Home

Overige

Mijn account

Mercurius retrogade: van 29 mei tot 22 juni 2021: alles wat je moet weten over deze krachtige planeetbeweging

Astrologie
Nele Costers
20/05/2021
Mercurius retrogade: van 29 mei tot 22 juni 2021

Mercurius retrograde is een krachtig astrologisch fenomeen waar iedereen wel al eens door werd beïnvloed. ‘Een koerier met gevleugelde basketsloefkes’, zo zou je je Mercurius, de figuur uit de Griekse mythologie, vandaag kunnen voorstellen. Als snelle en pientere boodschapper van de goden bezorgde hij de mensen op aarde nieuws vanop de Olympische berg. Goed gevonden dus, als ik je vertel dat de planeet Mercurius in de astrologie voor communiceren en denken in het algemeen staat, maar ook voor intellect, gezond verstand, logica, feiten, interesses, onderwijs, leren, weten, organiseren, plannen, afspreken, contracten, verkoop, onderhandelen, reizen, onderweg zijn, en zo meer.

Enkele keren per jaar gaat de planeet Mercurius retrograde lopen. Retro betekent achteruit. Maar de kleinste planeet in ons zonnestelsel vliegt natuurlijk niet écht in de tegengestelde richting. Dat is maar een illusie.

Mercurius retrograde: van 29 mei tot 22 juni 2021

Een stukje actualiteit. Op zaterdag 30 januari loopt Mercurius tot zondag 20 februari 2021 retrograde in Waterman. Maar ook tussen 29 mei en 22 juni (Kreeft) én 27 september en 18 oktober 2021 (Weegschaal) maakt Mercurius een retrogradebeweging. Het spreekt dan ook voor zich dat je de algemene eigenschappen van de retrogradebeweging mag toepassen op de levensdomeinen die eigen zijn aan het teken in kwestie.

De illusie van achteruitgaan

”Me: I'm going to sail through Mercury Retrogade this time. Mercury Retrogade: LOL”

Je rijdt op de snelweg op het middenvak. Rechts van jou rijdt een vrachtwagen. Jij rijdt 120 km/u, de vrachtwagen 100. Jullie gaan allebei vooruit, je haalt hem zelfs in. Maar als jij door het venster naar de vrachtwagen kijkt, dan lijkt die achteruit te schuiven. Dat is het concept achter zo’n retrogradeloop. Astronomisch verandert, vanop aarde gezien, de hoek waarin we naar Mercurius kijken dagelijks. Dat komt omdat de aarde in haar baan om de zon draait én om haar eigen as. Mercurius draait in een andere baan tussen de zon en de aarde aan een hogere snelheid. Vier keer per jaar krijgen we daarom het idee dat Mercurius gedurende drie weken een ‘loopingachteruit maakt. Die ‘looping’ is echter een illusie, want Mercurius wijkt natuurlijk nooit af van zijn baan om de zon.

(lees verder onder de advertentie)

Kracht naar binnen

Dat ‘retrograde lopen’ is geen exclusieve eigenschap voor Mercurius. Ook andere planeten kunnen gedurende een bepaalde periode retrograde lopen. Maar wat is er nu zo bijzonder aan die ‘retrograde loop’? Wat moeten we ermee? Tijdens een ‘retrograde loop’ is de energie van een planeet naar binnen gericht. De kracht van de planeet kan niet naar buiten. Vaak merken we dat aan vertragingen om ons heen. En dat is ook precies wat van ons gevraagd wordt: stoppen en stilstaan bij wat we aan het doen zijn. Uit de hectiek stappen van het leven dat ons soms blind vooruit jaagt. Tijdens een retrograde worden we uitgenodigd om op onze stappen terug te komen. We vragen ons af of alles nog wel klopt of we nog wel echt geconnecteerd zijn met onszelf en anderen. In het geval van Mercurius merken we tijdens zijn retrograde volgende typische zaken op:

Vertragingen

Bijvoorbeeld in het verkeer en in het transport. Er zijn langere files dan anders door ongevallen of vertragingen door slecht weer (bv. de hevige sneeuwval tijdens de ‘retrograde loop’ van januari 2017), iedereen verplaatst zich in dezelfde richting (bv. de vakantie- uittocht, een zomerse kustdag) of er zijn net dán nieuwe wegwerkzaamheden gestart. Meer treinen rijden net in die periode niet op tijd. Vliegtuigen worden vertraagd of vluchten geannuleerd. En ik hoor je wel zeggen: "ja,ja, maar dat gebeurt toch vaker?" Dat klopt, maar let er eens op. Tijdens de ‘retrograde loop’ komen deze toestanden vaker voor dan anders. Vertragingen zijn ook voelbaar in allerlei projecten. Zowel in de bedrijfswereld als in de bouw. Belangrijke beslissingsnemers of hoofdrolspelers zijn net dan met vakantie, langdurig ziek of onbereikbaar, waardoor de deadline van je project opgeschoven wordt. In rechtspraak laten vonnissen en uitspraken op zich wachten. De rechter moet zich beraden of de beklaagde daagt niet op (wie weet zelf vertraagd). Er ontbreekt belangrijke informatie in het dossier of er worden procedurefouten gemaakt en alles moet overnieuw. Allemaal Mercurius!

Mercurius retrogade Quote Bloom web

Communicatie en misverstanden

Schrijven kan moeizaam gaan. Je vindt de juiste woorden niet. Of erger, je zit met een writer’s block. Politieke compromissen en coalities kunnen in zo’n periode nog langer dan anders op zich laten wachten. Samenwerkingen aangegaan tijdens de retrograde kunnen later opbreken. En het is niet dat deze situaties niet kunnen voorvallen tijdens ‘een direct lopende Mercurius’, maar je zal merken dat ze gewoon vaker en net dan samenvallen. Naast het optreden van vertragingen allerhande, spoort de communicatie tussen mensen ook lang niet. Mails komen niet aan, afspraken worden verkeerd ingepland (bv. je osteopaat belt goedbedoeld waar je blijft voor je afspraak van 10u30, terwijl jij 11u30 had staan). Je legt iets uit, maar de ander begrijpt je verkeerd, zonder dat je echt iemand met de vinger kan wijzen. Conflicten kunnen tijdens een ‘retro Mercurius’ frequenter optreden. Uitbarstingen bij doorsnee kalme mensen zijn geen vreemd fenomeen. De zenuwen en de stress nemen toe en maken ons rusteloos. Ruzies en discussies kunnen langer duren.

In een huwelijk

In een huwelijk is een retrograde Mercurius geen cadeau als het al langer niet goed gaat. Of misschien net wel. Het kan een idee zijn om dan een relatietherapeut in te schakelen of om eens iets met z’n tweetjes te ondernemen, zonder kinderen, en écht te praten. De ‘retrograde weken’ zijn uitstekend voor zelfanalyse en zelfinzicht en dat kan je relatie ten goede komen. Ook betekent dat dat je er misschien beter niet meer mee doorgaat.

Aankopen en verliezen

Heb je dringend een nieuwe telefoon, laptop of auto nodig? Stel je aankoop dan beter uit tot een tiental dagen na de ‘retrograde loop’ van Mercurius. Voertuigen, machines, digitaal of analoog, ze vallen allemaal onder de invloed van Mercurius. Koop je ze wel? Dan riskeer je dat de toestellen niet lang meegaan, gebrekkig zijn, niet leverbaar of dat het verkeerde product wordt bezorgd. Nog enkele tips om een retro Mercurius goed door te komen:

 • back-up je files en belangrijke documenten. Die spiksplinternieuwe computer (yep, natuurlijk aangekocht tijdens retro Mercurius) van mijn vriendin crashte en al haar data ging verloren.
 • houd duplicaten bij van belangrijke documenten en zie er op toe dat je ze niet kwijtraakt.
 • let op wat je met je bankkaart uitsteekt en controleer je bankverrichtingen.

(lees verder onder het kader)

Mercurius Retrograde 2020 getuigenis Bloom web

Contracten

Mercurius was ook een onderhandelaar ten tijde van de Grieken. Zowel geschreven als mondelinge overeenkomsten eisen tijdens zijn terugloop al onze aandacht op. Teken geen contract voor een nieuwe job en neem geen nieuwe mensen aan. Koop/huur verder geen huis. Ook al denk je dat je weet wat je tekent, alles kan nog een andere richting uitgaan. Trouw in deze periode tot slot liever niet. De planning zal veel voeten in de aarde hebben en een serieuze relatietest betekenen.

Hoe kunnen we ons wapenen tegen deze krachtige invloed?

Wat kan je best doen tijdens een retrograde Mercurius? Om te beginnen: marges inbouwen. Vroeger vertrekken naar je bestemming, er rekening mee houden dat afspraken kunnen afgezegd worden, een plan B voorzien, bepaalde aankopen uitstellen. Kan je niet wachten met de aanschaf van een bepaald product? Calculeer dan in dat er later problemen mee kunnen ontstaan. Eventueel kan je bij je aankoop opteren voor een onderhoudscontract. Waarom gooit het universum ons meerdere keren per jaar zo’n retrograde Mercurius voor de voeten? Wel, het universum huivert van status quo. Ons teveel nesten in bepaalde routines of patronen is dodelijk voor de vooruitgang en groei van onze eigen persoon. Flexibel en geduldig leren zijn, onszelf leren aanpassen aan onverwachte en moeilijke situaties haalt ons uit onze comfortzone. En zoals de Amerikaanse onderzoeksprofessor Brené Brown zelf ervoer: vaak trekken we uit de ongemakkelijkste situaties de krachtigste lessen. We leren door pijn, we groeien door pijn. Dat is niet altijd fijn, maar het levert wel wat op. En al zeker als we onze verantwoordelijkheid daarin nemen.

Hoe omgaan met deze Mercurius Retrograde tussen 29 mei en 22 juni 2021?

Enkele tips

 1. Niets ligt vast tijdens de ‘retrograde loop’ van deze maanachtige planeet. Ook al probeer je iets vast te leggen, kort te sluiten of te beslissen,… de kans is zeer groot dat alles opnieuw wordt opengebroken.
 2. Beslis niets impulsief, koop geen digitale of elektrische toestellen en teken beter geen contracten. Het kan nog alle kanten uitgaan, ook al denk je van niet.
 3. Wees wendbaar en leg voldoende geduld aan de dag.
 4. Niet alles van het bovenstaande gebeurt tegelijk in deze periode. Het hoeft bovendien niet altijd negatief uit te pakken. Maar met het bovenstaande in het achterhoofd zal je alvast niet meer vreemd opkijken als je het fenomeen van een retrograde Mercurius herkent. Dankzij astrologie zal je nu aangepast kunnen reageren en je minder druk maken dan voorheen. Pure winst, toch?

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Spiritualiteit

Geef je Wicca spreuken en rituelen een extra dimensie: maak kennis met de 4 magische elementen // Deel 2 Aarde

Moderne heksen werken met energie. De magie van moderne heksen vinden we terug in de 4 elementen,…

Lees meer
Kaartleggen

De wereld in 2021 volgens de Lenormand - Klimaat

In deze reeks schetst internationaal gerenommeerd auteur, kaartlegster en astrologe Erna Droesbeke…

Lees meer
Lifestyle

5G & 5D: twee aparte werelden?

De wereld is zowel in crisis als in versnelde evolutie. We maken in spiritueel opzicht een enorme…

Lees meer
Bloom 5 - Special - 2021

Word een Bloom’er

 • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • unieke themahoroscopen: je liefdeshoroscoop 2021, jaarhoroscoop 2021, ascendanthoroscoop 2021, je Chinese horoscoop 2021,...

 • onbeperkt gratis kaartleggen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom