Summer Bloom Festival - Oostende - tickets >

Astrologische huizen • Een reis door de 12 domeinen van het leven

Astrologie
Bloom
27/09/2023
Astrologische huizen • Een reis door de 12 domeinen van het leven

Astrologie is een eeuwenoude praktijk die mensen over de hele wereld heeft gefascineerd en vandaag actueler is dan ooit. Een belangrijk concept binnen de astrologie zijn de astrologische huizen, die de 12 domeinen van het leven vertegenwoordigen. Elke persoon wordt geboren onder invloed van deze huizen, die de energieën en invloeden symboliseren en ons leven vormgeven. In dit artikel duiken we in de betekenis en het belang van de astrologische huizen en ontdekken we hoe ze ons leven beïnvloeden.

Wat zijn astrologische huizen?

De astrologische huizen zijn twaalf delen van je geboortehoroscoop, ook wel de astrologische kaart genoemd. De astrologische huizen komen overeen met de 12 tekens van de dierenriem en vertegenwoordigen verschillende aspecten van het leven. Zo beïnvloedt de positie van de planeten binnen deze huizen hoe we ons gedragen, hoe we ons voelen en hoe we omgaan met de wereld om ons heen.

De betekenis van de astrologische huizen

Huis 1 in de astrologie (Ascendant): de persoonlijkheid en het zelf

Huis 1 wordt volgens de astrologie gedomineerd door Ram en de planeet Mars. Het teken waarin dit eerste huis ofwel de Ascendant staat, alsook de planeten die dit huis bezetten, geven inzicht in je uiterlijke verschijning, in je persoonlijke eigenschappen en kenmerken. Met andere woorden handelt dit huis over je persoonlijkheid en over hoe je op andere mensen overkomt. Dat gaat dan niet alleen over de ‘zichtbare aspecten van je karakter’ die je maken tot wie je nu bent, maar ook over de manieren waarop je persoonlijkheid zich in de toekomst kan ontwikkelen.

Astrologische huizen 12 domeinen van het leven Bloom Artikel 1
Huis 2 in de astrologie: waarden en bezittingen

Huis 2 wordt volgens de astrologie bepaald door het aardse teken Stier en de planeet Venus. Dit huis heeft betrekking op je bezittingen maar dat uit zich niet alleen in tastbare dingen. Plaatsingen in dit huis geven je een inzicht in alles wat van jou is. Dat kan gaan over de waarden die je hanteert, de waarde die je aan geld toekent, investeringen, je materiële omgeving alsook de behoeften en wensen die je koestert. Tot slot werpt dit 2e huis ook een blik op je eigenwaarde en talenten.

Huis 3: communicatie en leren

Huis 3 staat binnen de astrologie bekend als het 'huis van Communicatie'. Sommige astrologen noemen het ook wel het 'huis van het Delen'. Dit huis wordt geregeerd door het luchtteken Tweelingen en de planeet Mercurius en regelt hoe je communiceert en contact maakt met anderen. Communicatie betekent niet allen ‘iets dat wordt overgedragen, uitgewisseld of doorgegeven’. Daarom kijken astrologen naar dit huis voor meer informatie te verkrijgen over iemands schriftelijke en verbale communicatiestijlen en hoe ze kunnen omgaan met zichzelf, hun omgeving en degenen die ze goed kennen.

Huis 4: familie en de thuis

Het vierde huis wordt gedomineerd door Kreeft en de Maan en richt zich op familie, geschiedenis, tradities en afkomst. Huis 4 bevindt zich aan de onderkant van het astrologische wiel en wordt door astrologen beschouwd als fundamenteel voor het zelf, het leven en overtuigingen. Voor dit huis zou je bijvoorbeeld kunnen kijken naar hoe je je verhoudt tot je ouders of je eigen kinderen en hoe je jezelf en anderen liefhebt.

Huis 5: plezier en creativiteit

Huis 5 wordt in de astrologie geregeerd door het teken Leeuw. Leeuwen staan bekend als charismatisch, extravert en dynamisch, dus is het logisch dat het vijfde huis, die geregeerd wordt door de Zon en Leeuw, alles regelt wat te maken heeft met expressie en creativiteit. Huis 5 vertelt je iets meer over dingen die vreugde en voldoening geven in je leven, zoals kunst, cultuur, romantiek, spelletjes en hobby’s. Ook je kinderen vallen hier evident onder.

Huis 6: gezondheid en dagelijkse routines

De pragmatische Maagd heerst samen met Mercurius over het zesde huis. Huis 6 handelt over gezondheid, of de algemene toestand van lichaam en geest, op alle niveaus. Op die manier geeft dit astrologische huis je niet alleen inzicht in je fysieke gezondheid en in je relatie tot je lichaam, maar ook in je mentale en emotionele zelf, zoals hoe je reageert op tegenslag en gebieden waarop je persoonlijke groei kunt ervaren. Je kunt ook naar dit huis kijken om te leren over je ideale carrière en manieren om anderen van dienst te zijn.

Het zesde huis: een reis naar innerlijke balans en zorgzaamheid, waar heling en groei bloeien te midden van het alledaagse leven.

Astrologische huizen 12 domeinen van het leven Bloom Artikel 3

Huis 7: relaties en partnerschap

In het zevende tot en met twaalfde huis verschuift je geboortekaart van het persoonlijke naar het interpersoonlijke niveau, of hoe je met anderen omgaat. Huis 7, geregeerd door Venus en Weegschaal, draait om partnerschappen in de ruimste zin van het woord. Dit huis heeft dus niet enkel betrekking op een romantische partnerschap. Er wordt aangenomen dat de astrologische plaatsingen in dit huis ook je interacties in zakelijke relaties, contracten en onderhandelingen bepalen. Dit huis wordt ook wel het 'huis van Balans' genoemd.

Huis 8: transformatie en diepgang

De gepassioneerde en mysterieuze Schorpioen leidt het achtste huis met Mars en Pluto. Huis 8 richt zich ook op relaties, maar het gaat minder over hoe mensen zich gedragen in relaties en meer over hoe die relaties hen transformeren. Dit astrologische huis omvat inzicht in iemands geboorte, dood, seksualiteit en karma. Dit huis regelt ook gezamenlijke bezittingen, zoals erfenissen, schulden en zelfs gezamenlijke financiën.

Huis 9: het doel, wijsheid en reizen

Het 9e huis of het 'huis van het doel', gedomineerd door Jupiter en Boogschutter, wordt soms ook het 'huis van de Filosofie' genoemd. Dat komt omdat het zich concentreert op de hogere geest en filosofie, of ‘het rationele onderzoek van de waarheden en principes van het zijn, kennis en gedrag’. Dit huis richt zich volgens de astrologie op onze religie, moraal, ethiek en dromen. Inzichten die verkregen worden door het bestuderen van de plaatsingen in dit huis, kunnen ook betrekking hebben op reizen, cultuur en zelfs onze voorouders. Dat komt omdat dit allemaal dingen zijn met potentieel om bij te dragen aan onze persoonlijke groei en onze zoektocht naar betekenis.

Astrologische huizen 12 domeinen van het leven Bloom Artikel 2
Huis 10: sociale status

Steenbok is een van de meest hardwerkende tekens van de dierenriem. Dat is de reden waarom je kijkt naar dit huis, dat beheerst wordt door Saturnus en Steenbok, om meer te leren over je carrière, prestaties en je sociale status. De cusp van het tiende huis staat bekend als de midhemel en geeft je inzicht in je carrièrepad. Plaatsingen in dit huis kunnen je ook helpen om je professionele doelen en ambities te bepalen, evenals hoe succesvol je kunt zijn. Sommige astrologen beschouwen het 10e huis als het 'huis van de roem', omdat beroemdheden vaak meerdere planeten in dit huis hebben staan.

Huis 11: vriendschappen

Het elfde huis, geregeerd door Saturnus, Uranus en Waterman, gaat over hoe we harmonie vinden door middel van de vriendschappen die we met anderen aangaan. Astrologische plaatsingen in dit huis kunnen je meer vertellen over de clubs, sociale groepen en organisaties waartoe je je aangetrokken voelt. Dit huis gaat over collectieve overtuigingen en acties, en hoe die bijdragen aan zelfverwezenlijking. Met andere woorden handelt het 11e huis over het bereiken van je volledige potentieel door middel van creativiteit, onafhankelijkheid, spontaniteit en inzicht in de echte wereld.

Huis 12: het onbewuste en spirituele groei

Het twaalfde huis, ook wel het 'huis van het Onbewuste' genoemd, wordt bestuurd door Vissen en de planeten Jupiter en Neptunus. Vissen wordt geassocieerd met emoties en creativiteit waardoor je naar dit huis kunt kijken om meer te leren over je verbeelding, gevoelens en onderbewuste geest, die "bestaat of werkt onder of buiten het bewustzijn". Plaatsingen in het twaalfde huis duiden op persoonlijke sterktes en zwaktes, hoe je de confrontatie aangaat en leert van je daden uit het verleden. Sommige astrologen geloven ook dat je naar dit huis kunt kijken om aanwijzingen te vinden over ouderdom en het hiernamaals.

”Planeten als hemelse kunstenaars, verweven ons levensverhaal op het kosmische doek.”
De invloed van de planeten en het belang van de geboortehoroscoop

Planeten bewegen voortdurend door de astrologische huizen (ook wel transits genoemd) en beïnvloeden de energieën en thema's die in elk huis spelen. De combinatie van de planeten en de huizen bepaalt hoe je situaties ervaart en hoe je met uitdagingen omgaat.

De geboortehoroscoop is een blauwdruk van jouw leven en kan inzicht geven in persoonlijkheidstrekken, je ware potentieel, in kansen en uitdagingen. Door kennis van de astrologische huizen kan een astroloog je waardevol advies geven over het omgaan met levenskwesties en het maximaliseren van kansen.

Beleven

Leestip

Doen

Lees meer?

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

 • >

  8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • >

  toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • >

  EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • >

  kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • >

  unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom