Summer Bloom Festival - Oostende - tickets >

Boost je intuïtie met behulp van Vedische technieken

Meditatie
Mia Claes
16/08/2023
Boost je intuïtie met behulp van Vedische technieken

De Veda, oudste overleveringen ter wereld. Wie Veda zegt, zegt kennis. Kennis van de natuurwetten die de altijd voortschrijdende evolutie van de schepping mogelijk maken, kennis over de aard van onze geest, de werking van ons lichaam en van de spirituele aard van de geest/lichaam coördinatie. Alhoewel het oorspronkelijk een mondelinge overlevering was, is de Vedische kennis in de loop der millennia uitgegroeid tot een omvangrijke literatuur met 40 verschillende aspecten. Hoe oud de Vedische overlevering is, kan niet met zekerheid worden gezegd. Het is nog altijd iets wat verder onderzocht wordt. Wel is er consensus over dat er in de wereld geen kennis is die ouder is. De oudste Veda is de Rik Veda, een verslag van menselijk bewustzijn en de connectie met de wereld.

De vierde bewustzijnstoestand

Het centrale thema in de Vedische literatuur is: “Kennis is gestructureerd in bewustzijn, en kennis is verschillend in verschillende bewustzijnstoestanden.” Iedereen kent de drie toestanden die we elke dag beleven: waak- slaap- of droomtoestand. Geestelijke en lichamelijke activiteit zijn in elke toestand totaal verschillend. De Vedische Rishi’s, die de Veda hebben samengesteld, spreken van een vierde toestand, Thuria, die verborgen ligt achter de gekende bewustzijnsvormen, waarvan de rechtstreekse ervaring deze drie ondersteunt en ons als mens de volledige realiteit van de schepping leert kennen. En die realiteit is niet enkel materieel, maar ook spiritueel. Het gaat overigens niet uitsluitend om intellectueel inzicht, maar ook om directe ervaring.

Boost je intuïtie door Vedische Technieken Mia Claes artikel Bloom 1

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid

In de nalatenschap van de Vedische Rishi’s zitten dan ook tal van systemen om de wezenlijke aard van onszelf en van de schepping te ervaren, opdat we de meest fundamentele vragen, die elk mens zich vroeg of laat stelt, zouden kunnen beantwoorden. Wie ben ik? Wat doe ik hier? En hoe zit deze wereld in elkaar? Het eerste antwoord dat we in de Veda vinden, is dat de materiële wereld slechts één facet van het leven is. De andere kant van de medaille is een absolute, eeuwige, onveranderlijke realiteit die niet kan ervaren worden vanuit de zintuigen, en die dus transcendent is. Ze kan ervaren worden in de vierde bewustzijnstoestand, door onze aandacht naar binnen te richten via de werking van onze geest, tot voorbij de fijnste vorm van ons denken.

Onze mentale capaciteiten spelen hierin een cruciale rol. Iedereen kan denken, en heeft de hele dag door ook gedachten
. We kunnen de geest voorstellen als een oceaan, met aan de oppervlakte bewegende golven, maar in de diepte absolute stilte. Elke gedachte is een luchtbelletje dat vanuit de diepte van de geest opkomt tot het aan de oppervlakte als een bewuste gedachte uiteenspat (zie luchtbeldiagram). In dat gedeelte is onze geest verbonden met de zintuigen, met waarnemen en doen. De fijnere niveaus van onze gedachten kennen we niet als we enkel aan de oppervlakte blijven. Soms gebeurt het dat we een helder idee hebben of een vermoeden van wat kan komen. Dan vangen we de gedachte op in een vroeger, fijner stadium van de luchtbel, minder uitgesproken, maar niet minder duidelijk. Dat is wat we 'intuïtie' noemen.

TM, de Transcendente Meditatietechniek

”Laat je geest reizen naar onbekende diepten, waar rust en inzicht samenkomen. In de stilte van Transcendente Meditatietechniek ontdek je de ware essentie van jezelf”

De vraag is dan waarom we niet elke gedachte op die manier ervaren? De reden daarvoor is dat de meesten onder ons niet het volledige denkvermogen benutten, maar enkel dat deel aan de oppervlakte, en dus slechts 10 tot 15% van wat menselijk mogelijk zou zijn. 85% is onbewust en moet verlevendigd worden. In de psychologie spreekt men van het onderbewuste, waar heel wat onverwerkte ervaringen het vrijelijk stromen van de mentale energie, en dus ook onze intuïtie, kunnen blokkeren. De belangrijkste Vedische techniek om die blokkades op te heffen en het contact met het zuivere bewustzijn aan de bron (opnieuw) mogelijk te maken, is in het Westen gekend als Transcendente Meditatie of kortweg TM. De techniek is bekend geworden in de jaren '60 van de vorige eeuw door de komst van Maharishi Mahesh Yogi, en die zoals zijn naam aangeeft een Maha-Rishi, een groot ziener en rechtstreekse exponent van de Vedische traditie was.

Transcendente Meditatie is een heel eenvoudige, natuurlijke mentale techniek die zowel geest als lichaam in diepe rust brengt, een alerte toestand dieper dan slaap. Er is heel veel onderzoek naar gedaan, inclusief de gevolgen ervan op de verschillende aspecten van ons leven. En zoals de Vedische geschriften beloven, heeft het een invloed op al onze dagelijkse ervaringen, zoals: een kwaliteitsvolle slaap, meer helderheid tijdens de dag, een grotere zelfzekerheid in onze omgang met anderen, en vooral een betere intuïtie. TM is eenvoudig te leren omdat het gebruik maakt van de natuurlijke neiging van de geest om zich verder naar binnen te richten als de eerste aanzet daartoe op de juiste manier wordt gegeven. Dat gebeurt in een persoonlijk onderricht, een initiatie volgens de oude Vedische traditie. Achteraf wordt TM een doe-het-zelf techniek, met respect voor ieders vrije wil.

Hogere bewustzijnstoestanden

A cover 01 belgium nl 1

Voor de volledige ontwikkeling van ons menselijk bewustzijn is TM de eerste stap. Deze ervaring, afgewisseld met normale activiteit, brengt ons in een vijfde bewustzijnstoestand, met specifieke kenmerken, lichamelijk zowel als geestelijk. Een verfijning van deze toestand brengt ons in een zesde toestand, met weer een hoger niveau van kennis en ervaring. De ultieme toestand is 'eenheidsbewustzijn', waarin we een volledige ervaring hebben van zowel de absolute realiteit als de wereld van de waarneembare schepping met al zijn lagen en verschillende niveaus. Het centrale thema is zelfrealisatie, een toestand die ook wel bekend staat als ‘verlichting’. Maar hierover meer in een volgende bijdrage.

In dankbaarheid aan Maharishi
Groeten van Miaji
Wordt vervolg

 • Meer over de Veda
 • Meer over hogere bewustzijnstoestanden
 • Meer over Vedische gezondheidszorg
 • Meer over de werking van TM en het proces van ontstressen

MIVS vzw

Het TM onderricht en andere Vedische technieken worden in België gegeven door het Maharishi Institute of Vedic Science, een organisatie zonder winstoogmerk die samenwerkt met 15 geaccrediteerde TM leraren, waarvan 10 in Vlaanderen. Deze personen genoten een intensieve opleiding om de techniek in al zijn zuiverheid door te geven. Meer info:
www.transcendentemeditatie.be

Meer lezen?

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

 • >

  8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • >

  toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • >

  EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • >

  kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • >

  unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom