Home

Overige

Mijn account

Borderline: de valkuilen van emotieregulatie

Voeding & Gezondheid
Fabio Vinago
22/10/2019
Borderline: de valkuilen van emotieregulatie

Borderline staat gekend als de emotieregulatiestoornis en valt onder de cluster B-persoonlijkheidsstoornissen. Mensen die kampen met deze psychiatrische aandoening hebben moeite om hun emoties te reguleren. Die zijn namelijk sterk aanwezig. Borderlinepatiënten kunnen in een fractie van een seconde onredelijk boos, fel of overgevoelig reageren, en die uitlatingen wisselen elkaar snel af. Daarnaast kampen ze vaak met een laag zelfbeeld en stranden ze in instabiele relaties. Naast medische hulp kunnen ze dus best wat ondersteuning uit hun omgeving gebruiken. Maar hoe ga je als betrokkene daarmee om?

Mensen met borderline kunnen zelfdestructief (zelfverminking) of dissociatief (vluchten van de realiteit) gedrag vertonen, hebben vaker te kampen met angsten, depressies en zijn vatbaarder voor middelenmisbruik. Naar schatting lijdt 1 à 2% van de bevolking aan borderline en komt deze persoonlijkheidsstoornis tussen de leeftijd van 18 – 25 jaar tot uiting. Maar dat sluit niet uit dat de aandoening pas op latere leeftijd aan de oppervlakte komt of gediagnosticeerd wordt.

Van euforie tot melancholie

Typerend aan borderline zijn extreme stemmingswisselingen. Het ene moment is er geen vuiltje aan de lucht, maar enkele seconden later overheersen zware depressieve gevoelens. Je weet dus nooit in welke staat je de ander zal aantreffen. Ook zwart-witdenkpatronen zijn eigen aan de stoornis. Een gulden middenweg bestaat niet. Ook impulsieve reacties zijn niet vreemd aan iemand met borderline.

Mensen met borderline hebben behoefte aan intimiteit en kampen met een enorme verlatingsangst. Daardoor stellen ze hun geliefden voortdurend op de proef om te checken of hun angsten gegrond zijn. Ze leggen wél makkelijk contacten en zijn sociaal ingesteld, maar slagen er moeilijk in om langdurige, intieme relaties te onderhouden. Deze dynamiek resoneert vanuit de verlatingsangst die ze voortdurend ervaren. Die constante emotionele rollercoaster en angsten leiden vaak tot automutilatie en suïcidale gedachten. Die laatste komen voor bij maar liefst 10% van de borderlinepatiënten.

Onbestuurbaar

Borderline persoonlijkheidsstoornis kader cijfers

Doorgaans hebben deze mensen weinig zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld. Hierdoor zijn ze buitengewoon gevoelig voor kritiek, iets wat ze als een persoonlijke aanval op hun zijn beschouwen. Omdat ze geen sterke identiteit ontwikkeld hebben, stellen ze zichzelf voortdurend in vraag en twijfelen ze steeds opnieuw aan eerder gemaakte keuzes. Mede door hun impulsieve aard veranderen ze regelmatig van werk, relatie en woonplaats.

Borderliners wandelen stuurloos door het leven en vinden het in het bijzonder moeilijk om een plekje te bemachtigen in de maatschappij. Ze ervaren dan een beangstigend gevoel van leegte waardoor ze makkelijker geneigd zijn om van de hak op de tak springen.

Hoogsensitiviteit

Individuen met deze borderline persoonlijkheidsstoornis zijn gevoelig van aard en voelen zich sterk betrokken bij hun omgeving. Ze zijn in staat om de gevoelswereld en de emoties van anderen op te pikken en zich daarin in te leven. Hun eigen emoties, én die van anderen, kunnen ze daarom moeilijk een plaats geven. Dat hebben ze gemeen met een HSP’er, die ervaren (emotionele) prikkels ook veel intenser dan anderen.

Onterechte diagnose

”Borderline kan enkel vastgesteld worden door een klinisch psycholoog of psychiater.”

Het gebeurt steeds vaker dat jongeren onterecht gediagnosticeerd worden met borderline. Niet iedereen die bepaalde symptomen vertoont, lijdt aan deze specifieke stoornis. Daarom kan deze enkel vastgesteld worden door een klinisch psycholoog of psychiater. Aan de hand van een uitvoerige vragenlijst kan hij/zij de juiste conclusies trekken. De typerende eigenschappen moeten namelijk in die mate aanwezig zijn dat het de dagdagelijkse activiteiten sterk beïnvloedt, vooraleer er met zekerheid kan gesteld worden dat een persoon te maken heeft met borderline, en niet gewoon hooggevoelig is.

5 tips hoe je omgaat met iemand die lijdt aan borderline

1. Veiligheid en stabiliteit.

Een veilige en stabiele leefomgeving is essentieel. Dit betekent natuurlijk niet dat je alle grillen van de BPS’er zomaar moet accepteren, je grenzen aangeven is hierbij belangrijk. Bied structuur aan, maak afspraken en zorg dat er een gezonde en evenwichtige routine ontstaat.

2. Duidelijke communicatie.

Een duidelijke communicatiestijl is een must. Probeer de boodschap zo duidelijk mogelijk over te brengen. Vermijd vage woorden zoals ‘laat’, ‘vroeg’, ‘soms’ etc. Wat voor jou vanzelfsprekend lijkt, kan voor de borderliner onduidelijk zijn.

3. Houd je aan de afspraken.

Zorg ervoor dat je hun vertrouwen niet schendt. Ze moeten op je kunnen rekenen. Dit schept een vertrouwensband. Verbroken beloftes kunnen een ware emotionele crisis teweegbrengen, en dat wil je uiteraard koste wat het kost vermijden.

4. Neem hun gedrag niet persoonlijk.

Vergeet niet dat borderline een psychiatrische ziekte is. Je neemt het iemand die verlamd is toch ook niet kwalijk dat hij/zij niet kan rechtstaan? Wees dus begripvol tegenover het gedrag van iemand die lijdt aan borderline. Het leven is voor hen ook niet altijd een pretje. Je kunt hen natuurlijk wijzen op bepaalde uitspraken die je echt kwetsen, maar je moet steeds beseffen dat zij dit weinig in de hand hebben.

5. Gezamenlijke therapie.

Samen professionele hulp inroepen komt jullie relatie zeker ten goede. Of het nu om een liefdesrelatie gaat, ouder en kind, vriendschappen... Een therapeut is een onafhankelijke persoon die jullie beiden dichter tot de kern van jullie band kan brengen.

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren

Wat anderen ook lezen

Astrologie

Brengt Venus in Kreeft (7 augustus) goed nieuws voor ons allemaal?

De wereld draait door, letterlijk en figuurlijk. In tijden waarin er haast geen zekerheden meer…

Lees meer
Liefde & Relatie

Love is a battlefield

Een opeenvolging van reboundrelaties, onenightstands, head-over-heels-in-love euforie om daarna net…

Lees meer
Voeding & Gezondheid

Eet je slim met brainfood

Brain balance: je hand terugtrekken wanneer je een vlam nadert, verontwaardigd je frustraties uiten…

Lees meer
Bloom 1 - Special - 2021

Word een Bloom’er

  • 8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

  • toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

  • EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

  • kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

  • unieke themahoroscopen: je liefdeshoroscoop 2021, jaarhoroscoop 2021, ascendanthoroscoop 2021, je Chinese horoscoop 2021,...

  • onbeperkt gratis kaartleggen

Blijf altijd op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!