27+28 april Spirituele Bloom Fair Oktoberhallen Wieze >

Spiritualiteit voor mannen 2.0

Spiritualiteit
Bloom
20/12/2022
Spiritualiteit voor mannen 2.0

De man, van oudsher de verdediger van de familiale haard, de kostwinner en de rots in de branding. De opvoeding van de man kende tot voor kort (en misschien nog steeds) een erg duidelijke lijn: mannen hebben misschien wel gevoelens, maar ze mogen die absoluut niet tonen. Een man huilt niet, een man treurt niet en het stereotype beeld van de man heeft verdacht veel gemeen met dat van een robot.Spiritualiteit binnen de mannelijke wereld is nog één van die laatste taboeonderwerpen. In de kleedkamers van de sportclub, aan de bar van je lokale café of tijdens het genieten van een barbecue met de collega’s, het is volledig uit den boze om erover te praten. Niemand wil immers het stoere en ultra-mannelijke imago kwijtspelen dat je voor jezelf hebt opgebouwd. We denken bijna per definitie reeds aan de afkeurende en licht-huichelende blikken van je mannelijke entourage, mocht je ooit een meer zachter onderwerp aansnijden.

Doorbreek het taboe

De wereld van de stereotiep ‘mannelijke’ man zit met een probleem, en een deel van het probleem is dat het niet kuis is om problemen open en bloot aan te pakken. Jawel, een man mag gerust stoer zijn, een man kan probleemloos al eens een schunnige mop vertellen en een met testosteron-gevulde man mag - al dan niet openbaar - de schoonheid van zijn partner in de verf zetten. Dit sluit echter niet uit dat ze ook best kunnen genieten van zichzelf, hun gedachten en gevoelens. Doorheen de eeuwen werd ons aangeleerd geen rekening te houden met onze innerlijke zelf, emoties en vooral de uiting ervan volledig te negeren. Gevoelens van verdriet, woede, liefde en haat werden gaandeweg afgeplat tot hetgeen ze nu nog zijn: een hoopje holle woorden die we enkel nog kennen uit de woordenboek van het vrouwelijke geslacht.

Hoewel dit misschien, cliché zijnde, nog steeds wordt gekoppeld aan het klassieke imago van deze sekse, mogen we niet blind zijn voor de problematische gevolgen van dit totale gebrek aan emotionele invloeden. We hoeven niet eens complexe materie te gaan doorbladeren, als we dit willen aantonen. Het volstaat om onze eigen recente (en minder recente) geschiedenis te gaan doorbladeren. Onze wereld werd in de afgelopen decennia niet echt van menselijk leed gespaard. Dictators volgden elkaar op, mensen die er een aparte gedachtegang op nahielden werden genadeloos gestraft en het leven van miljoenen mensen werd ontnomen voor vaak de meest absurde redenen. Hetgeen die problemen en dictators echter wel met elkaar gemeen hadden, is dat ze nagenoeg allemaal 'mannelijke' mannen waren. Mensen die, al dan niet door hun eigen moeilijke levenspad, totaal geen voeling meer hadden met hun eigen emoties en de grootste moeite hadden om de woorden ‘goed’, ‘kwaad’ en ‘empathie’ in één en dezelfde zin te gebruiken. Het superioriteitsgevoel, de alfa-drang, het oer-imago van de man nam de absolute bovenhand en zaken zoals medelijden, begrip en verdraagzaamheid werden niet meer dan vage onderwerpen uit vergeten literatuur.

Man 2.0

Alle mannen vergelijken met de meest verwerpelijke dictators uit onze tijd en hun al even verwerpelijke daden lijkt misschien een gigantische sprong, maar aan de basis van beiden ligt een volledig gebrek aan contact met de innerlijke mens. Het beetje menselijkheid dat we allen hebben wordt volledig onderdrukt door de noodzaak om onze prestaties te gaan etaleren. Laat ons, mannen onder elkaar, even geheel eerlijk zijn: ons imago gaat heus geen deuk krijgen als we ons wat gevoeliger gaan opstellen. Niet alles in het leven draait om prestaties: my horse doesn’t always have to be bigger than your horse. Meteen komaf maken met dit denkbeeld van weleer is, net zoals zovele dingen in het leven, misschien niet meteen mogelijk, maar stap per stap kunnen we er raken. Beginnen kunnen we bijvoorbeeld in onze meest favoriete plaats: tussen de lakens. De mindset van ‘hier moet gepresteerd worden’ veranderen naar ‘wat vind ik leuk’ kan enkel maar beide partijen ten goede komen. Je emoties aanboren zorgt voor een intensere beleving van alles en het imago dat je partner van je heeft zal er enkel maar sterker door worden. Spiritualiteit, best ook wel stoer toch?

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Voeding & Gezondheid

Je eigen yogastudio inrichten bij jou thuis? Zo begin je eraan

Hou je ervan om yoga te doen maar heb je niet altijd zin om daarvoor de deur uit te gaan? Waarom…

Lees meer
Inspiratie

Exclusief interview met singer-songwriter Fia

Het interview met Fia vindt plaats op een winterse dag. We zitten alle twee met onze laptop in de…

Lees meer
Inspiratie

Tips om je manier van leven aan anderen door te geven

Het overbrengen van je levensstijl en waarden op anderen is een krachtig middel om positieve…

Lees meer
Bloom 4 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom