Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Ouderen in coronatijden: zijn stress en angst gevaarlijker voor hun gezondheid dan het virus?

Corona
19/10/2020
Ouderen in coronatijden: zijn stress en angst gevaarlijker voor hun gezondheid dan het virus zelf?

We kunnen ons bijna geen wereld zonder coronamaatregelen meer voorstellen. Deze zouden moeten voorkomen dat onze ziekenhuizen overbelast geraken en het coronavirus minder snel verspreid wordt. De keerzijde van de medaille is dat onder andere kwetsbare ouderen veel meer stress en angst ervaren. Immunoloog dr. ir. Carla Peeters pleit daarom voor meer focus op de kwaliteit van leven van deze groep mensen, om ernstigere gezondheidsproblemen te voorkomen.

Het risico voor een infectie met SARS-COV-2 is voor mensen ouder dan 65 jaar hoger dan voor de jongere leeftijdsgroep. Met name in ziekenhuizen en verpleeghuizen is de verspreiding van het virus het grootst. Psychisch en sociaal welzijn van ouderen en zorgpersoneel staan al maanden onder druk. Door het nieuwe griepseizoen en de toenemende stress en angst stijgt de kans op een ernstige vorm van COVID-19 ARDS (Acute Respiratory Distress Syndrome) of gerelateerde infectieziekten voor kwetsbare ouderen. Er is meer aandacht nodig voor de keerzijde van de huidige maatregelen, die het immuunsysteem door langdurige stress en angst ervaringen onderdrukken. Juist nu is aandacht voor kwetsbare ouderen en zorg van familie nodig, aangevuld met extra voeding als vitamine D en C om het immuunsysteem te versterken, het virus in toom te houden en onnodig lijden te voorkomen.

Stress en angst verhogen de kans op bovenste luchtweginfecties van kwetsbare mensen

De grootste risicogroep voor COVID-19 zijn oudere mensen in verpleeghuizen. Opnieuw zijn maatregelen doorgevoerd met beperkte toegang van familieleden, minder mogelijkheden om vrij te bewegen of buiten het verpleeghuis te komen. Alleen al het contact met anderen die gekleed zijn in beschermende plastic kleding met mondmaskers en handschoenen kunnen de stress en angst van mensen met dementie verhogen. Vele ouderen maken vanwege een afnemend gehoor in belangrijke mate gebruik van liplezen en non-verbale communicatie om te begrijpen waar het over gaat. Met het gebruik van mondkapjes kunnen zij familie en zorgpersoneel minder goed begrijpen. Hun gevoel van onzekerheid, onbegrip en isolement kan daardoor verder toenemen.

”Psychologische stress is een bewezen factor die het immuunsysteem verzwakt waardoor ziekten kunnen ontstaan zoals, depressie, hart- en vaatziekten en kanker.”

Stress en angst zijn voor mensen met dementie zonder coronacrisis al belangrijke factoren die het verloop van de ziekte kunnen verergeren. Psychologische stress is een bewezen factor die het immuunsysteem verzwakt waardoor ziekten kunnen ontstaan zoals, depressie, hart- en vaatziekten en kanker. In 1991 werd al aangetoond dat psychologische stress de kans op bovenste luchtweginfecties sterk verhoogd, zelf bij jongeren. Ook sociale isolatie draagt bij aan een grotere kans op bovenste luchtweginfecties. Een onderzoek bij 65-jarigen of ouder van Kaiser Permanente Foundation van 21 augustus jl. toont dat 47 % van de ondervraagden stress ervaarden of zich zorgen maken gerelateerd aan het coronavirus met een negatieve impact op hun geestelijke gezondheid. Ook hebben verschillende studies aangetoond dat het gebruik van antidepressiva en opiaten ten gevolge van de pandemie fors is toegenomen. De coronacrisis heeft bij familieleden en zorgpersoneel door de beperkte mogelijkheden om het welbevinden en geluk van kwetsbare zorgbehoevende mensen te bevorderen een traumatische ervaring met een gevoel van schuld, spijt en verdriet veroorzaakt.

(lees verder onder de advertentie)

Verkeerde mondkapjes en onjuist gebruik extra risico voor infecties

Het OMT heeft, in tegenstelling tot eerder, recent geadviseerd om in verpleeghuizen medische maskers te gaan gebruiken. In de thuiszorg is dat alleen nodig wanneer er sprake is van besmettingen. Of deze maatregelen bij kunnen dragen aan een vermindering van de verspreiding van infecties, is afhankelijk van het soort en de kwaliteit van het masker en het nauwgezet opvolgen van de richtlijnen hoe medische maskers te gebruiken.

Een uitgebreid technisch rapport van 3M, dat in juni 2020 verscheen, schrijft dat mondkapjes en medische maskers niet de beste bescherming bieden voor bioaerosolen inclusief SARS-COV-2. Een studie van Zhou et al in 2015 concludeert dat er onvoldoende bewijs is dat medische maskers de patiënt of chirurg tegen besmettingen met micro-organismen beschermen. Een eerdere studie uit 2014 toonde aan dat alleen een gecertificeerd N95-masker bescherming biedt tegen virale en bacteriële infecties. Hoewel er de laatste maanden met hoog tempo nieuwe reviews verschenen zijn die concluderen dat maskers bescherming kunnen bieden zijn aan deze studies voornamelijk observationele studies toegevoegd.

”De kans op besmettingen kan juist vergroot worden door het dragen van maskers en het onjuist gebruik ervan.”

Er kan niet vanuit worden gegaan dat medische maskers virale en bacteriële deeltjes tegen kunnen houden. De kans op bacteriële besmettingen kan juist vergroot worden door het dragen van maskers en het onjuist gebruik ervan. Bacteriën als Pseudomonas aeroginosa en Streptococcus pneumoniae, die beiden vaker voorkomen in co-infecties met virale infecties, zijn op mondmaskers aangetoond en kunnen wanneer zij in de longen terecht komen ernstige vormen van longontsteking bevorderen dan wel veroorzaken. Het voorkomen van vochtigheid van de mondkapjes door in- en uitademen door te langdurig gebruik, met het douchen van patiënten, of door het lopen door de regen, is belangrijk om extra besmettingsrisico’s door bacteriële groei te voorkomen. Recente studies met laservisualisatie van hoesten toont aan dat stoffen maskers geen bescherming bieden voor het inademen van aerosoldeeltjes via de boven of onderkant of door de maskers. Alleen N95-maskers, mits deze goed passend zijn, en de juiste maatregelen voor het gebruik ervan opgevolgd worden, kunnen bescherming bieden tegen het inademen van bioaerosolen, maar ook niet volledig. Lees hier verder.

Carla Peeters auteur Bloom web

---

Dr. ir. Carla Peeters is eigenaar en oprichter van COBALA Good Care Feels Better®. Jaren werkte zij aan diagnostiek, immunologie en infectieziekten en als bestuurder van zorgorganisaties. Sinds 2015 heeft zij zich gespecialiseerd in personalised nutrition en leefstijl. COBALA begeleidt mensen preventief en van verzuim naar eigen werk met een Personalised Integrative Care® programma. Alle info: www.goodcarefeelsbetter.com

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Dossier 2024

Retrograde planeten 2024

In dit artikel vind je een praktisch overzicht van alle planeten én de periode waarin ze in 2024…

Lees meer
Astrologie

Steenbok, jouw jaarhoroscoop 2024: gelukkige verjaardag!

Het sterrenbeeld Steenbok is jarig als de maanden december en januari hun intrede doen. Met de…

Lees meer
Inspiratie

Unieke krachtplekken in België en Nederland

Krachtplekken zijn plaatsen waar veel meer energie aanwezig is. Een krachtplek, of een energiebron,…

Lees meer
Preorder | Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom