Summer Bloom Festival - Oostende - tickets >

Witte salie: wat is het en hoe gebruik je het?

Spiritualiteit
Ada Dierick
08/08/2022
Witte salie: wat is het en hoe gebruik je het?

Witte salie is een plant die op natuurlijke wijze wordt gedroogd. Witte salie is afkomstig van de salvia apiana struik en groeit van nature in het zuiden van Californië en langs het kustgebied van Midden-Amerika. Witte salie wordt al eeuwenlang heilzaam gebrand door Native Americans om ruimtes te zuiveren van kwade energie. Dit soort ‘reinigen’ wordt ook wel ‘smudgen’ genoemd.

Zuiveringsritueel

Witte salie wordt gebruikt door de inheemse bevolking van Amerika voor ceremoniële, spirituele en medicinale doeleinden. Door de tijd heen werd de plant gebruikt als aardingsritueel. Negatieve energie wordt verdreven, gereinigd en gezuiverd bij het branden van de salie. De rook geeft een intense, maar aangename geur af.

Bij traditionele rituelen begint de ceremoniële verbranding wanneer de deelnemers aan een oudere persoon binnen de groep vragen om de plant op de correcte manier te verzamelen. Dit doet men zodat de oogst duurzaam is en er nooit meer salie is dan nodig. Binnen de inheemse cultuur is salie niet zomaar een plant, maar eerder een gewaardeerd familielid die dankbaarheid en respect verdient.

Spirituele tradities

”Het is belangrijk om op een respectvolle wijze en met kennis van de geschiedenis gebruik te maken van deze bijzondere plant.”

De takjes van de mooie en vaste salieplant worden verzameld terwijl de struik zelf zo weinig mogelijk aangetast wordt. De Natives doen dit door de wortel altijd te laten zitten en een gebed op te zeggen als bedanking voor de oogst. Als de wortel meegetrokken wordt, kan de plant immers niet meer groeien.

Toen Noord-Amerika in de vijftiende eeuw een kolonie werd van verschillende Europese landen, werd het de Native volkeren verboden om spirituele tradities uit te voeren. Tot en met het jaar 1978 waren deze inheemse religieuze tradities daadwerkelijk verboden. Wie het toch deed riskeerde een gevangenisstraf of zelfs de doodstraf. Vandaag de dag kan iedereen zich vrij bedienen van de heilige salieplant. Het is daarbij belangrijk om op een respectvolle wijze en met kennis van de geschiedenis gebruik te maken van deze bijzondere plant.

Smudgen

Salie-olie wordt als traditioneel hulpmiddel gebruikt tegen buikpijn, slechte adem, ontstoken tandvlees en bepaalde huidproblemen. Voor de mentale gezondheid kan het ‘smudgen’ van gedroogde salie soelaas bieden. Salie vermindert gevoelens van angst en depressie. De plant ondersteunt bovendien de toevoer van zuurstof naar de hersenen.

Salie reinigt en zuivert (woon)ruimtes. Tijdens het reinigingsritueel werk je van boven naar beneden en begin je in de hoeken van de kamers. Na het zuiveren zet je een raam open, zodat alle negatieve energie kan wegstromen. De zuiverende kracht reinigt niet alleen de ruimte, maar kan ook de energie van mensen en hun aura’s opschonen. Daarbij verjaagt de rook slechte geesten. Om het as op te vangen gebruik je een abaloneschelp vanwege zijn brandveilige karakter. Doe er eerst wat zand in om je schelp te beschermen.

Naast witte salie bestaat er ook groene salie. Deze salie wordt ook wel 'echte' salie genoemd. Groene salie is namelijk een vaste plant die ook gegeten kan worden. Deze groene veldsalie groeide oorspronkelijk vooral in de Balkan, maar is tegenwoordig ook overal in Europa terug te vinden. Ook heeft dit kruid een genezende werking en wordt het door haar medicinale werking veelvuldig gebruikt in theetjes en keukenkruid. Zo helpt de plant je van je hoest af en zorgt ze dat je ‘s nachts minder gaat zweten. Verder heeft ze ook een heilzame werking op de hormonen, mondgeur, wonden en ontstekingen. Een waar wondermiddeltje dus dat zeker het proberen waard is!

Vind witte salie in de Bloom Shop!

In de Bloom Shop Salie

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

 • >

  8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • >

  toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • >

  EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • >

  kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • >

  unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom