Summer Bloom Festival - Oostende - tickets >

Sabbats vieren voor moderne heksen: Midzomer & Lammas

Sabbats vieren voor moderne heksen

Eindelijk, daar is ie weer: de zomer! Het weer is zonnig en aangenaam. Maar zelfs in volle zomer worden de warme/hete dagen afgewisseld met verkoelende regenbuien en nu en dan een hevig onweder. In deze vakantieperiode staan er voor de wicca ook twee jaarfeesten centraal: Midzomer, dat dit jaar op donderdag 20 juni valt en dat als het hoogtepunt van de zomer wordt beschouwd, en Lammas, dat begin augustus wordt gevierd.

Volgens onze kalender valt begin augustus midden in de zomer, maar in de magische wereld van de wicca is dit al het begin van de herfst. De reden hiervoor is dat deze jaarfeesten of sabbats hun oorsprong hadden in een tijd waarin mensen nog volledig afhankelijk waren van de landbouw. Zaaien en oogsten diende op het gepaste tijdstip te gebeuren en die sleutelmomenten waren dan ook de maatstaf voor het bepalen/vastleggen van een nieuw seizoen.

Midzomer: een tijd van vreugde en feestvieren

Midzomer, ook wel bekend als Zomerzonnewende, duidt een keerpunt aan. Dit jaar, in 2024, valt de zonnewende op donderdag 20 juni en het astronomische midzomerpunt is om 22.51 uur. Het valt misschien niet meteen op, maar vanaf dan beginnen de dagen te korten. Het is echter vooral een tijd van vreugde en feestvieren. Op het veld staan de gewassen te rijpen en de magie van de natuur is vooral tijdens de Midzomernacht tastbaar aanwezig.

Dit fenomeen komt ook uitgebreid aan bod in het gelijknamige wereldberoemde verhaal van Shakespeare: 'Midsummer night’s dream'. In dit toneelstuk worden de gebeurtenissen rond het huwelijk tussen een hertog en een Amazonekoningin uitgebeeld. Ook in de wicca wordt naar een huwelijk verwezen, het huwelijk tussen de God en de Godin. Het feest staat symbool voor de mannelijke energie. In sommige wiccatradities staat Midzomer voor het figuurlijke gevecht tussen de Eikkoning, die groei symboliseert, en de Hulstkoning, die de afnemende kracht voorstelt. Vanaf Midzomer beginnen de dagen dan ook effectief ‘af te nemen’.

Wil je optimaal van het Midzomerfeest genieten? Dan helpen deze tips je op weg:
 • Blijf de hele nacht van 20 op 21 juni wakker om ’s ochtends vroeg de opkomende zon te aanschouwen;
 • Spendeer zoveel mogelijk tijd buiten en geniet van de kracht die de zon je geeft. Als je in de stad woont, kan je een bezoekje brengen aan het park in de buurt;
 • Maak een krans van zomerbloemen en zomerkruiden zoals sint-janskruid (ook goed om te divineren), lavendel, rozen (pas op voor de doornen);
 • Zing, dans, maak muziek;
 • Schenk aandacht aan je mannelijke energie.
EXTRA

Ga je voor een ritueel met alles erop en eraan, dan is deze periode geschikt om het in beweging brengen van iets waar je al lang mee bezig bent, iets wat je al geruime tijd probeert te bereiken. Concentreer je tijdens het ritueel op het doel dat je beoogt. Op je altaar leg je rozen. De bloem zelf vertegenwoordigt de Aarde, terwijl de doorn refereert naar de pijn van het vertrek van de zon.

(lees verder onder de afbeelding)

Lammas: tijd om te oogsten

Begin augustus is er dan dat ander jaarfeest dat in de zomerperiode plaatsvindt: Lammas, dat het begin van de herfst aankondigt. Het is het eerste oogstfeest van het jaar en er is op dat moment een overvloed aan alles wat de natuur voortbrengt. Landbouwers zijn meestal al in de weer met het oogsten van het graan. Sommige wiccatradities noemen dit feest dan ook ‘het feest van het brood’.

Tot op vandaag is dit nog altijd een periode van overvloed en van het oogsten van wat we gezaaid hebben, zowel in de letterlijke als figuurlijke betekenis. We uiten onze dankbaarheid voor wat we ontvangen. Het oogsten houdt bovendien een offer in, meestal in de vorm van de vruchten die zijn voortgekomen uit de eerste oogst. De Hulstkoning, die de fakkel eerder overnam van de Eikkoning, staat voor de afnemende kracht van de zon.

Sabbats Vieren Wicca Bloom Mand

Enkele aanwijzingen/ideetjes om het feest van Lammas te vieren:

 1. Bak zelf eens een brood;

 2. Maak een graanpopje;

 3. Versier het huis binnenin met de herfstkleuren groen, oranje geel, rood;

 4. Eind augustus zijn de braambessen rijp. Tijdens een ontspannen wandeling kan je zomaar smullen van de vruchten die je onderweg tegenkomt.
EXTRA

De moderne mens heeft helaas meestal weinig affiniteit met de natuur, maar toch kan je van Lammas gebruikmaken om te vieren wat je zelf hebt geoogst. Je hebt namelijk figuurlijke zaadjes gepland, bewerkt en gekoesterd. Sta daarom eens stil bij wat je hebt bereikt. Hoe ziet jouw persoonlijke oogst eruit? Denk daarbij eens aan de 'offers' die je hebt gebracht om je doel te bereiken. Leg op je altaar het graanpopje of een stuk van het zelfgebakken brood. Brand kaarsen in de kleuren die bij het feest horen.

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om deze jaarfeesten te huldigen. Het belangrijkste is dat je er je eigen, unieke draai aangeeft, want dit is jouw energie die je erin stopt om het feest, je vreugde, je oogst te vieren.

Veel plezier!

Vond je dit een boeiend artikel en wil je meer artikelen?

Abonneer je nu en ontvang één jaar lang alle edities van Bloom. Bespaar €20 en geniet van de voordelen.

Reacties

Een account is verplicht om te reageren. Log in of registreer je nu

Inloggen / registreren
Recente editie

Word een Bloom’er

 • >

  8 edities van het Bloom-tijdschrift op jaarbasis

 • >

  toegang tot alle leesartikelen uit het Bloom-tijdschrift + extra leesvoer

 • >

  EXCLUSIEF! bereken en lees (on)beperkt persoonlijke geboortehoroscopen

 • >

  kortingen op geselecteerde producten in de BloomShop

 • >

  unieke themahoroscopen: je Jaarhoroscoop 2024, Ascendanthoroscoop 2023-2024, je Chinese horoscoop 2024,...

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Bloom en geniet 5% korting in de Bloom Shop.
Wekelijks ontvang je inspirerende leesartikelen, promoties en zoveel meer.
De kortingscode ontvang je in je mailbox.
Have a magical day!
Bloom