Home

Overige

Mijn account

Je lichaam helen door te lachen: laughter is the best medicine

Voeding & Gezondheid
Fabio Vinago
14/11/2020
Je lichaam helen door te lachen

Wanneer betrapte jij jezelf voor het laatst op een glimlach van oor tot oor? Of verloor je jezelf in een eindeloze schaterlachbui? Het kan goed zijn dat dit al een tijdje geleden is. Het leven wordt op dit moment namelijk heel serieus beleefd. Zeker in coronatijden laten je lachspieren het vaak afweten. Nochtans kan deze gewoonte je mentale en fysieke welzijn een flinke boost geven, waardoor je beter het hoofd kunt bieden aan hedendaagse uitdagingen. Dus 1, 2, 3: SMILE!

Lach jezelf gelukkig en gezond

Er zijn genoeg redenen te benoemen waarom lachen een helend effect heeft op lichaam en geest. Denk maar aan het feit dat dit een diepe vorm van ontspanning bevordert, je levensenergie opnieuw laat stromen en je gedachten voorbij het denken doen gaan. Bovendien zorgt lachen voor meer harmonie tussen lichaam en geest en het stimuleert het de aanmaak van o.a. endorfine. Dit gelukshormoon zorgt er niet alleen voor dat je je goed voelt, het werkt tevens pijnstillend en kalmerend. Door regelmatig eens goed te lachen verhoog je je energetische trilling en zal je minder zwaar tillen aan de negatieve gebeurtenissen in het leven. Maar ook zet een goeie lach de poorten open voor andere emoties, zo kan dit je helpen wanneer je bijvoorbeeld moeite hebt om te huilen wanneer je gekwetst wordt.

”Lachen draagt bij tot een beter immuunsysteem. Goedkoop medicijn, toch?”

Een lachbui verlicht ook spanningen binnen het lichaam. Daarnaast draagt lachen bij tot een beter immuunsysteem, het verlaagt het cortisolgehalte (= stresshormoon) en ondersteunt het je natuurlijke afweer tegen infecties en ziektes. Lachen heeft een sterke beschermende werking op het hart, het draagt bij tot een betere doorbloeding, wat op zijn beurt de kans op hartinfarcten verlaagt. Goedkoop medicijn, niet?

Lichaam en geest helen door te lachen voordelen gezondheid mindful Bloom web

De lichamelijke voordelen

geeft het immuunsysteem een boost / verlaagt het cortisolgehalte / vermindert pijn / ondersteunt een betere werking van hart en bloedvaten / ontspant de spieren

De geestelijke voordelen

verlicht gepieker / brengt plezier in het leven / draagt bij aan een positievere gemoedstoestand / versterkt je veerkracht / maakt je hoofd even vrij van negatieve gedachten / helpt je ook andere emoties te uiten, zoals verdriet /

De sociale voordelen

vermindert conflicten / versterkt je relaties / bevordert teamwork / je trekt positieve mensen aan /

Breng meer plezier in je leven

Vind je het moeilijk om redenen te vinden om een glimlach op je gezicht te toveren? Heb je het gevoel dat de negatieve aspecten in je leven de positieve overstijgen? Misschien is het tijd om een huisdier te adopteren. We weten allemaal dat een trouwe pluizige viervoeter heel wat plezierige momenten met zich meebrengt. Zo hebben studies aangetoond dat huisdieren ons kunnen beschermen tegen depressies en sombere momenten. Zeker in tijden van eenzaamheid kan zo’n beestje je heel wat liefde, en redenen tot lachen, geven. Onthoud wel: een huisdier koop je niet voor even, maar voor het leven!

Geen dierenliefhebber? Bel een goeie vriend/vriendin op, bekijk een komische film of lees een grappige anekdote. Verlies jezelf niet in pijnlijke nostalgie, maar probeer je te herinneren hoe het voelde om iets hilarisch mee te maken. Soms vergeten we dat gewoon eens, dat er ooit betere tijden waren, en dat die ongetwijfeld ook in de toekomst nog terugkomen. Een herinnering daaraan is vaak voldoende om je terug een goed gevoel te geven.

En tot slot: fake it until you make it. Lukt het je echt niet om oprecht die mondhoeken naar boven te trekken, doe dan alsof. Ja, het ziet er misschien heel onecht uit, maar onderzoek wijst uit dat ook een fake lach dezelfde fysieke gevolgen heeft, en dus ook kan transformeren in een echte lach.

Deze inspiratiekaarten toveren elke dag een lach op je gezicht!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Spiritualiteit

De voorspellingen van Nostradamus: 2020 in een notendop

Nostradamus: voor sommige lezers wellicht een vertrouwde naam, voor andere een volstrekt onbekende.…

Lees meer
Corona

Sophie Wilmès: de vrouw achter de politieke functie

Sophie Wilmès gaat de geschiedenisboeken in als de eerste vrouwelijke premier van België.…

Lees meer
Column

Column Sofie Varrewaere: aan de man

Als er één ding is dat ik van deze hele bevreemdende en op een bepaalde manier mij soms…

Lees meer
Bloom 1 - Special - 2021

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je liefdeshoroscoop 2021, jaarhoroscoop 2021, ascendanthoroscoop 2021, je Chinese horoscoop 2021,...

  • onbeperkt gratis kaartleggen

Blijf altijd op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!