geconditioneerde spiritualiteit.”

Spirituele authenticiteit houdt ook in dat je je eigen verleden onderzoekt. Misschien zijn er flarden van je authentieke spirituele zelf naar voren gekomen zonder dat je het hebt beseft. Neem de tijd om na te gaan of er momenten in je leven zijn geweest die twijfel hebben gezaaid over je geconditioneerde spiritualiteit. Verdeel je leven (vanaf je geboorte) in periodes van zeven jaar. Mediteer over elke periode als je je niet goed kunt herinneren wat er toen allemaal is gebeurd. Als je niets specifieks vindt tijdens een bepaalde periode, is dat geen probleem. En als de meditatie over het pad dat je al hebt afgelegd niets oplevert, is dat ook geen probleem. Het kan betekenen dat je nu pas je ware zelf begint te ontdekken.

Het is belangrijk dat je niet meegaat met de trends die elke maand veranderen. Een van die trends zou jouw ware spirituele zelf kunnen zijn, en dat wil je niet laten gaan omdat het niet past bij de volgende trend. Hier kan mindfulness helpen. Het biedt het perspectief dat je nodig hebt om na te denken over je acties, zodat je niet afdwaalt naar een oppervlakkig leven.

Je ware zelf is als zuurstof voor je ziel. Je zoektocht zal nooit volledig voltooid zijn. Elke stap die je neemt in de richting van jezelf, verdiept je eigenheid verder.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Liefde & Relatie

Dromen en narcisme • deel 2

Veel, zo niet alles wat je droomt, heeft te maken met jezelf. De symbolische boodschappen in dromen…

Lees meer
Inspiratie

Ontdek de kracht van belichaamde spiritualiteit

Wie was jij deze ochtend toen je je dag begon? Welk gevoel was aanwezig in je lichaam of…

Lees meer
Meditatie

Verbeter je slaap met slaapmeditatie

Dieper slapen, sneller in slaap vallen en een betere slaapkwaliteit. Mediteren klinkt ineens zo…

Lees meer
Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom