Bloom 3 is uit! Een ode aan Moeder Aarde >

Magie in een kopje: de kracht van thee

Magie in een kopje: de kracht van thee

Koffie, maak plaats! Thee is al even in opmars en wint jaar na jaar meer terrein. Wie in de wereld van de thee duikt, die merkt algauw wat een rijke smaakbeleving én cultuur er samengaan met de Camellia Sinensis (= de officiële naam van de theeplant). Bovendien worden aan deze warme drank ook een pak gezondheidsvoordelen toegeschreven, of je het nu drinkt tijdens een relaxerend bad of combineert met scones op een classy high tea. Strong & healthy worden door een warm kopje magie? Yes please! Theesnob Steffi Vertriest neemt jullie mee op haar eigen ontdekkingstocht.

Ik herinner me mijn eerste kop groene thee nog goed. En dan bedoel ik échte ‘loose leaf tea’. Ik was negen en mijn mama had ergens een artikeltje gelezen over hoe groene thee je zou kunnen beschermen tegen kanker. Mama was altijd al een theedrinker, maar losse thee, daarover was onze kennis onbestaande. En dus was dat eerste kopje groene thee, opgeschonken op 100 graden, maar een straf, bitter goedje. Niet de beste kop, maar wel meteen het begin van mijn liefde voor thee. Vandaag is het, naast water, de enige vloeistof die mijn lichaam nog binnenkomt. Heel occasioneel zwicht ik eens voor een kombucha, wat eigenlijk ook thee is. Intussen mag ik me ook al theesommelier noemen, een hele eer, waardoor ik naar verre landen reis om steeds meer te ontdekken over de heilzame werking van deze geduchte koffieconcurrent. Hoewel thee voor mij een heel energetische drank is, met zoveel verschillende lagen en betekenissen, wil ik het hier vooral hebben over de verschillende soorten thee en hun impact op je gezondheid.

Kracht van thee Steffi Vertriest magie soorten gids Bloom web

Witte thee

Zoals alle thee, is ook de witte variant afkomstig van de Camellia Sinensisplant. Het productieproces van witte thee is het kortste en bestaat meestal gewoon uit het zondrogen van de blaadjes en de bladknoppen, waarna ze verder gedroogd worden in een oven. Door dit proces haal je de volgende health benefits uit het drinken van witte thee:

  • deze thee bevat een breed spectrum aan antioxidanten, zoals polyfenolen en catechines, die ons helpen bij het bestrijden van vrije radicalen. Catechines ondersteunen ook het gevecht tegen ontstekingen. Ze dragen bij tot een goede gezondheid van de aderen en het hart.
  • dit soort thee draagt ook bij tot de vernietiging van slechte bacteriën in je mond, en laat een slechte mondflora nu net een grote risicofactor zijn voor heel wat gezondheidsproblemen.
  • het is een wondermiddel voor je huid. De hoeveelheid polyfenolen in witte thee zouden volgens onderzoek bescherming bieden tegen UV-stralen en celschade.

Groene thee

Kracht van thee Steffi Vertriest magie soorten Bloom web

Deze streber in de theeklas wordt een van de gezondste dranken ter wereld genoemd. Dé component waardoor groene thee uitblinkt, is het veelbesproken EGCG (= epigallocatechin gallaat). Naar EGCG werd veel onderzoek gedaan en het kan op heel veel verschillende vlakken bijdragen aan onze gezondheid:

  • de grootste kracht van groene thee ligt in z’n antioxidatieve werking. Antioxidanten versterken namelijk je immuunsysteem, waardoor je minder vatbaar wordt voor allerlei ziektes, zelfs wanneer de halve wereld zit te snotteren en te hoesten. Voel je een kriebel opkomen? Theetje to the rescue!
  • groene thee boost de werking van je hart, bloedvaten en brein. Daarnaast zorgt het huwelijk tussen EGCG en de cafeïne (die van nature aanwezig is in alle soorten thee) voor een positieve invloed op je gewicht.
  • in deze meest bittere variant van thee vinden we tot slot ook het aminozuur L-theanine terug. Dit laatste passeert makkelijk de bloed-hersenbarrière en zorgt zo voor minder angstgevoelens en meer rustgevende alfagolven in onze bovenkamer.

Zwarte thee

De laatste jaren was er vooral een hype rond de witte en groene thee, waardoor al eens vergeten werd dat de traditionele zwarte variant (in Azië ‘rode thee’ genoemd) ook heel wat kan betekenen voor ons lijf:

  • zo heeft ook dit klassieke drankje een grote hoeveelheid antioxidanten ter beschikking, met dezelfde positieve effecten als hierboven beschreven.
  • bovendien kan zwarte thee bijdragen aan een gezonde darmflora en zou het zelfs een lichte daling in de schadelijke cholesterol teweegbrengen.

Factcheck

Mensen denken weleens dat zwarte thee meer cafeïne zou bevatten, maar dat is niet noodzakelijk zo. Alle thee – wit, groen, geel, oolong of zwart – bevat cafeïne en de hoeveelheid daarvan hangt vooral af van de terroir, de cultivar en de hoogte waarop de theeplanten groeien.

Kracht van thee Steffi Vertriest magie top 5 Bloom web

Andere soorten thee

Naast deze drie traditionele thees vind je uiteraard ook nog oa. oolong en postgefermenteerde thee in de winkelrekken. Allemaal bevatten ze – soms overlappende - gezondheidsvoordelen: ze boosten het metabolisme, geven je energie, versterken je beenderen en kalmeren je maag en darmen. Maar ook op geestelijk vlak heeft thee heel wat te bieden. Het zetten van deze dorstlesser, vooral een kopje loose leaf tea, dwingt je om even te vertragen. Mij bezorgt het altijd weer een zenmoment. Bijleren over de brede culturele en traditionele achtergrond van thee doet trouwens ook wat met je bewustzijn, je hier-en-nu ervaring.

Dus wat denk je, tijd voor een stevig kopje thee?

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Mars in Steenbok • 5 januari tot 14 februari 2024 • Doelbewust naar de diepte

Op 5 januari 2024 komt de planeet Mars het sterrenbeeld (of liever: dierenriemteken) Steenbok…

Lees meer
Voeding & Gezondheid

De positieve effecten van hardlopen op je mentale gezondheid

Hardlopen is misschien wel één van de meest populaire vormen van beweging als het gaat om het…

Lees meer
Astrologie

Voorspellingen voor 2024 • Siderische horoscoopanalyse

Wat staat ons te wachten in het nieuwe jaar? Yves Polet, gedreven astroloog met meer dan 40 jaar…

Lees meer
Bloom 3 - 2024

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom